Har du plager eller skader i muskler, sener, ledd eller nerver, eller ønsker å forebygge kroppslige plager kan du søke hjelp hos en fysioterapeut.

Hos fysioterapeuten (colourbox.com)
TRENING: En fysioterapeut kan sette opp treningsopplegg for å rehabilitere allerede oppståtte plager, eller for å forebygge fremtidige plager.

Hva er, og hva gjør en fysioterapeut?

En fysioterapeut er autorisert helsepersonell med bachelorgrad fra høgskole og fullført turnustjeneste. Fysioterapeuter har mye kunnskap om kropp, funksjon, bevegelse, trening og helse. Fysioterapeuter undersøker og behandler. Undersøkelse foregår ved å få informasjon fra deg og ved å gjøre en kroppslig vurdering. Utfra det som kommer frem, kan fysioterapeuten gi informasjon, veiledning og nødvendig behandling. En fysioterapeut kan sette opp treningsopplegg for å rehabilitere allerede oppståtte plager, eller for å forebygge fremtidige plager.

Les mer om hva en fysioterapeut er og gjør.

Mange ulike retninger innen fysioterapi

Det finnes mange ulike retninger innen fysioterapi. Her får du en liten oversikt:

Manuellterapi

Manuellterapeuter har grunnutdanning som fysioterapeuter og videreutdanning i manuellterapi. Manuellterapeuter har spesielt god kunnskap om muskler og skjelett, og kan også sykemelde dersom det er nødvendig.

Les mer om hva en manuellterapeut gjør.

Idrettsfysioterapi

Idrettsfysioterapeuter har videreutdanning innen idrettsfysioterapi og har god kunnskap om idrettsrelaterte plager og behandling/trening av idrettsutøvere. Les mer om hva en idrettsfysioterapeut gjør.

Psykomotorisk fysioterapi

Psykomotoriske fysioterapeuter har videreutdanning eller master i psykomotorisk fysioterapi. De har kunnskap om hvordan psykiske plager og opplevelser påvirker kroppen, og kan gi smerter og andre plager.

Se en informasjonsfilm om psykomotorisk fysioterapi.

Fysioterapi for barn og unge

Barnefysioterapeuter har god kunnskap i behandling av barn og unge og har ofte videreutdanning innen dette feltet.

Les mer om hva en fysioterapeut for barn og unge gjør.

Flere retninger

Det finnes også fysioterapeuter med andre typer spesialkompetanse, for eksempel innenfor områdene hjerte/lunger, nevrologi, ortopedi, eldre og overvekt.

Hvordan komme i kontakt med en fysioterapeut?

Når man har en kroppslig plage er det naturlig å oppsøke sin fastlege først. Dersom fastlegen ser det som hensiktsmessig, kan legen anbefale fysioterapi. Man kan også gå direkte til en fysioterapeut uten å ha vært hos fastlegen først.

Hvor jobber en fysioterapeut?

Det finnes fysioterapeuter som jobber i kommunen, på sykehus, rehabiliteringssentre, i tilknytning til treningssentre, og fysioterapeuter som jobber privat på klinikk. Noen jobber også med idrettsutøvere, i bedriftshelsetjeneste eller andre steder.

Noen fysioterapeuter og manuellterapeuter har avtale med kommunen. Hos disse får pasienter med forhåndsbestemte plager dekket deler av behandlingsutgiftene. Barn under 16 år slipper å betale egenandel hos fysioterapeuter eller manuellterapeuter med avtale. Se mer om egenandel her.

Du finner oversikt over fysioterapeuter med driftstilskudd inne på din kommunes hjemmeside.

Her kan du søke etter fysioterapeuter eller manuellterapeuter i din kommune.

Klinikkene fysioterapeuter jobber på har ofte også hjemmesider hvor du kan få informasjon.

Fysioterapeuter på ung.no

Det jobber flere fysioterapeuter i ung.no som kan svare på spørsmål om kroppslige plager og trening.

Mange av dere har kanskje opplevd å få til svar at dere bør oppsøke enten lege eller fysioterapeut for å få svar på hva en skade eller plagen skyldes. Dette er fordi vi som helsepersonell må undersøke plagen før vi kan si noe om hva det kan være og hva man bør gjøre. Dette er for å være sikre på at vi gir riktig behandling for skaden/plagen. Men det er flott at dere sender inn spørsmål angående dette, slik at vi kan råde dere til hva dere bør gjøre videre.

Ofte gir fysioterapeutene råd om noe du selv må følge opp og gjøre for å forebygge eller bli bedre av noe. Da er behandlingen det du selv gjør, og det må gjøres for å få resultater.

Skrevet av Fysioterapeuten, ung.no

Sist oppdatert: 26.03.2019

Kilder:

Norges fysioterapiforbund (NFF) og Helsenorge.no

Offentleg og kvalitetssikra
Hos fysioterapeuten (colourbox.com)
TRENING: En fysioterapeut kan sette opp treningsopplegg for å rehabilitere allerede oppståtte plager, eller for å forebygge fremtidige plager.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente