Sjekkliste ved flytting

Det kan være skummelt å flytte ut for første gang, og mange er usikre på hvordan de skal gå fram. Hva må du gjøre, og hva er lurt å gjøre?

Sist oppdatert: 14.09.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

Flyttelass
FLYTTE: Når du flytter ut kan det være lurt å lage en sjekkliste, slik at du har oversikt over alt som bør gjøres før du flytter inn i ny bolig.

Det er mange ting å huske på når du skal flytte for deg selv. Her har vi samlet de viktigste punktene du må huske på.

Skriv kontrakt

Les nøye gjennom kontrakten før du signerer. Det finnes mange forskjellige kontrakter, og selv ikke standardkontrakter er like.

Bruk standardkontrakt fra Forbrukerrådet. Les mer om leiekontrakt her på ung.no.

Sjekk boligen før du flytter inn

Gå gjennom boligen sammen med utleier før du flytter inn. Noter ned eventuelle feil og legg ved kontrakten.

Ta gjerne bilde eller video av ting som ikke er helt som det skal/er ødelagt – dette kan være lurt å ha som bevis i tilfelle du trenger det senere.

Er leiligheten møblert, lager dere en liste over hvilket inventar som finnes når du flytter inn.

Depositum

Krever utleier depositum, skal utleier opprette en egen depositumkonto (i banken) i ditt navn. Kontoen skal være sperret for begge partene og utleier skal betale for utgifter knyttet til depositumskontoen.

Her kan du lese mer om depositum.

Hva dekker husleia?

Husleia skal være ett beløp, men i tillegg til leia kan det komme utgifter til elektrisitet, internett, vann og avløp dersom utleier betaler etter målt forbruk. Dette skal stå tydelig i leieavtalen.

Kjenn til dine rettigheer

Huseier har ikke adgang til boligen uten at dette varsles på forhånd, unntatt ved krisesituasjoner, som for eksempel ved en vannlekkasje. Les mer om dine rettigheter som leietaker her på ung.no.

Hvem kan hjelpe deg?

Har du problemer i leieforholdet eller lurer på hvilke regler som gjelder? Leieboerforeningen kan hjelpe deg. De svarer også i vår spørretjeneste ung.no/oss.

Flyttelass
FLYTTE: Når du flytter ut kan det være lurt å lage en sjekkliste, slik at du har oversikt over alt som bør gjøres før du flytter inn i ny bolig.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?