Bivirkninger fra doping

Dopingbruk kan være veldig helseskadelig. Hjerneslag, angst, depresjon og hjerteinfarkt er bare noen av bivirkningene ved doping.

Doping
FARLIG: Bivirkningene av doping er mange og omfattende.

Kan inneholde gift

Som med andre ulovlige legemidler kan noe kjøpes på nett, mens annet smugles inn til Norge. Vi kjenner til flere tilfeller der personer har kjøpt midler på nett som markedsføres som lovlige, men inneholder dopingmidler, gift, legemidler eller narkotika.

Dette har store og dødelige konsekvenser, og er spesielt tragisk når folk får det i seg ubevisst. Det kan skje ved at et produkt inneholder dopingmidler uten at det står på pakningen. Dersom produktet lover en slankende, muskeloppbyggende eller energigivende effekt, bør du være skeptisk. Da kan det være en særlig høy risiko for doping.

Hvilke bivirkninger får man?

Bivirkningene av doping avhenger av genetiske forskjeller, hva slags dopingmidler det er snakk om, og hvor mye man bruker. Ikke alle får samme effekt av samme stoff, og derfor hjelper det ikke at noen sier at de ikke har fått noen bivirkninger. Hva som gjelder for andre gjelder kanskje ikke for deg.Ved doping som blir brukt over lengre tid kommer bivirkningene litt senere, men samtidig kraftigere.Dette kan handle om alt fra hjerteinfarkt og ereksjonsproblemer, til depresjonssymptomer og angst.

Flere av de andre dopingmidlene kan føre til:

  • Søvnproblemer
  • Store humørsvingninger
  • Åreforkalkning og økt fare for hjerteinfarkt.
  • Økt fare for kreft.
  • Skader på nyrer og lever eller andre livsfarlige skader på indre organer.

Skader på nyrer og lever eller andre livsfarlige skader på indre organer.

Disse skadene blir ofte ikke oppdaget før flere år etter at man begynte med, eller til og med sluttet med, doping. I tillegg er en rekke av dopingmidlene laget for å endre kroppens produksjon av hormoner, dette kan fort ødelegge balansen i kroppen og føre til sterilitet, eller endringer i kroppen som gjør brukeren kjønnsløs. Ungdom som bruker dopingmidler som anabole steroider har en ekstra risiko i at de kan få redusert vekst, eller slutte helt å vokse. Er du interessert i å bruke doping, eller kunne du tenkt deg å få mer informasjon om det? Da kan du ta kontakt med Dopingkontakten for en anonym samtale.

Doping
FARLIG: Bivirkningene av doping er mange og omfattende.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Lett for å bytte ut leksene med sosiale medier?

Fem gode tips til deg som bare kjapt skal sjekke Snapchat eller Instagram før leksene - men som blir der.

Jente som ligger på en benk og sjekker mobilen.

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Nedsatt funksjonsevne og sex

Kroppen fungerer ofte litt annerledes når man har en funksjonsnedsettelse eller en kronisk sykdom, men følelser og tanker om sex og forelskelse har de fleste mennesker til felles.

En jente sitter over en jente i rullestol. Jenta på topp holder i en fjernkontroll og tenker på en vibrator.