Sånn kan du ta initiativ til sex

Har du lyst til å ha sex, men er usikker på hvordan du kan vise det? Her finner du svar på hvordan sex ofte starter, og hva du kan gjøre for å ta initiativ.

Sist oppdatert: 08.05.2023 Av: redaksjonen i samarbeid med klinisk sexolog

Et par holder hender og kysser
SNAKKE: Ta det skritt for skritt og snakk sammen når dere utforsker sex. Foto: Colourbox

Det er ikke alltid lett å ta initiativ til sex og de fleste fomler litt i starten, så husk: ingen er ekspert de første gangene!

Hvordan starter sex?

Uansett om dere kjenner hverandre godt fra før eller ei, er det lurt å snakke sammen og bli trygge før du tar initiativ til noe mer.

Vis interesse og prøv å få personen til å føle seg bra, gi et kompliment! Får du øyekontakt, smil, flørting og den samme interessen tilbake? Hvis du gjør det, kan du flørte videre.

Den første berøringen

Hvis stemningen er god og det føles riktig, kan du berøre hendene eller låret til personen.

Får du en positiv reaksjon, som et smil eller en berøring, tilbake? Hvis du gjør det, kan du etter hvert ta initiativ til at dere holder hender, klemmer eller kysser.

Husk at dere ikke er nødt til å ha sex, selv om dere flørter, kysser eller tar på hverandre.

Fortell hva du liker!

Etter hvert kan det være lurt å prøve å være åpen om hva du liker, og spørre hva den andre liker.

Hvis du klarer å være åpen om at du for eksempel ikke vil bli berørt rett på klitoris eller at er redd for å komme med en gang hvis du blir runket for lenge, blir det også lettere for den andre å dele hvordan de helst vil ha det.

Jo mer dere vet om hverandre, dess større er sjansen for at begge får en positiv opplevelse. 

Hva er neste steg?

Noen ganger kan du se på kroppsspråket at den andre har lyst til at dere skal ta mer på hverandre.

Hvis dere begge har lyst og samtykker med ord eller med kroppsspråk, kan dere foreksempel stryke hverandre på ryggen eller brystet, først utenpå og så innenfor klærne. 

Ikke forvent sex

Kanskje syns den andre at det dere har gjort hittil, er nok for denne gang. Det kan være fordi de vil bli litt bedre kjent med deg, fordi de ikke er klare til å ha sex eller noe helt annet.

Hvis personen er passiv, trekker seg unna eller sier nei, må du respektere det. Ikke mas, press eller krev en forklaring, det kan føles veldig ubehagelig for den som ikke har lyst.

Husk at du også kan trekke deg når som helst, selv om det var du som tok initiativ.

Berøre kjønnsorganet

Hvis dere derimot har lyst til å gå lenger og begge samtykker til det, kan dere berøre hverandres kjønnsorgan.

Du kan begynne å stryke utenpå klærne. Deretter kan du bruke fingrene mot eller rundt den ytre delen av klitoris og kanskje en finger eller to i skjeden, eller som en hånd opp og ned rundt penis.

Etter sex

Det som skjer etterpå, er minst like viktig som selve sexen. Vis at du bryr deg om den du har hatt sex med. Det kan du gjøre ved at dere bruker tid til å slappe av sammen, ligge inntil og kose på hverandre. Snakk om hvordan dere hadde det underveis og hvordan det føles nå.

Og du? Husk det der med at ingen er ekspert de første gangene.

Et par holder hender og kysser
SNAKKE: Ta det skritt for skritt og snakk sammen når dere utforsker sex. Foto: Colourbox

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider