Hvorfor blir jeg ikke forelsket?

Det er lett å føle seg utenfor hvis «alle» i vennegjengen har vært forelsket unntatt deg. Men hva er egentlig normalt når det gjelder forelskelse?

Sist oppdatert: 17.02.2022 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Foto av ung jente og gutt som holder hender.
ALENE: Det kan føles som om du er helt alene om aldri å ha vært forelsket, men det er helt normalt, og ikke minst sunt, å bruke tid på å forelske seg. Foto: Tan Danh/Pexels

Det kan være vanskelig å høre venner snakke om kjærester eller personer de er forelsket i, uten at du har opplevd det selv. Kanskje kan du føle deg litt utenfor eller ensom når andre forteller om den store forelskelsen, og kanskje er det vanskelig å bli veldig engasjert når de stadig prater om det.

Kanskje ønsker du å oppleve det selv, blir utålmodig og tenker at det snart må være din tur. Eller kanskje er du ikke helt klar for det ennå, men føler litt på presset når «alle» andre er forelsket.

Hvordan kjennes det når du blir forelsket?

Det er vanskelig å gi noen god forklaring på hvordan forelske oppstår eller hva som skjer når man blir forelsket, men det handler ofte om at man føler en spesiell kjemi eller kontakt med en annen person. Plutselig kan du føle deg mer flau eller glad, og kjenne på at du liker den andre personen ekstra godt.

Mye av tankene går med til å tenke på denne personen, og du kan også kjenne det i kroppen som for eksempel sug i magen, hjertebank eller dårlig matlyst. Ofte oppstår en forelskelse rett og slett bare av seg selv, og det er lite du kan gjøre for å planlegge det.

Holder du igjen følelsene?

Noen ganger kan det føles som en forelskelse bare oppstår ut av det blå, uten at det var noe man trodde skulle skje. Andre ganger kan det komme mer gradvis og man kan utvikle sterkere følelser for noen man har kjent som en venn.

Det er også ofte sånn at man må våge å «åpne følelsene» sine litt opp for at en forelskelse skal slå til. Mange holder igjen og tillater seg ikke å bli forelsket fordi man er redd for å bli såret.

Bare betatt eller forelsket?

Mange bruker litt tid på å bli kjent med en person før de kjenner seg forelsket. Det er altså ikke slik at alle blir forelsket like fort. For eksempel kan man gå på en date uten å føle seg forelsket etter første møte, men etter hvert som man blir bedre kjent, får man kanskje sterkere følelser. Det er veldig individuelt hvor lang tid man bruker på å forelske seg.

Det er også viktig å være klar over forskjellen på det å være forelsket og det å være betatt. Det kan kanskje virke som om alle rundt deg er forelsket, mens de i realiteten bare har lett for å fatte interesse for andre. Kanskje liker de noen uten en gang å kjenne dem. I slike tilfeller kan ofte det motsatte skje, at man blir kjent og finner ut at man egentlig ikke er forelsket.

Ikke sammenlign deg med andre

Fordi vi er så forskjellige og bruker ulik tid på å forelske oss, er det også viktig å ikke sammenligne sine egne følelser med andres. Når man sammenligner seg med andre, føler man seg kanskje alene og unormal, selv om det i realiteten er helt normalt å bruke lang tid før man treffer noen man forelsker seg i.

Som nevnt oppstår forelskelsen av seg selv, uten at det kan planlegges. Det går selvsagt an å bli kjent med folk og date for å oppsøke kjærlighet, men det er ikke alle som opplever at dette fungerer med en gang. Kanskje må du gå på en del dater eller møte ganske mange bare for å «øve» deg litt. Etter hvert blir du kanskje tryggere på hva du faktisk er på utkikk etter, og hva du ikke ønsker.

Hva liker du?

Når du er ung er det ofte slik at du bruker litt tid på å finne ut av hvem du selv er. Du er kanskje usikker på hva du liker, hvilken type mennesker du trives best sammen med og hvilke egenskaper du er på utkikk etter hos andre.

Derfor kan det rett og slett hende at du bare må bruke litt tid på å bli kjent med deg selv, før du blir trygg på hva du ønsker i en eventuell kjæreste. Husk at det ikke er noen vits å endre seg eller tilpasse seg for å fange noens oppmerksomhet. Det er ingen som vil ha kopier av seg selv, og man trenger ikke å være like for å ha god kjemi. Vær deg selv og vis heller interesse for det den andre parten liker.

Ingen grunn til bekymring

Det er ingen grunn til å bekymre deg om du ikke har vært forelsket før. Det er ofte når du slutter å tenke så mye på det, at du klarer å slappe av og la ting skje litt av seg selv. Da vil ofte forventningene senkes. Det kan føre til at du møter mennesker du aldri trodde du ville forelske deg i, men som faktisk viser seg å være rett for deg.

Prøv derfor å huske på at det ikke er noen grunn til bekymring, og at når du minst venter det, vil du antagelig oppleve å bli forelsket du også.

I mellomtiden kan du lese flere nyttige artikler om forelskelse og forhold her på ung.no:

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap
Foto av ung jente og gutt som holder hender.
ALENE: Det kan føles som om du er helt alene om aldri å ha vært forelsket, men det er helt normalt, og ikke minst sunt, å bruke tid på å forelske seg. Foto: Tan Danh/Pexels

Stengt

Psykisk helse og følelserMobbingVennskap

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider