Sånn kan du ta initiativ til sex

Det er ikke alltid enkelt å vite hva du skal gjøre for å komme igang med sex med en annen. Selv om du har veldig lyst, kan det være vanskelig å tolke den andre.

Et par holder hender og kysser (colourbox.com)
SNAKKE: Ta det skritt for skritt og snakk sammen når dere utforsker sex. Foto: Colourbox

Skal du spørre, skal du prøve deg frem, skal du bare la det som skjer skje, eller skal du gi hint av noe slag? Hvordan vil initiativet ditt, eller mangelen på det bli møtt? Og hva om du kanskje blir avvist, eller "dummer deg ut".

Sjenanse, usikkerhet, redsel for å ikke være "god", ikke vite helt hva en skal gjøre eller ikke få det til kan være et hinder for å komme igang.

Usikkerhet er vanlig

Det er vanlig å fomle litt. Det er vanlig å ikke vite helt hvordan en skal gå frem. Ingen er proff første gangen og om du har hatt sex før, så vil det allikevel være på en ny måte med en ny partner. Du vil bli tryggere etterhvert med partneren din.

Det er viktig å snakke sammen, ha dialog om hva en liker og ikke liker, hvilke berøringer og stimuleringer som føles gode, og hvilke som ikke føles gode. Det kreves også øvelse og trygghet for å greie nettopp å prate sammen.

Onanering av hverandre

Ofte starter en med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig.

Mange lærer seg å stimulere hverandres kjønn til orgasme med en finger mot den ytre delen av klitoris, eventuelt en finger eller to i skjeden, hånd rundt penis, eventuelt med munn/oralsex hvis en liker det, før en har annen form for seksualitet slik som samleie.

Kanskje sitter dere sammen og holder hender eller holder rundt hverandre?

Da kan du begynne å stryke forsiktig på armen til partneren, på hendene, og du kan føle på nakken, ørene, øreflippene og tilbake til halsen. Du kan også kysse partneren forsiktig, klemme og holde rundt partneren.

Deretter kan du spørre om det er greit at du føler utenpå genseren på kroppen, og deretter innenfor. Du kan kjenne på magen, brystet og ryggen.

Så kan du spørre om det er greit at du kjenner på lårene, på utsiden, deretter på innsiden opp mot kjønnet, og deretter at du spør om det er greit at du kjenner forsiktig på kjønnet på utsiden av buksen.

Du kan spørre om du kan åpne buksen og ta på kjønnet og hvis partneren sier ja, at du deretter kjenner forsiktig på kjønnet.

Deretter kan du spørre om partneren vil at du skal stimulere kjønnet/onanere partneren. Hvis du får et klart ja, kan du starte onaneringen.

Se artikkelen om kåthet onanering og orgasme.

Onanering

Guttekjønn: Hvis partneren har guttekjønn kan du spørre om du holder på rett sted på penisen. Spør om grepet du holder på penisen er for passelig, for svakt eller for hardt. Spør også om takten du onanerer i er passelig, for rask eller for sakte. Følg også med på reaksjonene.

Etter hvert som du merker at partneren nyter, puster raskere, kanskje beveger seg, kan du holde med et sterkere grep og eventuelt øke takten du onanerer i.

Du kan onanere til orgasme/sædavgang, eller dere kan stoppe, og at partneren så stimulerer ditt kjønn.

Det kan være greit å ha en plan for hvor sæden skal komme. Ofte er det greit å la sæden komme på magen til partneren.

Jentekjønn: Hvis partneren har jentekjønn, kan du spørre på hvilken måte partneren får orgasme. Det vanligste er ved stimulering av den ytre delen av klitoris.

Se denne artikkelen for informasjon om jentekjønn og onanering, inkludert det å få orgasme.

Når du vet hva partneren liker, kan du prøve deg fram med forsiktige stimuleringer. Hvis partneren er kåt, kan du hente ut litt skjedesekret og bruke på den ytre delen av klitoris. Det føles best når det er vått. Hvis det er tørt kan det bli vondt. '

Beveg fingertuppen forsiktig. Spør hvordan det føles. Spør om du beveger fingeren passelig, for raskt eller for sakte. Spør også om du beveger fingeren passelig, for mykt eller for hardt. Følg med på reaksjonene.

Etter hvert som du merker at partneren nyter, puster raskere, kanskje beveger seg, kan du øke litt på trykket og eventuelt øke takten du onanerer i.

Små pauser, der en henter ut mer skjedesekret, kan ha god effekt på kåtheten slik at orgasmen kommer raskere.

Ta det skritt for skritt og snakk sammen

Det er ikke vanlig at en får alt til med en gang. Det tar tid å bli kjent med hverandres kjønn og hva den andre liker. Det tar også tid å bli trygge på hverandre.

Snakk sammen. Spør hvordan det føltes. Er det noe en skal tenke på, gjøre annerledes neste gang? Hvis en først begynner å «fake» kan det være vanskelig å komme ut av. Etterhvert vil du få god selvtillit på seksualitet.

Og husk også at det alltid er lov å stoppe opp om du ikke vil mer akkurat nå og å respektere om partneren din sier stopp eller gir signaler om at du må stoppe.

Skrevet av redaksjonen i samarbeid med klinisk sexolog

Sist oppdatert: 11.03.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Et par holder hender og kysser (colourbox.com)
SNAKKE: Ta det skritt for skritt og snakk sammen når dere utforsker sex. Foto: Colourbox
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hva gjør at du blir kåt?

Hva som gjør oss kåte varierer fra person til person. De fleste har et eller annet som tenner dem litt ekstra seksuelt. Noen blir sjelden kåte, mens andre er det nesten hele tiden.

Jente biter seg i leppa (colourbox.com)

Kyss!

Kyss kan være et lite nuss på truten, et høflig smask på hvert kinn eller et lidenskapelig møte mellom to munner. Lær, øv og bli en god kysser.

Kysser (colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

HPV-virus og HPV-vaksine

HPV-virus er den desidert vanligste kjønnssykdommen i verden, antagelig fordi kondom ikke gir fullstendig beskyttelse. Det finnes en effektiv vaksine alle unge i dag får tilbud om. I denne artikkelen kan du finne svar på dine spørsmål om HPV.

Vaksine i armen (icolourbox.com)