Forelsket? Ta det første steget!

De fleste har opplevd det. Du liker noen, men aner ikke hvordan du skal få han eller henne til å legge merke til deg. Hva gjør du?

Sist oppdatert: 28.01.2020 Av: Redaksjonen, ung.no

Et forelsket par sitter i solnedgangen med ryggen til kamera.
PRØV: Mange angrer på at de aldri turte å gå bort til jenta eller gutten de var forelska i. Det kan være du får avslag, men det kan også være du ender opp med personen du er forelsket i. (Foto: Giovanni Calia/ Pexels)

Jeg er en gutt på 15 år som er blitt forelsket i en jente i parallellklassen min på skolen jeg går på. Hvordan skal jeg finne ut om hun liker meg, og hvordan skal jeg få mere kontakt med henne? Jeg er ganske sjenert ovenfor henne. Hvordan skal jeg vise at jeg liker henne?

Dette er et klassisk eksempel på et spørsmål mange stiller seg i ungdomstiden. Hvordan skal du finne ut om jenta eller gutten du liker, liker deg tilbake?

Cecilia, Andreas og Nora, tre ungdommer ung.no har snakket med, forteller hva de syns man bør gjøre for å ta kontakt med den man liker.

Få hjelp fra vennene dine

Andreas: Hvis vennene deres kjenner hverandre, kan han kanskje få tak i nummeret hennes gjennom dem. Da kan de begynne å prate og chatte, og etter litt kan han spørre om hun har lyst til å finne på noe.

Nora: Hvis han kjenner noen som kjenner henne, så kan de kanskje henge sammen. Da kan han gi henne signaler. Hvis det passer sånn, kan han jo spørre henne da.

Cecilia: Hvis han er redd for å få et nei, kan han spørre en kompis om han tror hun er interessert eller ikke.

Å sende signaler til en annen

Cecilia: Hvis han virkelig liker henne tror jeg at han kan ha gitt henne signaler uten å tenke over det. Jenter merker ofte sånt. Da burde han få et signal som viser om hun liker han eller ikke.

Andreas: Han kan se på henne for eksempel i kantina. Hvis hun ser raskt tilbake, da er det antagelig fordi hun syns du er kjekk. Men hun vil nok ikke se for lenge ettersom hun nok ikke vil virke for interessert.

Cecilia: Min kjæreste la merke til meg første dagen han begynte i klassen min. Men jeg så ikke han. Han ble forelsket med en gang, sa han senere. Vi ble gode venner, men jeg skjønte ikke at han likte meg, selv om han ga meg signaler hele tiden. Til slutt kjente jeg at jeg likte han, og sa det. Han hadde ventet kjempelenge på å høre meg si det.

Fortelle en annen at du er interessert

Nora: Han trenger jo ikke å si alt med en gang. Dersom han sier med en gang at han er forelsket i henne, er det mye vanskeligere å få et nei.

Nora: Hvis han hadde sagt at han likte henne med en gang, hadde sikkert jenta blitt smigret og tenkt at han var modig. Det er jo ikke sånn at man blir sint om noen liker deg.

Cecilia: Jeg hadde blitt kjempeglad! Men hvis de er på fest, syns jeg ikke han skal gå til henne hvis han er full. Det pleier ikke å være så populært blant jenter.

Nora: Jeg kjenner meg litt igjen i han. Jeg likte en gutt og vi hang sammen som venner. Jeg tror han hadde skjønt at jeg var forelska for jeg er så dårlig til å skjule sånt. Men det var så slitsomt å ikke vite om han var forelsket i meg, så en dag sa jeg «om vi henger sammen mer nå, kommer jeg til å bli forelsket i deg». Han så glad ut og jeg fikk en enorm klem. Så sa han at han ville fortsette å være venner, for han var ikke forelsket i meg. Jeg ble kjempeskuffa, men det gikk fort over.

Å ha mot til å si noe

Andreas: Jeg tror det beste er at han sier hva han føler til en kompis, som kan presse han og si «go and get her, tiger! Dette klarer du!».

Cecilia: Jeg hadde aldri turt å gå til en gutt og spurt om jeg kan legge han til på snap. Det får de gjøre.

Nora: Det har jeg gjort, faktisk! Det gikk kjempefint. Jeg spurte kompisene mine om jeg virkelig skulle tørre og spørre han. De sa «jammen, det er jo klart at du skal gå og spørre! Kom igjen». Jeg hadde ikke gjort det hvis det ikke var for dem.

Ta første steget!

De fleste ungdommer har på et eller annet tidspunkt vært interessert i noen, uten å vite hvordan de skal gå frem for å vise han eller henne det. Veldig mange gjør aldri noe med det. Mange opplever at den man var kjempeforelska i på ungdomsskolen, mange år senere forteller deg at han eller hun hadde de samme følelsene for deg! Hva om du hadde vært modig og tatt første steget?

Mange angrer på at de aldri turte å gå bort til jenta eller gutten de var forelska i. Det er ikke så skummelt som man tror. Kanskje får du avslag. Men hva så? Da kan du vite at du var tøff nok til å følge hjertet ditt, og gjøre et ærlig forsøk!

Tenk om du får et smil og et ja tilbake? Det vil du kanskje aldri få vite hvis du ikke tar første steget.

Et forelsket par sitter i solnedgangen med ryggen til kamera.
PRØV: Mange angrer på at de aldri turte å gå bort til jenta eller gutten de var forelska i. Det kan være du får avslag, men det kan også være du ender opp med personen du er forelsket i. (Foto: Giovanni Calia/ Pexels)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider