Hopp til hovedinnholdet
Følg ung.no på Snapchat
Gutt i dusjen (colourbox.com)
Gutt i dusjen (colourbox.com)

A-Å

Vennen min er forelsket i meg

Jente tenker (colourbox.com)
VENN: Hva gjør du om en venn av samme kjønn er forelsket i deg?

En dag, kanskje helt ut av det blå, kan det være at en god venn, forteller deg at han/hun/hen er forelsket i deg! Hva gjør du?

Offentlig og kvalitetssikret

Hvis du føler det samme, kan du si det! Da kan dere bli enda bedre kjent med hverandre, og kanskje bli kjærester, hvis dere begge vil det.

Hvis du ikke føler det samme, bør du snakke med vennen din!

Hvis du ikke føler det samme, må du snakke med vennen din!

Hvordan gjør du det

Du kan si at du også liker personen veldig godt, som en venn, men at det ikke kan bli noe forhold mellom dere fordi du ikke føler det samme. Deretter kan du kanskje si at det er fint at vennen liker deg så godt og at du føler deg smigret, eller noe annet fint.

Husk også å si at personen er en god venn, og at du er glad i vedkommende som en venn. Da sier du også noe positivt og fint, som kan være til hjelp. Hvis dere får til å ha en slik samtale, så vil det lettere bli avklart mellom dere.

Vennen din kan få kjærlighetssorg hvis du ikke føler det samme. Det er vondt å ha kjærlighetssorg. Hvis man har kjærlighetssorg kan man kjenne seg avvist, ikke god nok og det kan gå ut over selvfølelsen. Det kan også være ubehagelig å være den som må avvise en som er forelsket.

Hvis du ser eller forstår at vennen din strever, kan du si at hen kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Han/hun/hen kan også chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn eller kontakte Ungdomstelefonen.

Da treffer han/hun/hen en person som lytter, som forstår og som kan hjelpe med å sortere tanker og følelser.

Se denne artikkelen om kjærlighetssorg.

Du kan vise vennen din artikkelen.

Å fortsatt være venn

Noen som er veldig forelsket kan streve med å "bare" være en venn. Den som har kjærlighetssorg kan synes det er så vondt å være sammen med/henge med den de er forelsket i, at den må ha avstand, enten for en periode eller for et lengre tidsrom. Hvis det blir sånn med dere, kan det være at du også strever fordi du føler du har mistet en venn. Da kan man også sørge. Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom.

Når forelskelsen er over, at den som sørger er kommet over det eller er forelsket i en annen, er det mange som finner tilbake til vennskapet.

Noen kan tenke litt på dette med å være en venn med en som har vært forelsket i en, men husk at vennen din er akkurat den samme! Vennen din har ikke forandret seg. Vennen din har bare fortalt deg hva hen følte.

Gjør de samme tingene som dere gjorde tidligere, vær med andre venner, spill fotball/håndball, gå på kino, spill dataspill eller andre aktiviteter.

Etterhvert vil det bli som før, og kanskje kan dere klare å snakke om det, og at vennskapet styrkes?

Trenger du hjelp eller råd?

Her er en oversikt over organisasjoner og websider som kan gi informasjon og gi råd til deg som er eller lurer på om du er skeiv.

Ungdomstelefonen

Har du spørsmål om seksualitet, følelser, kjønn og identitet? Ta kontakt med Ungdomstelefonen på 40000 777. Her kan du snakke anonymt med unge voksne som selv vet hvordan det er å være ung og skeiv. Ungdomstelefonen har også oversikt over FRIs lokallag og ungdomsgrupper og vet hvor du kan få tak i den informasjonen du trenger.

Åpningstid fra 18.00 - 22.00 søndag til torsdag, samt et chattetilbud som er åpent fra tirsdag til torsdag.

Åpen kirkegruppe

Åpen Kirkegruppe for lesbiske og homofile er et kristent fellesskap for lesbiske og homofile. ÅK har base i Oslo, men finnes også i andre deler av landet.

Skeiv Ungdom

Skeiv Ungdom (SkU) er FRIs (tidligere LLH) ungdomsorganisasjon for ungdom under 30 år. SkUs målgruppe er lesbiske, homofile, bifile, panfile, aseksuelle, transpersoner, skeive og andre som faller utenfor heteronormen eller de tradisjonelle kjønnsbåsene. Alle som støtter organisasjonens formål er selvfølgelig velkomne som medlemmer. SkU jobber for hvert enkelt menneskes frihet til å være seg selv uavhengig av kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og/eller seksualitet.

FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

FRI er Skeiv Ungdoms moderorganisasjon. Som Skeiv Ungdom har FRI lokallag over hele landet og tilbyr aktiviteter til skeive i alle aldre.

Skeiv Verden

Skeiv verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bifile, trans-, interkjønn- og queerpersoner (lhbtiq) med minoritetsbakgrunn. De tilbyr samtale, rådgivning og møteplasser for skeive med minoritetsbakgrunn.

Helsestasjonen for kjønn og seksualitet (HKS) (Oslo)

Lege og helsesøster tilbyr samtaler og veiledning rundt identitet og seksualitet. Man kan også få tester for ulike SOIer. Tjenestene er gratis.

Facebook: Helsestasjon for kjønn og seksualitet

Helseutvalget

Helseutvalget jobber med forebygging av SOI mellom menn som har sex med menn og kvinner som har sex med kvinner. Arrangerer også seminarer og kurs over hele landet, selv om de holder til i Oslo.

YouChat

YouChat er Helseutvalgets chat der unge svarer unge på spørsmål om seksualitet, identitet og lignende.

HivNorge

Hiv Norge er en interesseorganisasjon for alle som lever med hiv.

Sex og Samfunn – senter for ung seksualitet (Oslo)

Sex og Samfunn tilbyr veiledning og testing for å forebygge seksuelt overførbare infeksjoner, uplanlagte graviditeter og abort. Sex og Samfunn er for alle, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.

Trenger du juridisk hjelp?

Barnas Jurist

Er det noe i livet ditt som er vanskelig og lurer du på om handler om en rettighet, ta kontakt med Barnas jurist. De gir gratis hjelp til deg under 25 år.

LDO – Likestillings- og Diskrimineringsombudet

Likestillings- og diskrimineringsombudet er til for folk som blir urettferdig behandlet og diskriminerte. Tjenesten er gratis og anonym.

Artikkelen er skrevet av Helsesøster, sexologisk rådgiver Grete Lind og Skeiv Ungdom i samarbeid med ung.no

Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)
0
16.01.2018 22:20:53
Hei, min bestevenn, som er gutt, er forelsket i meg, og jeg er ikke i han. Han har spurt meg om å bli sammen før, jeg sa nei. Han blir bare mer og mer irriterende på sosiale medier, og når vi treffes på skolen. Hva gjør jeg? 04.
Mar
0
12.11.2017 20:48:55
Dere er veldig flinke her på ung.no! Føler at alt dere skriver har dere sittet i flere timer å jobbet med for å få det perfekt. Har hatt stor glede og hjelp gjennom ung.no. vær så snill å fortsett. (Red: Tusen takk for hyggelig tilbakemelding - det betyr mye for oss å høre! Ønsker deg en fin helg. Hilsen ung.no)
Oliver media er jente
0
13.11.2017 21:50:02
Enig!

Spørsmål og svar

Var hos en venn, plutselig tok han av seg buksa og viste tissen sin til meg.
Hei gutt 14 år. Takk for at du skrev til ung.no   Det er vanskjelig å vite eksakt hvorfor han gjorde det, hvis du ikke spør han om det.  Det ...
Kompisen min er homofil og nå er vi sammen, men jeg er ikke homo. 
Hei Takk for at du skriver til oss! Jeg synes du skal bare si det til han som du føler det. Jeg tror det vil være vondere for han om du fremdeles ...
Hun har fortalt meg at hun er lesbisk og har følelser for meg.
Hei jente 16 år. Takk for at du skrev til ung.no   Ja, du må snakke med henne. Du kan si at det er noe du må snakke med henne om. Sikre deg at ...
Hvordan finne ut av om en venninne er lesbisk
Hei Takk for spørsmålet ditt! Det finnes ikke noen sikre tegn på at noen er lesbisk, verken i utseendet, klesveien eller oppførselen. Dette du s...
Jeg har en venn som er forelsket i meg, jeg er ikke, hva skal jeg gjøre?
Hei gutt 18! Takk for spørsmål. Det å være forelsket, tar mye oppmerksomhet. Alt i livet handler om den en er forelsket i og om forelskelsen bli...