Vennen min er forelsket i meg

En dag, kanskje helt ut av det blå, kan det være at en god venn forteller deg at han/hun/hen er forelsket i deg. Hva gjør du?

Sist oppdatert: 16.02.2020 Av: Helsesykepleier, sexologisk rådgiver og Skeiv Ungdom i samarbeid med ung.no.

To unge jenter som står med ryggen til kamera snakker med hverandre og smiler
BARE VENNER? Noen ganger kan det dukke opp andre følelser i et vennskap. Foto: Kevin Laminto/Unsplash

Hvis du føler det samme, kan du si det! Da kan dere bli enda bedre kjent med hverandre, og kanskje bli kjærester, hvis dere begge vil det.

Hvis du ikke føler det samme, bør du snakke med vennen din.

Hvordan gjør du det?

Du kan si at du også liker personen veldig godt, som en venn, men at det ikke kan bli noe forhold mellom dere fordi du ikke føler det samme. Deretter kan du kanskje si at det er fint at vennen liker deg så godt og at du føler deg smigret, eller noe annet fint.

Husk også å si at personen er en god venn, og at du er glad i vedkommende som en venn. Da sier du også noe positivt og fint, som kan være til hjelp. Hvis dere får til å ha en slik samtale, så vil det lettere bli avklart mellom dere.

Hva kan du gjøre om vennen din sliter

Vennen din kan få kjærlighetssorg hvis du ikke føler det samme. Det er vondt å ha kjærlighetssorg. Hvis man har kjærlighetssorg kan man kjenne seg avvist, ikke god nok og det kan gå ut over selvfølelsen. Det kan også være ubehagelig å være den som må avvise en som er forelsket.

Hvis du ser eller forstår at vennen din strever, kan du si at han/hun/hen kan snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Vennen din kan også chatte med helsepersonell på ungdomsklinikken Sex og samfunn eller kontakte Ungdomstelefonen. Da treffer vedkommende en person som lytter, som forstår og som kan hjelpe med å sortere tanker og følelser.

Se denne artikkelen om kjærlighetssorg. Du kan vise vennen din artikkelen.

Å fortsatt være venner

Noen som er veldig forelsket kan streve med å «bare» være en venn. Den som har kjærlighetssorg kan synes det er så vondt å være sammen med/henge med den de er forelsket i, at den må ha avstand, enten for en periode eller for et lengre tidsrom. Hvis det blir sånn med dere, kan det være at du også strever fordi du føler du har mistet en venn. Da kan man også sørge. Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom.

Når forelskelsen er over, når den som sørger er kommet over det eller er blitt forelsket i en annen, er det mange som finner tilbake til vennskapet.

Noen kan tenke litt på dette med å være en venn med en som har vært forelsket i en, men husk at vennen din er akkurat den samme! Vennen din har ikke forandret seg. Vennen din har bare fortalt deg om sine følelser.

Gjør de samme tingene som dere gjorde tidligere, vær med andre venner, spill fotball/håndball, gå på kino, spill dataspill eller andre aktiviteter.

Etterhvert vil det bli som før, og kanskje kan dere klare å snakke om det, og at vennskapet styrkes?

To unge jenter som står med ryggen til kamera snakker med hverandre og smiler
BARE VENNER? Noen ganger kan det dukke opp andre følelser i et vennskap. Foto: Kevin Laminto/Unsplash

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?