Dette bør med i en samboerkontrakt

Det er mye som bør være med i en samboerkontrakt. Her er tips til deg som enten leier eller eier bolig sammen med en kjæreste eller venn.

Et kjærestepar blat flytteesker. (www.colourbox.com)
KONTRAKT: Det er lurt å ha papirene i orden før du flytter inn med en kjæreste eller venn.

Når du skal flytte sammen med noen er det lurt å lage en samboerkontrakt som dere signerer.

Dette er viktig for å unngå krangler om det økonomiske dersom det blir brudd eller et uvennskap mellom dere.

Det finnes flere maler på samboerkontrakter man kan bruke, her er et eksempel.

Mange av punktene i en standard samboerkontrakt er ikke relevante for dere som leier bolig sammen. Derfor har vi satt opp noen punkter med hva en samboerkontrakt bør inneholde, både for dere som leier og for dere som eier en bolig sammen:

Samboerkontrakt når dere leier

En samboerkontrakt for dere som leier sammen bør inneholde:

 • Navn og fødselsdato- og år på dere som skal bo sammen
 • Hvordan fordelingen av leieutgiftene skal være
 • Hva som skjer dersom den ene parten ikke betaler sin del av leien: Der begges navn står på kontrakten, har dere vanligvis et solidarisk ansvar for å betale husleie, så utleier kan kreve hele leiebeløpet av den ene parten om den andre ikke betaler sin del. Derfor bør dere ha en avtale på om du for eksempel kan kreve tilbakebetaling dersom du må legge ut for den andre.
 • Hva som skjer med leien ved et eventuelt brudd eller uvennskap: Det kan være lurt å ha en avtale på hvor lenge den som flytter ut skal betale husleie, slik at den som blir boende ikke får ansvar for hele leien.
 • En avtale om oppsigelsesfrist mellom dere to: for eksempel kan det være lurt at dere har samme oppsigelsesfrist som det står i kontrakten, og at oppsigelsen må leveres til samboeren senest én uke før måneden er over. På denne måten har den som blir boende ved et brudd/uvennskap også mulighet til å si opp leieforholdet til utleier uten å få lenger oppsigelsestid enn den andre.
 • Hvordan dere skal fordele gjenstander ved et eventuelt brudd/uvennskap: Et tips er å også ta vare på kvitteringer og skriv ned hvem som betaler og hvor mye for varer dere kjøper mens dere bor sammen.

Samboerkontrakt når dere eier

En samboerkontrakt for dere som eier sammen bør inneholde:

 • Navn og fødselsdato- og år på dere som skal bo sammen
 • Hvor stor del av boligen hver av dere eier (f.eks. 25 eller 50 prosent). Dersom det er felleskostnader, bli enige om betalingen av disse utgiftene.
 • Hvem som skal betale for oppussing dersom dere ikke har felles økonomi, for eksempel ut fra hvor stor del av boligen hver av dere eier.
 • Fordeling av gjenstander dere eier hver for dere og sammen ved et eventuelt brudd/uvennskap. Et tips er å ta vare på kvitteringer og skriv ned hvem som betaler og hvor mye for varer dere kjøper mens dere bor sammen.

Viktig å huske på

 • Det er ikke noe formkrav til en samboeravtale.
 • Det kreves derfor ingen vitner eller liknende.
 • Partene bør signere avtalen og beholde hvert sitt eksemplar.
 • Ikke utsett det! Lag en kontrakt først som sist.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 18.09.2021

Offentlig og kvalitetssikret
Et kjærestepar blat flytteesker. (www.colourbox.com)
KONTRAKT: Det er lurt å ha papirene i orden før du flytter inn med en kjæreste eller venn.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Dette er ditt ansvar når du leier bolig

Når du leier bolig er det flere ting du har plikt til å gjøre. Her får du oversikt over noe av det du har ansvar for som leietaker.

Boligblokk. (www.colourbox.com)

Kjøpe bolig - hvem kan få lån?

Lønner det seg å kjøpe, og hvem kan få lån? Her kan du lese om startlån fra Husbanken, samt andre nyttige tips til deg som vurderer å kjøpe noe eget.

Jente sitter med masse papirer (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)