Hvordan handler du trygt på nett?

Netthandel kan være en billig og rask måte å handle gaver og ting til deg selv på. Her får du tips for å unngå nettfellene.

Sist oppdatert: 25.11.2021 Av: redaksjonen, ung.no

""
TRYGT: Skal du handle på nettet kan det være lurt å dobbeltsjekke når butikken ber om viktig informasjon. Ikke betale på forhånd, og bruk kredittkort eller et kjent betalingssystem. Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

Dessverre er ikke alle nettbutikker like seriøse og kundevennlige. Et lurt tips er å søke på nettet etter hva slags erfaringer andre har hatt med nettbutikken før du handler der.

I tillegg bør du sjekke om nettbutikken har lett tilgjengelig kontaktinformasjon. Dette er viktig fordi det sier noe om hvor seriøs nettbutikkens er. Det kan også være greit å ha sjekket opp hvis du for eksempel må etterlyse eller klage på en vare.

Seriøs nettbutikk?

Forbrukertilsynet har også laget en sjekkliste du kan bruke, for å unngå å la deg lure av falske nettsider. Der kan du lese mer om hva du kan se etter for å avsløre en useriøs nettbutikk.

Sjekk butikkens bytte- og returregler

Sjekk hvilke regler butikken har for retur av varer (sende tilbake). Mange nettbutikker har egne regler for åpent kjøp (angre) eller retur av varer. Det er lurt å kjøpe fra nettbutikker der det er enkelt å returnere en vare hvis du vil det. Bytte- og returregler er ikke noe butikken må ha, og de kan derfor variere.

Fra norske nettbutikker har du alltid rett til å angre på kjøpet. Det må du gjøre innen 14 dager fra du fikk varen. Husk å gi beskjed om at du bruker angreretten innen 14 dager. Dette gjelder også for nettbutikker i Europa.

Selgere kan sette veldig ulike betingelser (krav) for hva som skjer ved for eksempel forsinkelse, avbestilling eller retur. Dette er avtalen din med selger, så vær sikker på at du vil akseptere den.

Sjekk hvor mye du må betale totalt

Du skal få oppgitt prisen på varen og fraktkostnadene av nettbutikken. Sjekk alltid bestillingen og ordrebekreftelsen for å se at ser riktig ut. Sjekk også at leveringsadressen din stemmer.

Undersøk hvor mye du må betale i moms (mva), hvis du kjøper fra utlandet. Hvis sendingen har en verdi på 350 kroner eller mer inkludert frakt og forsikringskostnader, skal du betale moms. Du kan bruke Tollvesenets importkalkulator for å regne ut hvor mye du må betale i toll, moms og for fortolling.

Velg sikker betaling

Tenk deg om to ganger før du betaler for en vare eller tjeneste på forskudd. Hvis du ikke får det du har kjøpt, kan du kreve pengene tilbake fra banken din hvis du har betalt med kredittkort eller vanlig bankkort,

Bruker du angreretten eller ikke mottar varen, har du rett til å få pengene tilbake fra nettbutikken. Hvis du ikke får det, kan du kreve dette refundert fra banken din. Dette kalles for chargeback.

Vær forsiktig med personlig informasjon

Ikke del informasjon om deg selv før du faktisk skal handle, og del da bare det som er strengt nødvendig. Vær skeptisk hvis du blir bedt om å dele personlige opplysninger, som for eksempel personnummer.

En seriøs nettbutikk bør også ha informasjon om personvern på siden sin. Den bør si hva opplysningene de trenger skal brukes til, fortelle om selskapets datasikkerhet og hvor du kan henvende deg med spørsmål.

""
TRYGT: Skal du handle på nettet kan det være lurt å dobbeltsjekke når butikken ber om viktig informasjon. Ikke betale på forhånd, og bruk kredittkort eller et kjent betalingssystem. Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider