10 tips til å få nye venner

De fleste synes det er fint å få nye venner, men det er ikke alltid like lett. Både på skolen og på fritiden møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjent med, uten at vi vet helt hvordan vi skal få det til.

Skrive av ungdomsjournalist Rakel.

Jenter som prater (www.colourbox.com)
NYE VENAR: Ungdomsjournalist Rakel komer her med nokre tips om korleis du kan få deg nye venar. Foto: Colourbox.

1. Eksponer deg for nye folk

Nøkkelen til nye venner er nye folk. Om du starter på en ny skole vil det være mange nye folk der som du kan prate med, og/eller du kan bli med på fritidsaktiviteter som interesserer deg. Det er nye folk overalt, potensielle venner.

2. Si hei til nye folk

Å eksponere seg for nye folk hjelper lite om du ikke snakker med dem! En god regel uansett er å si hei til alle du møter, for å være hyggelig. Kanskje fører det til en samtale? Da har du i alle fall tatt det første steget!

3. Øyekontakt og smil

Kroppsspråk og utstråling er svært viktig for hvordan folk ser deg, og om du smiler mye og får øyekontakt med folk vil de like å være i nærheten av deg.

4. Vær selvsikker

Når du er åpen og snakker med alle, vil folk snakke tilbake. Dersom du er sikker på deg selv, er det lettare for andre å være med deg. Du signaliserer at du er interessert i sosial kontakt.

5. Lat som om du ikke er sjenert

Når du er omringet av fremmede vil du kanskje oppleve det som litt skummelt å skulle smile og si hei til alle, men dersom du later som at du ikke er sjenert vil du klare å lure hjernen din, slik at du blir mindre sjenert!

Rakel er Snapchat- journalist for ung.no. Følg oss der for flere gode tips! Se Rakels story om å få nye venner her:

6. Vær modig og start en samtale

De aller fleste vennskap bygger på like interesser. Andre kommer du bare godt overens med. For å finne ut hvem som er interesserte i det samme som deg, må du snakke med andre, og jo før, jo bedre. Ta mot til deg og still noen et spørsmål om hva som helst. Om det så er i køen på matbutikken, i garderoben før trening eller i et friminutt – hvor har ingenting å si.

7. Rekk opp handa i timen

Muntlig aktivitet i timen er bra uansett, men visste du at det også kan hjelpe deg til å få venner? Når du rekker opp handa og prater virker du interessert og engasjert. Folk legger mer merke til deg enn de elles ville ha gjort. Dessuten er det god trening å gå litt ut av komfortsona og prate mer enn du kanskje er vant til.

8. Legg andre til på sosiale medier

Sosiale medier er til stor hjelp om du vil være sosial. Du kan lettere prate med folk som du ellers ikke pratar så mye med, eller du kan opprettholde kontakten med noen du nettopp møtte. Add personen på for eksempel Snapchat eller Facebook, og spør om dere kan møtes igjen?

9. Vær positiv

De aller fleste av oss vil helst være sammen med noen som gjør at vi kommer i bedre humør. Spre mye glede rundt deg, så vil folk assosiere deg med å være glad! Dessuten blir du i mye bedre humør selv ved å ha et positivt tankesett. Gi komplimenter til de rundt deg, le og fortell vitser eller bare se den lyse sida ved ting. Uansett vil folk legge merke til det. En god regel: Vær den energien du har lyst å trekke til deg.

10. Vær deg selv!

Sist, men ikke minst: vær deg selv! Den beste måten å være selvsikker på er å være seg selv, og øve seg på å være fornøyd med å være den du er. Gode venner er de som liker deg slik du er, og for å finne de vennene må du være deg selv. Bare på den måten vil du finne folk som du kommer godt overens med, deler interesser med og kan stole på.

Skrevet av ungdomsjournalist Rakel.

Sist oppdatert: 27.05.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Jenter som prater (www.colourbox.com)
NYE VENAR: Ungdomsjournalist Rakel komer her med nokre tips om korleis du kan få deg nye venar. Foto: Colourbox.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Slik er du en god venn

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsredaksjonen, ung.no

To venninner på en benk (colourbox.com)

Introvert, ekstrovert, eller midt i mellom?

Når får du mest energi? Når du er alene, med andre, eller litt begge deler? Uansett personlighetstype, er du like viktig.

Usikker jente står aleine (colourbox.com)

Hva skal vi snakke om?

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ungdomsjournalist Hege har gode tips til deg.

Sjenert jente (foto: Tine Poppe / bufdir.no)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente