Hvor mye toll må jeg betale?

Varer fra utenlandske nettbutikker kommer alltid med en merverdiavgift (moms). Noen ganger kommer det tollavgift i tillegg. Lurer du på hvor mye du må betale, får du en oversikt her.

Sist oppdatert: 10.01.2024 Av: Redaksjonen, ung.no

AVGIFTER: Når du handler fra utenlandske nettbutikker, må du betale moms og noen ganger toll. I enkelte nettbutikker betaler du avgiftene når du bestiller, i andre tilfeller kommer pengekravet når du mottar pakken. (Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels)

Fra 01.01.2024 må du betale moms på alle kjøp fra utenlandske nettbutikker. Dette gjelder også kjøp av varer der summen er under 350 kroner.

Handler du fra en VOEC-registrert nettbutikk, slipper du å betale tollavgift på varer som koster 3000 kroner eller mindre.

Du ser også totalprisen og betaler alt av avgifter og gebyrer når du handler, slik som i en norsk nettbutikk.

Det er ikke alle typer varer du kan handle gjennom VOEC-ordningen, for eksempel er mat og drikke unntatt. Du kan lese mer om VOEC og unntaksvarer på toll.no.

Når må jeg betale toll?

Handler du fra nettbutikker som ikke er VOEC-registrerte, må du betale merverdiavgift og eventuell tollavgift når varen din kommer til Norge.

Enkelt sagt er det bare tollavgift på varer som klær og mat- og drikkevarer, men du finner en mer detaljert beskrivelse av når og hvordan du betaler tollavgift og andre tilleggsgebyrer på toll.no.

Kalkulator – regn ut moms og tollavgift

Nettbutikker som ikke er VOEC-registrerte oppgir som regel ikke hvor mye du må betale i moms eller tollavgift. Da kan det være lurt å sjekke dette selv, slik at du ikke får en ubehagelig overraskelse.

Med Tolletatens importkalkulator kan du regne ut hvor mye du må betale hvis du kjøper varer fra utlandet.

Hva er toll?

Når du bestiller varer fra ett tollområde til et annet, kan staten kreve en egen avgift for dette. Som regel er det landegrenser som definerer tollområdene.

Er det tollavgift på gaver fra utlandet?

Hvis en privatperson sender deg en gave fra utlandet, slipper du å betale avgifter hvis verdien på gaven er under 1000 kroner.

Du kan altså ikke motta eller sende en gave avgiftsfritt direkte fra bestilling i nettbutikk. Noen varer kan også være avgiftspliktige selv om verdien er under 1000 kroner.

Skal du sende en gave til noen i andre land, må du også være obs på at ulike land har ulike regler.

På toll.no kan du lese mer om toll på gaver fra utlandet.

Tilbakebetaling, retur eller bytte av utenlandsk vare

Når du har handlet fra en VOEC-registrert nettbutikk:

Dersom du har kjøpt feil, returnert eller reklamert på en vare du har kjøpt fra en nettbutikk som er VOEC-registrert, må du ta kontakt med nettbutikken for refusjon (tilbakebetaling) av merverdiavgift (MVA).

Det samme gjelder hvis varen din har blitt fortollet av fraktselskapet, så du har blitt belastet med dobbel MVA. Da skal du også kontakte nettbutikken og be om refusjon.

Når du har handlet fra en nettbutikk som ikke er VOEC-registrert:

Det er mulig å få tilbakebetalt avgifter hvis du bytter eller returnerer varen. Når butikken ikke er registrert i VOEC, må du sjekke med fraktselskapet du betalte avgiftene til om varen din er fortollet på en samlefortolling.

Hvis den er det, skal du søke om tilbakebetaling til fraktselskapet. Hvis den ikke ble fortollet på samlefortolling, må du sende søknad om tilbakebetaling av moms til Skatteetaten. Har du også betalt tollavgift, må du søke til Tolletaten om å få tilbakebetaling.

Dersom du mener det har skjedd en feil med fortollingen, må du søke til fraktselskapet som fortollet varen din om å rette opp hvis varen er fortollet på samlefortolling. Hvis den ikke ble fortollet på samlefortolling, kan du søke Tolletaten om å rette fortollingen.

Sende vare til reparasjon i utlandet

Hvis du må sende en vare til reparasjon, kan du lese mer om dette på toll.no sine nettsider.

Har du bestilt en ulovlig vare?

Tolletaten kan kontrollere alle varer som kommer til landet. Du er selv ansvarlig for å følge reglene. Hvis det viser seg at du har bestilt varer som er forbudte i Norge, kan du bli straffeforfulgt.

På toll.no finner du en oversikt over reglene for import av ulike typer varer.

AVGIFTER: Når du handler fra utenlandske nettbutikker, må du betale moms og noen ganger toll. I enkelte nettbutikker betaler du avgiftene når du bestiller, i andre tilfeller kommer pengekravet når du mottar pakken. (Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels)

Hva er toll?

Når du bestiller varer fra ett tollområde til et annet, kan staten kreve en egen avgift for dette. Som regel er det landegrenser som definerer tollområdene.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?