Hvordan slå opp med kjæresten

Har du mistet de store følelsene, men er redd for å såre kjæresten din? Er det andre ting som gjør at du føler at dere ikke passer sammen lenger? Det kan være vanskelig å avslutte et forhold.

Et par sitter på en seng og stemninga er rimelig dårlig (colourbox.com)
ØV: Det er aldri moro å avslutte et forhold. Tenk nøye gjennom først, og øv på hva du skal si. Foto; Colourbox


Hvis du gruer deg til å gjøre det slutt, kan det være lett å utsette det - Dette vil ikke gjøre det lettere. Hvis du var kjæresten din ville du kanskje ønsket å få beskjed om at noe ikke var som det skulle, heller enn at partneren din latet som at alt var greit?

Kjæresten din merker nok også at ting har forandret seg. Da er det bedre å fortelle det til kjæresten din enn at han/hun går rundt og føler seg usikker. Det er nærmest umulig å finne et passende tidspunkt å slå opp på, og på et punkt må man nesten bare gjøre det.

Hvordan går du fram?

  • Ansikt til ansikt: Det er mye bedre å sette seg ned og snakke om det, enn å slå opp over telefon eller Snapchat. Hvis du er i et langdistanseforhold, er det beste å ringe eller videochatte.
  • Ikke vent for lenge: Avtal et tidspunkt å møtes. Unngå å si at du trenger å snakke med kjæresten din om noe. Det kan gjøre han eller hun bekymret. Det kan være lurt å ikke vente til slutten av samtalen før du avslutter forholdet, men ta det ganske raskt.

Øv deg på hva du skal si

Tenk igjennom hvordan hadde du ønsket at andre skulle ha hatt en slik samtale med deg? Bygg opp det du skal si: Start med noe positivt. Fortell om fine minner sammen, kvaliteter ved han/henne, eller ting som har vært bra. Fortell at du er lei for det, men at du velger å gjøre det slutt. Det går for eksempel an å si «Jeg føler ikke at de store følelsene er der lengre, så jeg synes vi ikke skal være sammen mer» hvis du synes det passer. Hvis det er slik at du føler dere ikke passer sammen lenger, så kan du fortelle det her.

Vær gjerne klar på at det ikke er kjæresten din det er noe galt med, at det bare er følelsene dine som har endret seg. Avslutt med å fortelle noe fint du verdsetter ved kjæresten din, og at du ønsker han/hun det beste.

Lytt til kjæresten din

Gi rom til kjæresten din under samtalen, så han eller hun får fortalt om sitt syn på ting også. En god samtale om bruddet vil gjøre det mindre kleint og vanskelig om du møter ham eller henne en senere gang. Det kan også hjelpe den andre til å forstå hvorfor du vil gjøre det slutt. Det kan også hjelpe dere begge med å håndtere bruddet på en god måte. Det kan til og med gjøre det mulig å være venn med ekskjæresten din senere, hvis det er noe du ønsker.

Vær tydelig

Hvis du er redd for å såre følelsene til kjæresten din, kan det være lett å unngå å slå opp og heller si at du trenger en pause eller vil treffe andre folk i en liten periode. Du må tenke gjennom om det er dette du egentlig vil, eller om det er noe du sier for å gjøre bruddet lettere.

Hvis du egentlig ønsker å slå opp, er det bedre å være tydelig på at det er det du vil. Da slipper kjæresten din å få falske forhåpninger om at dere kan bli sammen igjen.

Gi kjæresten tid

Selv om det er mulig å ha et godt forhold med eksen sin, kan det ta litt tid for den du slår opp med å bli klar for å være venner igjen. Gi personen tid og rom til å komme over bruddet. Hvis eksen din likevel ikke ønsker å være venner etter bruddet, er det viktig å respektere det.

Husk at du gjør det riktige

Selv om det kan være vondt å gjøre det slutt med noen, er det nødvendig hvis forholdet ikke fungerer. Det vil være det beste for både deg og partneren din, selv om det kan gjøre vondt en stund etterpå. Det er en grunn til at du ønsker å gjøre det slutt, og da er det best å gjennomføre det. Hvis det er flere grunner til at det ikke fungerer, eller du har mistet følelsene (og ikke tror at de kommer tilbake igjen), så gjør du det riktige ved å avslutte forholdet.

Skrevet av Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 27.02.2020

Offentlig og kvalitetssikret
Et par sitter på en seng og stemninga er rimelig dårlig (colourbox.com)
ØV: Det er aldri moro å avslutte et forhold. Tenk nøye gjennom først, og øv på hva du skal si. Foto; Colourbox

Fakta

Det kan være vanskelig å gjøre det slutt, men med noen tips kan bruddet gjøres lettere:

  • Ikke utsett det til senere
  • Ha en god samtale med kjæresten din
  • Vær tydelig på hva du ønsker
  • Husk at du gjør det riktige ved å slå opp
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Noe som plager deg i forholdet? Snakk om det!

For at et forhold skal fungere, er det viktig å kunne snakke med hverandre. Det gjelder både det som er fint og om det som er vanskelig, skriver ungdomsjournalist Julie.

Trist jente krangler med kjæresten (www.colourbox.com)

Kjærlighetssorg

Kjærlighetssorg er noe de fleste av oss opplever før eller siden. Hvordan skal du komme over den du har elsket av hele ditt hjerte?

Hvordan fortsette å være venn med eksen?

Å være venner med ekskjæresten kan være både fint og krevende. Selv om forholdet er over betyr jo ikke det at dere ikke kan være venner.

Gutt og jente (www.colourbox.com)
Aktuelt

10 tips for et godt forhold

Noe av det hyggeligste i verden er å ha kjæreste, men det er ikke alltid lett. Hvordan opprettholder du og pleier et godt forhold?

Kjærestepar sitter på kaia i Oslo (foto: Tine Poppe / bufdir.no)

Hva er BUP?

På BUP får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig. Du får selv være med å bestemme hvordan du får hjelp som passer deg.

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)