Er du redd for at kjæresten skal gjøre det slutt?

Å vite at du har en person som bryr seg om deg og setter deg først er en utrolig trygghet. Men hva hvis du begynner å tvile på at den andre fortsatt har følelser for deg?

Skrevet av ungdomsjournalist Tiril.

Par (www.colourbox.com)
REDD? Er du redd for at du kjæresten din ikke føler det samme som du gjør? Ungdomsjournalist Tiril har skrevet en artikkel om å bekymre seg, og hvordan du kan prate med kjæresten din.


I noen forhold hender det at den ene personen begynner å forandre oppførselen sin og det er lett å bli usikker. Å være redd for at kjæresten skal gjøre det slutt er absolutt ikke uvanlig. Det er tross alt en person du har sterke følelser for og det kan være vondt å føle at disse ikke blir gjengjeldt. Det kan være slitsomt å gå og kjenne på denne følelsen og føle seg usikker både på seg selv og på kjæresten. Derfor er det viktig å ikke være redd for å snakke om denne usikkerheten.

Tips til hvordan snakke med kjæresten din

 • Tenk gjennom hva du vil si på forhånd: Det kan være greit å forberede seg på hva du ønsker å si, slik at du får frem poenget ditt på best mulig måte. Det vil også være lettere å få kjæresten til å forstå din side av saken når du vet hva du vil fortelle han/henne.
 • Ikke beskyld kjæresten før du har alle fakta: Det kan være flere grunner til at kjæresten har endret oppførsel og kanskje har trukket seg unna deg. Forsøk å ikke beskylde han/henne for noe før du vet hele historien. Det kan være at kjæresten går gjennom noe du ikke vet om.
 • Velg riktig tid og sted: Når du skal ta opp noe alvorlig angående forholdet kan det være fint å velge et tidspunkt hvor dere er alene. Ta samtalen face-to-face og velg en gang du vet at dere har tid til å få snakket ordentlig ut. Det er vanskelig å ha slike samtaler når du er omringet av andre mennesker eller har dårlig tid.
 • Vær ærlig: Det er viktig at kjæresten får et klart og ærlig bilde av hvordan du har det og hva du føler. Vær klar på hvordan du opplever situasjonen og forklar hvorfor du opplever det på denne måten. Det vil være lettere for kjæresten å se din side av saken dersom du forklarer hvorfor du er bekymret eller usikker.
 • Lytt til det kjæresten har å si: Etter at du har fortalt hva du føler, er det viktig at du lytter til hans/hennes side av saken. Forsøk å sette deg selv i kjæresten sitt sted og gi han/henne en mulighet til å forklare situasjonen fra sin side.
 • Vær saklig: Om du skal få frem poenget ditt er det viktig at du viser at du har tenkt godt gjennom det du skal si og at du forklarer hva du føler på en ordentlig og voksen måte.

Er ikke alt som før?

Det er vondt å kjenne på usikkerhet og bekymring i et forhold. Du ønsker selvsagt at den du har sterke følelser for, føler det samme for deg. Derfor kan det ofte være både forvirrende og trist dersom du føler at kjæresten ikke vil være i forholdet lenger.

Kanskje har han eller hun endret oppførselen sin i det siste? Du får kanskje ikke like mye oppmerksomhet eller du føler på at kjæresten heller vil være sammen med noen andre. Det er tøft å kjenne på disse følelsene – spesielt når du har et sterkt ønske om å bevare forholdet slik det har vært tidligere.

Føles vondt når kjæresten trekker seg unna

Det finnes utrolig mange situasjoner og tilfeller som kan skape usikkerhet i et forhold. Dette kan gjerne knytte seg til hvordan kjæresten snakker til deg eller hvordan han responderer på ulike utsagn. Om du er vant til å få mange komplimenter og kjærtegn kan det føles vondt og forvirrende dersom kjæresten trekker seg unna og slutter med dette.

Det er ikke rart å bli litt bekymret dersom kjæresten plutselig ikke viser like mye følelser som før. Du ønsker selvsagt å bli satt pris på og føle at kjæresten ønsker å være sammen med deg – spesielt når det er dette du er vant med.

Snakk med kjæresten din

Om du skulle komme i en slik situasjon er det viktigste å ta tak i «problemet» med én gang. Jo lenger du går og føler deg usikker og bekymret, jo vanskeligere kan det være å bevare forholdet. Snakk med kjæresten om hva du føler og vær tydelig på hvordan oppførselen hans/hennes påvirker deg. I noen tilfeller vil ikke oppførselen til kjæresten ha noe med forholdet å gjøre. Det kan være andre ting i livet hans/hennes som påvirker hvordan kjæresten oppfører seg mot deg.

Kanskje kjæresten har hatt det vanskelig på skolen, hjemme, med venner eller med andre ting. Dette er ting som kan gjøre det vanskelig for kjæresten å vise deg at han/hun fortsatt ønsker å være i forholdet. Ofte kan vanskelige perioder i kjærestens liv ha en negativ påvirkning på forholdet. Det behøver ikke nødvendigvis å ha noe med deg å gjøre.

Ikke unormalt å ha vanskelige perioder

Det er ikke unormalt å gå gjennom noen vanskelige perioder når du er i et forhold, og det er nettopp derfor det er så viktig å ta tak i problemene med én gang. Få klarhet i situasjonene og finn ut hva som ligger bak kjærestens endrede oppførsel. Et forhold vil ikke fungere i lengden dersom du konstant er usikker på kjæresten og på om han/hun faktisk ønsker å være med deg.

Fakta

Tirils tips til hvordan du kan snakke med kjæresten:


 • Tenk gjennom hva du vil si på forhånd
 • Ikke beskyld kjæresten før du har alle fakta
 • Velg riktig tid og sted
 • Vær ærlig
 • Lytt til det kjæresten har å si
 • Vær saklig

Skrevet av Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 10.02.2020

Offentleg og kvalitetssikra
Par (www.colourbox.com)
REDD? Er du redd for at du kjæresten din ikke føler det samme som du gjør? Ungdomsjournalist Tiril har skrevet en artikkel om å bekymre seg, og hvordan du kan prate med kjæresten din.

Fakta

Tirils tips til hvordan du kan snakke med kjæresten:


 • Tenk gjennom hva du vil si på forhånd
 • Ikke beskyld kjæresten før du har alle fakta
 • Velg riktig tid og sted
 • Vær ærlig
 • Lytt til det kjæresten har å si
 • Vær saklig
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva kan du forvente av deg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet du om du forventer for mye? Hva bør du forvente av en kjæreste, og hva kan du forvente av deg selv?

Skrevet av ungdomsredaksjonen

Å ha kjæreste

Det er godt å ha en kjæreste. En som er din, og ingen andres. Ungdomsjournalist Hege forklarer hvorfor det er fint å ha en god kjæreste.

Et par klemmer hverandre (colourbox.com)
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)