Hopp til hovedinnholdet

Verneplikt / Forsvaret

Verneplikt

Kvart år har Forsvaret mange vernepliktige inne til førstegongsteneste. Her kan du lese om vegen frå innkalling i posten til teneste.

Les mer

Sesjon - ditt første fysiske møte med Forsvaret

Sesjonen er ditt første fysiske møte med Forsvaret. Alle gutter og jenter med norsk statsborgerskap og bostedsadresse i Norge må fylle ut en egenerklæring først så Forsvaret kan plukke ut hvem som skal på sesjon.

Les mer

Dette krever Forsvaret av deg

Hva kreves for å komme inn i Forsvaret? Les om de medisinske, fysiske og formelle kravene som må innfris for å tjenestengjøre.

Les mer

Tenestedyktig etter sesjon? Kva skjer no?

Blir du kjend tenestedyktige på sesjon, er det to moglege utfall av sesjonsdagen dersom Forsvaret treng deg. Les meir om dei i denne artikkelen.

Les mer

Relaterte emner

Hvordan finne sommerjobb?

Hvilke jobber kan du søke på, og hvordan finne drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først.

Les mer

Hvordan finne sommerjobb?

Hvilke jobber kan du søke på, og hvordan finne drømmejobben? Start jakten tidlig, de beste jobbene går først.

Les mer

Jenter har også verneplikt

Jenter som er født i 1997 eller seinere, er vernepliktige på lik linje med gutta.

Les mer

Førebuing og oppmøte til førstegongsteneste

Kva bør du pakke, korleis førebur du deg, og kor skal du møte fyrste dagen i Forsvaret? Få svar på alt du lurer på i forbindelse med førstegongstenesten.

Les mer

Kvardagen som rekrutt

Rekruttskulen er grunnutdanninga dei første 6–8 ukene i førstegongstenesten. Forsvaret har samla informasjon om korleis denne tida er, med tips og videoar.

Les mer

Utsettelse eller fritak fra førstegangstjenesten

Du kan kan søke om utsettelse hvis du ikke kan møte til førstegangstjenesten. Er du militærnekter (pasifist) eller toppidrettsutøver kan du søke også søke om fritak.

Les mer

Hva er Heimevernet?

Heimevernet skal hjelpe til med å øke sikkerheten i Norge, og har det lokale ansvaret på vegne av Forsvaret, samtidig som de skal hjelpe politiet og gi annen støtte til det sivile samfunnet.

Les mer

Hva er Sivilforsvaret?

Sivilforsvaret har en styrke på 8.000 tjenestepliktige menn og kvinner. De lokale avdelingene øver regelmessig på å takle både krisesituasjoner og sikkerhet i det daglige.

Les mer

Utdanning i Forsvaret

Vil du få lønn mens du studerer, og ta en utdanning du ikke kan få mange andre steder? Da kan Forsvaret være en mulighet for deg.

Les mer