Gratis skoleskyss på videregående

Skal du begynne på videregående og får lang skolevei? Eller har du en funksjonshemning eller sykdom som gjør at du trenger transport til skolen? Her finner du oversikt over reglene som gjelder for gratis skoleskyss.

To busser som står parkert etter hverandre.
RETT: Elever som på grunn av funksjonshemming eller midlertidig skade/sykdom har behov for skyss, har rett til det uavhengig av avstanden mellom hjem og skole. (Foto: Colourbox).

Alle elever i videregående skole som bor mer enn 6 km fra skolen har rett til gratis skyss eller full skyssgodtgjørelse, ifølge norsk lovverk.

Elever som på grunn av funksjonshemming eller midlertidig skade/sykdom har behov for skyss, har rett til det uavhengig av avstanden mellom hjem og skole. De som har behov for det, har dessuten rett til nødvendig reisefølge og tilsyn.

Dersom du velger et annet opplæringstilbud enn det fylkeskommunen gir deg, har du ikke rett på skoleskyss. Er du lærling eller lærekandidat, eller følger et opplæringstilbud organisert spesielt for voksne, har du heller ikke rett på skyss.

Fylkeskommunen har ansvaret

Hovedregelen er at fylkeskommunen har ansvaret for skoleskyss. Noen fylker er imidlertid unntatt fra dette eller har egne regler.

vilbli.no ser du hva som gjelder i de forskjellige fylkene. Hvis du ikke finner ut av det, kan du spørre Inntakskontoret i ditt fylke eller rådgiveren på skolen om hva som gjelder akkurat der du bor og i din situasjon.

Du kan lese mer om rett til skoleskyss i forskrift til opplæringslova kapittel 10.

Skrevet av <a href="http://ffo.no/Rettighetssenteret/" target="_blank">FFOs Rettighetssenter</a> i samarbeid med ung.no

Sist oppdatert: 01.10.2018

Offentleg og kvalitetssikra
To busser som står parkert etter hverandre.
RETT: Elever som på grunn av funksjonshemming eller midlertidig skade/sykdom har behov for skyss, har rett til det uavhengig av avstanden mellom hjem og skole. (Foto: Colourbox).
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)