Er du mellom 13 og 20 år, og er opptatt av dine rettigheter? Vi ønsker å høre fra deg. Svar på spørsmålene i undersøkelsen om rettigheter fra Direktoratet for e-helse. Undersøkelsen er anonym og tar 4 - 5 min å besvare.

Hva koster det å bo?

Hva bruker du penger på når du bor for deg selv? Sett opp et budsjett, så får du kontroll over pengene dine.

Sist oppdatert: 16.06.2021 Av: Redaksjonen, ung.no

""
BO FOR SEG SELV: Å bo for seg selv er dyrt, og det kan det være lurt å sette opp et budsjett, slik at man vet nøyaktig hvor mye penger man kan bruke hver måned.

De aller fleste leier bolig en god stund etter at de har flyttet hjemmefra. Leiemulighetene er mange og forskjellige, så bruk god tid på å orientere deg i leiemarkedet der du ønsker å bo.

Det er ofte mye dyrere å leie bolig i sentrum av enn utenfor eller på landet. I tillegg varierer prisen ut fra hvor stor bolig du ønsker å leie, og hvilken standard leiligheten har. De tre vanligste alternativene for deg som skal flytte på hybel er å:

a) leie privat
b) leie gjennom studentsamskipnader og studenthus
c) bo i kollektiv

Her på ung.no har vi samlet gode tips til deg som er på boligjakt i en artikkel,

Har du egne møbler du kan ta med, er det som regel også en del billigere å leie en umøblert hybel. Spør familie og venner om de har møbler stående på loft eller i kjeller som du kan overta eller låne. Steder som finn.no og loppemarkeder er også lure steder du kan finne billige og fine møbler.

Depositum

Før du flytter inn i en leilighet eller en hybel må du betale depositum til eieren. Skal du leie en hybel gjennom Studentsamskipnaden i Oslo, koster det fra ca. to månedsleier i depositum for hybler (ca. 6000 kroner), og fra 8000,- og oppover for andre boliger. Disse pengene (depositumet) får du igjen når du flytter, så sant du har betalt alle husleiene og ikke har gjort skader på hybelen/leiligheten mens du har bodd der.

På det private markedet er det vanlig å betale inntil tre husleier i depositum før du får nøkkelen. Dette kommer i tillegg til husleia. Alle banker har ordninger der du kan opprette en depositumskonto. Den skal stå i ditt navn (som leietaker). Skal depositumkontoen oppheves, må både du (leietaker) og eier av leiligheten skrive under.

Du kan lese mer om depositum her på ung.no.

Strøm

Leier du hybel er strøm ofte inkludert i leieprisen. Skal du leie leilighet må du som oftest betale strøm i tillegg til leieprisen. Husk uansett å sjekke om strøm er inkludert i leieprisen og pass eventuelt på at dette står i leiekontrakten din.

For å få strøm levert til deg må du betale en fast pris til det selskapet som eier strømnettet der du bor. Prisen du må betale for det, varierer fra leverandør til leverandør. I tillegg til denne faste summen, må du betale for hvor mye strøm du faktisk bruker. Det meste av strømmen vanlige husholdninger bruker går med til oppvarming. Strømprisen er som regel høyere om vinteren enn om sommeren.

Undersøk med flere strømleverandører før du tegner abonnement, prisforskjellene kan tidvis være store.

Får jeg støtte fra Lånekassen?

Alle studenter som er tatt opp ved et lærested og har rett til å gå opp til eksamen, kan ha rett på studiestøtte. Utdanningen må være godkjent for støtte. Du må ha generell studiekompetanse eller opptak på grunnlag av realkompetanse, for å kunne få støtte til høyere utdanning. Les mer om Lånekassen, og regn ut hvor mye støtte du kan få fra dem.

Alle elever, lærlinger, lærekandidater og praksisbrevkandidater med ungdomsrett i videregående opplæring kan søke om stipend og lån fra Lånekassen.

Borteboerstipend for deg som går på videregående

Må du bo borte for å ta videregående opplæring, kan du få borteboerstipend hvis skolen du går på ligger mer enn fire mil eller tre timer samlet reisetid fra foreldrene dine. Les mer om borteboerstipend på ung.no.

Vil du studere utenlands?

Ønsker du å studere utenlands trenger du penger til flybilletten, forsikring og utgifter til husholdning. Er du elev eller student ved et lærested i utlandet, kan du søke støtte fra lånekassen. Dette gjelder også hvis du reiser på godkjent utveksling gjennom et norsk lærested. Er du arbeidsledig, kan du få dagpenger mens du søker jobb i utlandet.

Hva er normalt å bruke?

Det er ikke lett å si hvor mye penger man bruker på mat og andre ting i løpet av en måned. Det finnes mange kalkulatorer som kan være med på å beregne forbruket ditt, men alt avhenger av hvor og hva du spiser, hvor mye penger du bruker på fritidsaktiviteter, hvilke klær du kjøper, og hvilke andre forbruksvaner du har.

Forbruksforskningsinstitutter (SIFO) har laget en kalkulator der du kan få en antydning på hvor mye du trenger til mat, fritid, reise og lignende per måned.

Tallene er basert på 2019-priser. Husk at dette er gjennomsnittlige tall for gutter og jenter i denne alderen. Det er alltid noen som bruker mye mer eller mye mindre. Det har også betydning om du bor alene eller sammen med andre der dere kan dele på utgiftene.

""
BO FOR SEG SELV: Å bo for seg selv er dyrt, og det kan det være lurt å sette opp et budsjett, slik at man vet nøyaktig hvor mye penger man kan bruke hver måned.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?