Er du mellom 13 og 20 år, og er opptatt av dine rettigheter? Vi ønsker å høre fra deg. Svar på spørsmålene i undersøkelsen om rettigheter fra Direktoratet for e-helse. Undersøkelsen er anonym og tar 4 - 5 min å besvare.

10 tips til å få nye venner

De fleste synes det er fint å få nye venner, men det er ikke alltid like lett. Både på skolen og på fritiden møter vi mange folk vi har lyst til å bli kjent med, uten at vi vet helt hvordan vi skal få det til.

Sist oppdatert: 27.05.2021 Av: ungdomsjournalist Rakel.

To venner som tøyser og  ler.
NYE VENNER: Ungdomsjournalist Rakel har noen tips til hvordan du kan få deg nye venner. (Foto: Mary Taylor/ Pexels).

Denne artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist Rakel.

1. Eksponer deg for nye folk

Nøkkelen til nye venner er nye folk. Om du starter på en ny skole vil det være mange nye folk der som du kan prate med, og/eller du kan bli med på fritidsaktiviteter som interesserer deg. Det er nye folk overalt, potensielle venner.

2. Si hei til nye folk

Å eksponere seg for nye folk hjelper lite om du ikke snakker med dem! En god regel uansett er å si hei til alle du møter, for å være hyggelig. Kanskje fører det til en samtale? Da har du i alle fall tatt det første steget!

3. Øyekontakt og smil

Kroppsspråk og utstråling er svært viktig for hvordan folk ser deg, og om du smiler mye og får øyekontakt med folk vil de like å være i nærheten av deg.

4. Vær selvsikker

Når du er åpen og snakker med alle, vil folk snakke tilbake. Dersom du er sikker på deg selv, er det lettere for andre å være med deg. Du signaliserer at du er interessert i sosial kontakt.

5. Lat som om du ikke er sjenert

Når du er omringet av fremmede, vil du kanskje oppleve det som litt skummelt å skulle smile og si hei til alle, men dersom du later som at du ikke er sjenert vil du klare å lure hjernen din, slik at du blir mindre sjenert!

Rakel er Snapchat- journalist for ung.no. Følg oss der for flere gode tips! Se Rakels story om å få nye venner her:

6. Vær modig og start en samtale

De aller fleste vennskap bygger på like interesser. Andre kommer du bare godt overens med. For å finne ut hvem som er interesserte i det samme som deg, må du snakke med andre, og jo før, jo bedre. Ta mot til deg og still noen et spørsmål om hva som helst. Om det så er i køen på matbutikken, i garderoben før trening eller i et friminutt – hvor har ingenting å si.

7. Rekk opp handa i timen

Muntlig aktivitet i timen er bra uansett, men visste du at det også kan hjelpe deg til å få venner? Når du rekker opp handa og prater virker du interessert og engasjert. Folk legger mer merke til deg enn de elles ville ha gjort. Dessuten er det god trening å gå litt ut av komfortsona og prate mer enn du kanskje er vant til.

8. Legg andre til på sosiale medier

Sosiale medier er til stor hjelp om du vil være sosial. Du kan lettere prate med folk som du ellers ikke prater så mye med, eller du kan opprettholde kontakten med noen du nettopp møtte. Add personen på for eksempel Snapchat eller Facebook, og spør om dere kan møtes igjen?

9. Vær positiv

De aller fleste av oss vil helst være sammen med noen som gjør at vi kommer i bedre humør. Spre mye glede rundt deg, så vil folk assosiere deg med å være glad! Dessuten blir du i mye bedre humør selv ved å ha et positivt tankesett. Gi komplimenter til de rundt deg, le og fortell vitser eller bare se den lyse sida ved ting. Uansett vil folk legge merke til det. En god regel: Vær den energien du har lyst å trekke til deg.

10. Vær deg selv!

Sist, men ikke minst: vær deg selv! Den beste måten å være selvsikker på er å være seg selv, og øve seg på å være fornøyd med å være den du er. Gode venner er de som liker deg slik du er, og for å finne de vennene må du være deg selv. Bare på den måten vil du finne folk som du kommer godt overens med, deler interesser med og kan stole på.

To venner som tøyser og  ler.
NYE VENNER: Ungdomsjournalist Rakel har noen tips til hvordan du kan få deg nye venner. (Foto: Mary Taylor/ Pexels).

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?