Dropper du å dusje etter gymmen?

Usikkerhet rundt egen kropp og selvfølelse gjør at mange skipper dusjing på skolen. Se filmen «Fortellinger fra dusjen» for å høre andre ungdommer sette ord på sine tanker, og hvorfor dette er viktig å snakke om.

UBEHAGELIG: Færre og færre tenåringer dusjer etter gymmen. Hvorfor er det sånn? (Foto: Stillbilde fra «Fortellinger fra dusjen»)

«Fortellinger fra dusjen» (2021) tar oss gjennom et uunngåelig kapittel i alle ungdommers liv – skolegarderoben.

Den korte dokumentarfilmen varer i 25 minutter og er blant annet basert på en avstemming om dusjvaner fra ung.no.

I filmen forteller ungdom over hele Norge om sine opplevelser i skoledusjer og garderober, og hvorfor de fleste er usikre på egen kropp. Spørsmål rundt identitet, seksualitet og forhold dukker også opp.

Arena for glede og skam

«Fortellinger fra dusjen» gjør et dypdykk i hvordan det føles å være ung og avkledt foran klassekamerater i dag. Kanskje kjenner du til noen av problemstillingene som nevnes:

  • Dekker du hårete ben – eller eier du det?
  • Er parfyme nok til å dekke til lukten av svette?
  • Hvilke ekstra hensyn føler du på hvis du er homofil eller trans?

I filmen beskrives garderoben som en arena for både erting og støtte – hvor et blikk, eller en kommentar, kan gjøre dagen din eller ødelegge året ditt.

Og når færre og færre tenåringer dusjer etter gymtimene, bygger skolene flere adskilte dusjkabinetter for å gi dem privatliv. Men er det riktig respons? Se filmen og gjør opp din mening.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 02.03.2022

Offentleg og kvalitetssikra
UBEHAGELIG: Færre og færre tenåringer dusjer etter gymmen. Hvorfor er det sånn? (Foto: Stillbilde fra «Fortellinger fra dusjen»)

Dusjer du etter gymmen?

Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente