”One-night stand” er er et engelsk uttrykk, og på norsk kaller vi det ofte for ”tilfeldig sex”. Det betyr å ha sex sammen, uten noen planer om et varig forhold. Det dreier seg ofte også om to som ikke kjente hverandre på forhånd.

Bakgrunnen for at man har tilfeldig sex kan være mange og sammensatte, for eksempel nytelse, spenning, forandring, selvbekreftelse eller rett og slett bare for å tilfredsstille seksuelle behov.

Hva bør du tenke på etter tilfeldig sex?

Det du først og fremst bør tenke på, er muligheten for graviditet og smitte av seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Særlig hvis du har hatt sex med en helt ukjent person du ikke kjenner og vet historien til.

Siden sexen er tilfeldig, er det ikke alle som har sørget for beskyttelse på forhånd, og bare ble ”revet med” og sjanset på at det ville gå bra. Ofte gjør det jo det, men for å være helt sikker, er det lurt å vurdere å ta nødprevensjon hvis dere ikke brukte noen form for prevensjon. I tillegg bør dere teste dere for soi to uker etter sexen hvis dere ikke brukte kondom.

Hva hvis du ?

Det kan være ulike grunner til at noen angrer etter tilfeldig sex. Hvis du f.eks. hadde bestemt deg for at du skulle være en som ikke har tilfeldig sex, kan skuffelsen over deg selv være årsak.

Andre opplever at de legger mer i sexen enn det som kommer ut av det. De så kanskje for seg at ved å ha sex med den andre, så ville de bli kjærester. Når det ikke skjer, kan angeren eller skuffelse komme. Bekymring i ettertid for graviditet og smitte, kan også gi en følelse av anger.

FAKTA

En studie viser at opptil 7 av 10 nordmenn har hatt minst en ”one-night stand”

Situasjonen det skjedde i kan også spille inn på følelsen av anger. Kanskje hadde du drukket, og vet at dette er noe du ikke ville gjort om du var edru? Kanskje er du også redd for hva andre vil tenke om deg? Uansett hvorfor du skulle angre, så er det kanskje en trøst å vite at andre har opplevd det samme.

 • arrow_drop_down_circle  Jenter angrer oftere enn guttene
  En studie viser at jenter har en større tendens til å angre seg enn gutter. Undersøkelsen viser at der 35 prosent av jentene angret på sitt forrige ”one-night stand”, var det bare 20 prosent av guttene som gjorde det samme. 80 prosent av kvinnene var glade for å ha sagt nei forrige gang de hadde sjansen, mens dette kun gjaldt 43 prosent av mennene.

  Hvorfor er det forskjell mellom kjønnene?

  Forskerne bak studien har undersøkt flere mulige teorier rundt hvorfor flere jenter enn gutter angret, men verken frykten for graviditet, sykdommer, seksuell tilfredsstillelse eller et dårlig rykte kunne forklare forskjellene de fant.

  De mener at forklaringen heller er å finne i evolusjonen (utviklingen av mennesket gjennom tidene). For jenter har det gjennom tidene vært viktig at en partner kan ta vare på dem og et eventuelt barn. Derfor er de mer kvalitetsbevisste på valg av sexpartner.

  Studien konkluderer med at det derfor er helt naturlig at jenter angrer mer på tilfeldig sex med en mann (som ikke er en ideell partner), og at angeren kommer av en bevisst eller helt ubevisst tanke rundt dette.

  Leif Edward Ottesen Kennair, Mons Bendixen og David M. Buss: "Sexual Regret".

Tillat deg å nyte!

Du bestemmer hvilke valg du tar. Så lenge hensynet til det som føles riktig for deg og den du har sex med er tatt, er det det viktige.

Er du i et forhold med en annen, og velger å ha tilfeldig sex med andre, gjør det ting mer komplisert, men det er fremdeles ditt eget valg.

Om du har hatt tilfeldig sex, eller kjenner at du kunne tenkt deg sex om anledningen byr seg, så husk at det er lov å nyte. Og jenter har like stor rett til det, som gutter.

Valg av trygg prevensjon, gjør også nytelsen større og bekymringen i etterkant mindre.