Hva er forskjellen på selvtillit og selvfølelse?
Selvtillit og selvfølelse er to begreper som ofte blir brukt om hverandre, men det er ikke det samme. Her får du vite mer om forskjellen, og hvordan du kan forbedre forholdet til deg selv.
Sist oppdatert: 25.06.2025 Av: Redaksjonen i samarbeid med psykolog

Selvtillit er troen du har på deg selv, og henger sammen med det du gjør og får til. For eksempel at du har høy selvtillit innenfor en type sport, eller får gode karakterer på skolen.
Selvfølelse er måten du kjenner deg selv på, hvem du er og hva du står for. Du kan si det er verdien du ser i deg selv, akkurat slik du er, uavhengig andre prestasjoner.
En person med god selvtillit har ikke nødvendigvis god selvfølelse, og en person med god selvfølelse kan ha dårlig selvtillit i ulike situasjoner.
Bra med god selvfølelse
God selvfølelse er bra i store mengder. Det hjelper deg til å bli trygg på deg selv, til å våge og feile.
Selvfølelse er noe som skapes i deg i møte med andre mennesker. Hvordan vi bedømmer oss selv er nemlig avhengig av våre forestillinger om hva andre tror om oss.
Mennesker med godt selvbilde har ofte vokst opp i familier med ubetinget kjærlighet. De har blitt likt og elsket for den de er, og ikke hva de får til.
Bra med passe mye selvtillit
I noen situasjoner hjelper det mye å ha god selvtillit. For eksempel når
- Du vil si din mening eller hva du føler.
- Du vil si nei til en venn som vil ha deg til å gjøre noe du ikke vil, eller til noen andre som vil utnytte deg.
- Du skal utføre en stor og utfordrende oppgave.
- Du skal prestere.
Selvtillit er altså viktig for å håndtere utfordringer og for å prestere. På den andre siden kan overdreven selvtillit være negativt og skape arroganse, dårlig dømmekraft og manglende evne til å lære av feil.
For mye selvtillit kan også føre til at en tar for store sjanser og undervurderer risiko.
Har du lav selvfølelse?
Her er noen kjennetegn på at du kanskje har lav selvfølelse:
- Du ser ned på og baksnakker andre. Behovet for å føle at du er bedre enn andre bunner egentlig i det motsatte – at du føler deg mindreverdig. En person som liker seg selv og behandler seg selv med respekt, sørger også for å behandle andre mennesker på samme måte. Liker du deg selv for den du er, har du som regel ikke behov for å se ned på andre.
- Du gjør ting for å bevise for andre at du kan, i stedet for å gjøre det du vil. Du «beviser» at du tør å drikke deg full, eller naske i en butikk fordi vennene dine gjør det. Kanskje velger du å ta en utdanning, eller ta et annet stort valg i livet, fordi du tenker at foreldrene dine forventer det av deg. Du klarer ikke å velge og følge ditt eget hjerte.
- Du føler deg mislykket, og tror at du snart kommer til å bli avslørt. Samme hvor flink du er, er det aldri godt nok.
- Du sammenligner deg stadig vekk med andre, og du er bare god hvis ingen andre er bedre. Du føler at du mestrer det du holder på med, helt til det kommer en annen som du oppfatter som litt flinkere. Og plutselig føler du deg helt verdiløs.
- Du blir aldri fornøyd, og tror at du ville ha vært lykkeligere om du så annerledes ut. Men husk, lykken kommer innenfra. Andre vil merke din utstråling hvis du har det bra med deg selv.
- Du oppfører deg slik du tror andre forventer, i stedet for å være deg selv. Husk at du får stor respekt hvis du tør å være den du er. Da vil du også være mer fornøyd med deg selv!
Hvordan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit
Lær mer om forskjellen mellom selvtillit og selvfølelse
Følelser som misunnelse, sjalusi, mindreverdighet og skyld kan være ødeleggende for både selvfølelsen og selvtilliten.
I denne filmen kan du lære mer om forskjellen på selvtillit og selvfølelse, og hvordan du kan få mer av begge:
Stengt
Les også:

Stengt