Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hvordan skal du komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

VONDT: Sorg - og kjærlighetssorg - kan være noe av det ve0rste vi som mennesker opplever. Da kan det virke umulig å komme seg over det, men det finnes noen gode råd. Foto: Thomas Ekström/ung.no

Det kan være mange grunner til at det tar slutt mellom to mennesker. Hvorfor er det bare dere to som vet. For noen kommer bruddet overraskende på, mens andre har vært forberedt en stund. Det kan kanskje være bare en som ønsker å gå, eller det kan være en felles beslutning.

Uansett hva grunnen er til at det ble brudd, så kan det være veldig vondt og vanskelig.

Hvordan komme deg videre?

 • Flytt fokus på deg selv, og på hvordan du kan få det bedre.
 • Har du fortsatt ubesvarte spørsmål? Snakk med eksen din om dette, eller skriv en melding. Gjør det du kan for å få en god avslutning for dere begge.
 • Si til deg selv: «Dette kommer jeg igjennom». Kjenn på at dette er en sannhet. Husk at andre mennesker har opplevd dette før deg. Smerten går gradvis over.
 • Gråt når du trenger det - enten du er alene eller sammen med andre. Å gråte er en fin måte for kroppen å bearbeide følelsene på. Hvis du ikke føler for å gråte er det også helt OK. Vi håndterer alle kjærlighetssorg på ulike måter.
 • Når du har en av de tunge dagene: Prøv å gjøre noe for deg selv, og for at du skal få det bra.
 • Når du ser forelskede par og synes synd på deg selv, prøv å snu tankegangen. Si til deg selv hva du også fortjener ekte kjærlighet. Si til deg selv at du er mer verdt og at du fortjener å oppleve kjærlighet.
 • Snakk om det med noen du stoler på. Dette kan være en voksen du har tillit til eller en venn som du synes er klok. Kanskje de også har erfaringer med kjærlighetssorg?
 • Jobb med selvtillit og selvfølelse. Når den får en knekk, er det viktig å gjøre det man kan for å bygge seg selv opp igjen. Du er fin og unik på din egen måte, la deg få være deg selv.

Andre råd til deg med kjærlighetssorg

 • Vær din egen venn. Hva ville du sagt hvis en venn hadde det slik?
 • Gi deg selv tid til å sørge. Hvis du tenker på det hele tiden blir man utslitt. Om du opplever tankekjør eller tilbakevendende tanker, bruk verktøy for å håndtere dette. Forslag til dette er artiklene Kaos i hodet og følelser som koker, eller Slitsommer tanker, grubling og tankekjør.
 • Sett av tid til sorgen, og kjenn på tankene dine og følelsene dine da. Når det kommer opp i hodet, og tar mye plass, så kan du si til deg selv at jeg skal tenke på dette senere. Nå er det viktig at jeg gjør: skolarbeid, er med venner, koser meg med familien eller er aktiv.
 • Fortsett med å gjøre de tingene som utgjør ditt liv. Gå på skolen, gjør skolearbeid, dra på fritidsaktiviteten din og vær med venner og familie.
 • Vær aktiv. Bevegelse og trening frigjør endorfiner (lykkehormoner) i hjernen og gjør at vi får det bedre. Frisk luft er også godt. Kom deg ut!

Ta vare på deg selv

Husk at det tar tid å bearbeide kjærlighetssorg. Noen trenger bare en måned, eller 3 måneder, mens andre trenger år.

Gi deg selv tid til å komme over det. Husk at du kan oppleve både oppturer og nedturer når du prosesserer et brudd.

Aller viktigst: Husk at det går over. En eller annen gang tar sorgen slutt, og du kan tenke tilbake på forholdet og være takknemlig for det du opplevde da, og kanskje også takknemlighet, eller aksept, for at det også er over.

Som et kjent ordtak sier: Det er mange fisker i havet! Det finnes mange som vil ønske å være glad i deg og ta vare på deg.

Skrevet av Rådgiver innen adferdsterapi, i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 23.03.2021

Offentlig og kvalitetssikret
VONDT: Sorg - og kjærlighetssorg - kan være noe av det ve0rste vi som mennesker opplever. Da kan det virke umulig å komme seg over det, men det finnes noen gode råd. Foto: Thomas Ekström/ung.no

Fakta

Råd til deg som har kjærlighetssorg:

 • Ikke gå alene å ha det vondt. Snakk med noen om det!
 • Prøv å tenke positivt på de gode tingene du fortsatt har, som venner, familie, dine egne interesser og hobbyer.
 • Gjør ting du vet er bra for deg selv.
 • Vær med gode mennesker som vil deg vel.
 • Gi deg tid til å komme over sorgen. Kjærlighetssorg tar tid, gi deg den tiden du trenger.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Hvordan takle å bli avvist?

Er du betatt av eller forelsket i en som ikke gjengjelder følelsene dine? I denne artikkelen får du tips til hva kan du gjøre!

Gutt sitter i en trapp og er deppa (colourbox.com)

Hvordan kan jeg hjelpe en venn som har det vanskelig?

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Eller har en venn fortalt noe til deg som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

To jenter som sitter sammen i en hengekøye.
Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?