Er du mellom 13 og 20 år, og er opptatt av dine rettigheter? Vi ønsker å høre fra deg. Svar på spørsmålene i undersøkelsen om rettigheter fra Direktoratet for e-helse. Undersøkelsen er anonym og tar 4 - 5 min å besvare.

Student med nedsatt funksjonsevne? Dette har du rett på

Funksjonshemmede har krav på tilrettelegging under studietiden. Men hva innebærer egentlig det?

Sist oppdatert: 22.08.2021 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med FFOs Rettighetssenter.

To unge personer i et klasserom som jobber med en oppgave
TILRETTELEGGING: Skolen skal, så langt det er mulig og rimelig, legge studiesituasjonen til rette for studenter med særskilte behov. Foto: Unsplash / jeswin-thomas

Selv om ingen har krav på høyere utdanning i Norge, får de aller fleste oppfylt sitt ønske om en studieplass ved for eksempel høyskole eller universitet.

Og har du nedsatt funksjonsevne, har du faktisk rettigheter som kan være til nytte både før og under utdanningsløpet ditt. I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite før du tar fatt på studenttilværelsen.

Dette bør du tenke på før opptaksprosessen

Skal du søke opptak til høyere utdanning, er det noen muligheter du bør være klar over. Å benytte disse kan gjøre det enklere å komme inn på studiet du ønsker deg.

Se oversikt i listen nedenfor:

Fakta

Lovpålagt tilrettelegging:

Les mer om de ulike lovene som skal forhindre diskriminering og sikre tilrettelegging på høyskoler og universitet her:

Snakk med lærestedet om tilrettelegging

Så snart du har fått tildelt studieplass, er det lurt å ta kontakt med lærestedet ditt. Det gjelder særlig om du har behov for fysisk tilrettelegging.

Alle lærestedene er pålagt å ha en egen kontaktperson eller tilretteleggingstjeneste. Denne tjenesten hjelper deg å få oversikt, tilbyr en handlingsplan for nødvendig tilrettelegging og svarer på andre praktiske spørsmål du måtte ha.

Oversikt over kontaktpersoner ved de ulike lærestedene finner du her.

Les mer om dine rettigheter på lærestedet i listen nedenfor:

Tolketjeneste og andre hjelpemidler

Lærestedet har som nevnt ansvar for å tilrettelegge sine bygg og områder. I tilfeller der du som student trenger andre hjelpemidler eller ergonomiske tiltak for å løse praktiske problemer – enten til hjemmebruk eller på studiestedet – må du selv kontakte tjenestene som tilbyr løsningen du trenger.

I listen nedenfor finner du en oversikt over ulike hjelpemidler og kontaktinformasjon til hjelpemiddeltjenestene:

Stipend, lån og annen økonomisk støtte

Hos Lånekassen kan du søke om stipend og lån til høyere utdanning. Du kan i utgangspunktet få støtte til høyere utdanning i åtte år.

Oppstår det sykdom eller andre faktorer som gjør det vanskelig for deg å gjennomføre eller fullføre studiene, tilbyr Lånekassen ulike stønader.

Se detaljert oversikt nedenfor:

Tilrettelagt bolig og bostøtte

Du har selv ansvar for å skaffe deg bolig, dersom du flytter fra hjemstedet ditt for å studere. Studentsamskipnadene må sørge for at minst 20 prosent av studentboligene er tilrettelagt for funksjonshemmede.

Kontakt studentsamskipnaden ved ditt studiested og meld fra om at du ønsker tilrettelagt bolig så raskt som mulig.

Får du ikke hjelpen du trenger?

Manglende tilrettelegging kan være diskriminering. Om du retter en klage til ditt lærested og klagen ikke fører fram, kan du ta saken videre til Diskrimineringsnemnda.

Likestillings- og diskrimineringsombudet kan gi veiledning om du vurderer å sende en klage, men det er Diskrimineringsnemnda som behandler klagen og avgjør om du har blitt diskriminert.

Mer informasjon om Diskrimineringsnemnda og hvordan du tar kontakt finner du her.

To unge personer i et klasserom som jobber med en oppgave
TILRETTELEGGING: Skolen skal, så langt det er mulig og rimelig, legge studiesituasjonen til rette for studenter med særskilte behov. Foto: Unsplash / jeswin-thomas

Fakta

Lovpålagt tilrettelegging:

Les mer om de ulike lovene som skal forhindre diskriminering og sikre tilrettelegging på høyskoler og universitet her:

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?