Ulykkelig forelskelse

Du har kanskje opplevd at du har vært forelsket, men at denne personen ikke følte det samme som deg. Da er det viktig å huske på at det ikke er deg det er noe galt med.

Skrevet av ungdomsjournalist Emilie.

Sist oppdatert: 12.02.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Jente som ser trist på mobilen sin
DET GÅR OVER: Å ikke få responsen du ønsker på følelsene dine kan være kjipt, men det går som oftest over. (Foto: mikoto.raw Photographer/Pexels)

Det å utvikle et ønske om et nytt forhold eller et vennskap med noen er ofte fullt av håp, forventninger og følelser av at du liker den andre personen. Du føler at denne andre personen er noen du har lyst til å bli bedre kjent med, og du føler at du har lyst til å tilbringe mer tid sammen med dem.

Hvis du da finner ut at vedkommende ikke føler det samme, uansett om det er romantiske eller vennskapelige følelser, så er det ofte en veldig knusende følelse. Hvis du hadde masse håp og forventninger som boblet inne i deg, så er det utrolig kjipt å få det håpet knust.

Det er ikke deg det er noe galt med

Hvis denne typen avvisning skjer, så er det lett å føle på at det er din egen feil. Det er lett å tenke at det er deg selv som er problemet. Det er lett å si til seg selv at du ikke er pen eller kjekk nok for at han/hun skal like deg tilbake, eller at du ikke er kul eller morsom nok for at denne andre personen skal ha lyst til å være vennen din.

Den følelsen kan virkelig tære på selvfølelsen til en person, og det kan fort bli veldig dumt.

Det er viktig å minne deg selv på at det ikke nødvendigvis er din feil om noen ikke gjengjelder følelsene dine. Det at noen ikke føler det samme som du føler eller ikke vil det samme som du vil, sier ikke noe om hvor bra person du er.

Mange grunner

Det kan være mange forskjellige grunner til at noen ikke gjengjelder følelser. Om det er et romantisk forhold kan det hende de liker noen andre, allerede har en kjæreste, har en annen legning, eller rett og slett bare ikke er interessert i et forhold.

Hvis det er snakk om et ønske om vennskap så kan det hende de avviser det ønsket fordi de ikke ønsker seg flere venner, føler at dere to bare ikke går så bra sammen, eller så kan det hende de føler de ikke har tid eller energi til å bli kjent med en helt ny person.

Du er bra nok!

Uansett hva årsaken er så er det viktig å minne seg selv på at det ikke er et nederlag å få vite at noen ikke gjengjelder følelsene dine. Det betyr heller ikke at du ikke god nok. Hvis noen avviser deg må du bare minne deg selv på at du er pen, kjekk, kul eller morsom nok, og du må stole på det.

Du må også prøve å klare å akseptere og være fornøyd med det faktumet at du er den du er, og at det er bra nok for deg. Og uansett så er det nok andre som liker deg som venn og kanskje til og med som kjæreste. Og det kommer til å komme flere i løpet av livet ditt som også kommer til å like deg.

Det ordner seg til slutt

Men hvordan skal du egentlig komme over en slik ulykkelig forelskelse? Og hva gjør du når den du vil bli venn med, ikke er interessert i å bli bedre kjent?

  • Prøv å akseptere at han/hun ikke følte det samme.
  • Snakk om det med noen. Er det en voksen du stoler på som du kan snakke med? Eller har du en trygg venn som kan forstå og gi deg trøst?
  • Opplev nye ting. Det kan være lurt å tenke på noe helt annet. Prøv å få tankene over på noe annet.
  • Se fremover. Til slutt føles det ikke like skuffende og kjipt lenger, og da kan det til og med hende du finner deg en ny person å være forelsket i, eller en ny person du har lyst til å bli venn med.

Det meste ordner seg til slutt, det handler bare om å reise seg opp igjen og prøve på nytt når ting ikke går som du vil at det skal.

Jente som ser trist på mobilen sin
DET GÅR OVER: Å ikke få responsen du ønsker på følelsene dine kan være kjipt, men det går som oftest over. (Foto: mikoto.raw Photographer/Pexels)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?