Hvis du føler det samme, kan du si det! Da kan dere bli enda bedre kjent med hverandre, og kanskje bli kjærester, hvis dere begge vil det.

Hvis du ikke føler det samme, bør du snakke med vennen din!

Hvordan gjør du det?

Du kan si at du også liker personen veldig godt, som en venn, men at det ikke kan bli noe forhold mellom dere fordi du ikke føler det samme. Deretter kan du kanskje si at det er fint at vennen liker deg så godt og at du føler deg smigret, eller noe annet fint.

Husk også å si at personen er en god venn, og at du er glad i vedkommende som en venn. Da sier du også noe positivt og fint, som kan være til hjelp. Hvis dere får til å ha en slik samtale, så vil det lettere bli avklart mellom dere.

Hva kan du gjøre om vennen din sliter

Vennen din kan få kjærlighetssorg hvis du ikke føler det samme. Det er vondt å ha kjærlighetssorg. Hvis man har kjærlighetssorg kan man kjenne seg avvist, ikke god nok og det kan gå ut over selvfølelsen. Det kan også være ubehagelig å være den som må avvise en som er forelsket.

Hvis du ser eller forstår at vennen din strever, kan du si at han/hun/hen kan snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Vennen din kan også chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn eller kontakte Ungdomstelefonen. Da treffer vedkommende en person som lytter, som forstår og som kan hjelpe med å sortere tanker og følelser.

Se denne artikkelen om kjærlighetssorg. Du kan vise vennen din artikkelen.

Å fortsatt være venner

Noen som er veldig forelsket kan streve med å «bare» være en venn. Den som har kjærlighetssorg kan synes det er så vondt å være sammen med/henge med den de er forelsket i, at den må ha avstand, enten for en periode eller for et lengre tidsrom. Hvis det blir sånn med dere, kan det være at du også strever fordi du føler du har mistet en venn. Da kan man også sørge. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom.

Når forelskelsen er over, når den som sørger er kommet over det eller er blitt forelsket i en annen, er det mange som finner tilbake til vennskapet.

Noen kan tenke litt på dette med å være en venn med en som har vært forelsket i en, men husk at vennen din er akkurat den samme! Vennen din har ikke forandret seg. Vennen din har bare fortalt deg om sine følelser.

Gjør de samme tingene som dere gjorde tidligere, vær med andre venner, spill fotball/håndball, gå på kino, spill dataspill eller andre aktiviteter.

Etterhvert vil det bli som før, og kanskje kan dere klare å snakke om det, og at vennskapet styrkes?

Trenger du hjelp eller råd?

Her er en oversikt over organisasjoner og websider som kan gi informasjon og gi råd til deg som er eller lurer på om du er skeiv.

Ungdomstelefonen

Har du spørsmål om seksualitet, følelser, kjønn og identitet? Ta kontakt med Ungdomstelefonen på 400 00 777. Her kan du snakke anonymt med unge voksne som selv vet hvordan det er å være ung og skeiv. Ungdomstelefonen er Skeiv Ungdoms telefontjeneste, og de har også oversikt over FRIs lokallag og ungdomsgrupper og vet hvor du kan få tak i den informasjonen du trenger.

Åpningstid fra 18.00 - 22.00 søndag til torsdag, og et chattetilbud som er åpent fra tirsdag til torsdag.

Åpen kirkegruppe

Åpen Kirkegruppe - kristent fellesskap for alle skeive er et kristent fellesskap for lesbiske og homofile. Åpen kirkegruppe har base i Oslo, men finnes også i andre deler av landet.

Skeiv Ungdom

Skeiv Ungdom (SkU) er FRIs (tidligere LLH) ungdomsorganisasjon for ungdom under 30 år. SkUs målgruppe er lesbiske, homofile, bifile, panfile, aseksuelle, transpersoner, skeive og andre som faller utenfor heteronormen eller de tradisjonelle kjønnsbåsene. Alle som støtter organisasjonens formål er selvfølgelig velkomne som medlemmer. SkU jobber for hvert enkelt menneskes frihet til å være seg selv uavhengig av kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk og/eller seksualitet.

FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold

FRI er Skeiv Ungdoms moderorganisasjon. Som Skeiv Ungdom har FRI lokallag over hele landet og tilbyr aktiviteter til skeive i alle aldre.

Skeiv Verden

Skeiv verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bifile, trans-, interkjønn- og queerpersoner (lhbtiq) med minoritetsbakgrunn. De tilbyr samtale, rådgivning og møteplasser for skeive med minoritetsbakgrunn.

Helsestasjonen for kjønn og seksualitet (HKS) (Oslo)

Lege og helsesykepleier tilbyr samtaler og veiledning rundt identitet og seksualitet. Man kan også få tester for ulike SOIer. Tjenestene er gratis. Du kan lese med på Oslo Kommunes nettside.

Helseutvalget

Helseutvalget jobber med forebygging av SOI mellom menn som har sex med menn og kvinner som har sex med kvinner. Arrangerer også seminarer og kurs over hele landet, selv om de holder til i Oslo.

YouChat

YouChat er Helseutvalgets chat der unge svarer unge på spørsmål om seksualitet, identitet og lignende.

HivNorge

Hiv Norge er en interesseorganisasjon for alle som lever med hiv.

Sex og Samfunn – senter for ung seksualitet (Oslo)

Sex og Samfunn tilbyr veiledning og testing for å forebygge seksuelt overførbare infeksjoner, uplanlagte graviditeter og abort. Sex og Samfunn er for alle, uavhengig av seksuell orientering, kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk.

Trenger du juridisk hjelp?

Barnas Jurist

Er det noe i livet ditt som er vanskelig og lurer du på om handler om en rettighet, ta kontakt med Barnas jurist. De gir gratis hjelp til deg under 25 år.

LDO – Likestillings- og Diskrimineringsombudet

Likestillings- og diskrimineringsombudet er til for folk som blir urettferdig behandlet og diskriminerte. Tjenesten er gratis og anonym.