Nedsatt funksjonsevne og sex

Kroppen fungerer ofte litt annerledes når du har en funksjonsnedsettelse eller en kronisk sykdom, men følelser og tanker om sex og forelskelse har de fleste mennesker til felles.

Sist oppdatert: 09.06.2021 Av: Unge Funksjonshemmende

Illustrasjon av en ung person som sitter på fanget til en ung person i rullestol mens de kysser og tenker på sex
ÅPEN: Jo mer åpen man er med partneren om hva man har behov for, desto nærmere kommer man hverandre. Illustrasjon: Unge Funksjonshemmede.

Noen med nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom blir møtt med direkte kommentarer og spørsmål om hvordan de har sex. Andre opplever indirekte fordommer, for eksempel at læreren ikke nevner funksjonsnedsettelser i seksualundervisningen.

Selv om vi alle er ulike, er det vanlig å føle seg ekstra annerledes hvis man ikke ser ut eller fungerer som flertallet. Det kan gå utover selvfølelsen.

Eget verktøy for seksuell helse og mangfold

For noen fører det til at de blir redde for å ikke få kjæreste eller oppleve sex, men kjærlighet og seksualitet kommer i like mange former som det finnes mennesker. Det viktigste er å ha positive følelser for sin egen kropp akkurat sånn den er, og sette egne grenser for hva som er greit.

Unge Funksjonshemmede har utviklet et e-læringsverktøy som heter Sex som funker. Med det kan du finne ut hvilke tjenester som finnes for deg, eller lære mer om seksuell helse og mangfold.

Myter om seksualitet

Det finnes flere myter om seksualitet og funksjonsnedsettelse som ikke er riktige. For eksempel at personer med funksjonsnedsettelser ikke føler seg tiltrekkende eller har one-nightstands.

Andre myter er at man må ha samleie eller onanere for å oppnå orgasme. Eller at personer med nedsatt funksjonsevne ikke kan få barn.

Fakta

Vil du lære mer om seksuell helse og funksjonsevne?

Sjekk ut e-læringsverktøyet "Sex som funker" på Unge Funksjonshemmede sine nettsider.

Det er mye mer enn funksjonsevne og utseende som påvirker hvordan man føler seg, blant annet om man føler seg verdsatt, opplever mestring og har et godt selvbilde. Det er også mange måter å oppnå seksuell nytelse på.

Vi har flere følsomme steder på kroppen, hvor det kan være godt å bli berørt. Hjernen er også viktig, noen opplever at de kan fantasere seg til nytelse. De som ikke har kjæreste eller ikke kan stimulere seg selv, kan også bruke hjelpemidler som for eksempel dildo eller penispumpe.

Man kan søke om hjelpemidler fra NAV

Uansett om man er i et forhold eller har et "one night stand", så er det viktig å vite at personer med funksjonsnedsettelser og kronisk sykdom kan søke om seksualtekniske hjelpemidler fra NAV for å forbedre sexlivet sitt.

Dette har Unge funksjonshemmede og Likestillingssenteret nylig laget en veileder om, som du finner her.

Hvordan ha sex når jeg har en funksjonsnedsettelse?

Ungdom med kronisk sykdom eller funksjonsnedsettelser kan ha noen ekstra ting å tilrettelegge for når de vil ha sex.

Hvis man på grunn av medisiner eller kronisk sykdom blir veldig sliten, kan det være lurt å planlegge når man skal ha sex for å kunne hvile ut i forkant. Da blir ikke sexen så spontan, men til gjengjeld kan man få bedre og mer intim opplevelse av å ta slike hensyn.

Noen bruker medisiner og opplever bivirkninger som gir nedsatt lyst. Dette kan man ta opp med fastlegen.

Tør å si fra om egne behov

Jo mer åpen man er med kjæresten eller partneren om hva man har behov for, desto nærmere kommer man hverandre. Det er viktig å være avslappet og trygg for å oppleve nytelse – mye viktigere enn å ha sex på en bestemt måte.

Enkelte kroniske diagnoser kan gjøre at man får spasmer og noen får spasmer ved orgasme. Slike ting er det lurt å informere partneren sin om på forhånd, sånn at man er forberedt. Andre har ofte smerter i muskler og ledd. Da kan det hjelpe med puter som støtter opp under kroppen der man har vondt, eller kanskje det hjelper at man tar pauser og skifter stilling.

Finn ut hva som gir deg nytelse

Klarer man å være åpen om hva som er godt og hva som er vondt, finner man som oftest ut av dette selv. En annen mulighet er å snakke med en ergoterapeut, fysioterapeut, sexologisk rådgiver eller helsesykepleier om stillinger og hjelpemidler man kan bruke.

Sexologiske rådgivere kan du finne ved noen helsestasjoner. Du kan også be fastlegen henvise til sexologisk rådgiver på nærmeste sykehus, i habiliteringstjeneste eller ved en rehabilieringsinstitusjon (for eksempel Sunnaas sykehus).

De som har nedsatt førlighet i kroppen, for eksempel i underlivet, vil kanskje like at man berører andre, mer følsomme områder. De som har vanskelig for å kontrollere når de må på do eller de som har pose på magen, kan ha behov for å snakke om dette og prøve seg fram i rolig tempo før de har sex.

Det kan være litt skummelt å være åpen i begynnelsen. Kanskje er man allerede nervøs fordi man skal ha sex for første gang eller med ny partner. Men jo oftere vi setter ord på følelser knytta til kropp, følelser og seksualitet, jo lettere blir det.

Et tips er å øve med deg selv: Lær din egen kropp å kjenne og finn ut hva som gir deg nytelse. Øv deg på å sette ord på hva du ønsker og trenger, høyt for deg selv eller med gode venner.

Hvem kan jeg snakke med?

Unge funksjonshemmede jobber med å gi opplæring til helsepersonell om hvordan de kan snakke med ungdom som har en funksjonsnedsettelse eller kronisk sykdom om seksualitet.

Ikke alle har like lett for å snakke om sex. Det er heller ikke alle i helsevesenet som har like god kunnskap om seksualitet og funksjonsnedsettelser.

Ikke gi opp hvis du møter en voksen som ikke tar deg og dine spørsmål om sex på alvor. Prøv deg litt fram for å finne den du har best tillit til og som har best evne til å støtte deg. Det er mulig å bytte fastlege, eller man kan oppsøke en helsesykepleier, gynekolog eller jordmor.

Dersom man vil sende inn anonyme spørsmål kan man benytte chatte-tjenestene til Sex og samfunn, Skeiv ungdom og Youchat, eller sende inn spørsmål til ung.no.

Illustrasjon av en ung person som sitter på fanget til en ung person i rullestol mens de kysser og tenker på sex
ÅPEN: Jo mer åpen man er med partneren om hva man har behov for, desto nærmere kommer man hverandre. Illustrasjon: Unge Funksjonshemmede.

Fakta

Vil du lære mer om seksuell helse og funksjonsevne?

Sjekk ut e-læringsverktøyet "Sex som funker" på Unge Funksjonshemmede sine nettsider.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?