Forberedelser og oppmøte til førstegangstjeneste

Hva bør du pakke, hvordan forbereder man seg, og hvor skal man møte første dagen i Forsvaret? Få svar på alt du lurer på i forbindelse med førstegangstjenesten her.

Førsteganngstjeneste (skjermdump fra forsvaret.no)
TIPS: På Forsvaret.no finner du tips til trening for å forberede deg til førstegangstjenesten.

Hvordan kan jeg forberede meg?

For vanlig førstegangstjeneste er det generelt sett ingen fysiske minstekrav, men du må likevel være tjenestedyktig etter sesjon del 2.

Alle soldater har likevel tjenesteplikt på øvelsene: 3000 meter, hangups, pushups og situps. Dette betyr at du må gjennomføre øvelsene (som regel under rekruttskolen og ved dimisjon), men at det ikke er noen formelle minstekrav.

Merk: En del tjenestetyper i førstegangstjenesten har minstekrav til bl.a. 3000-meter og andre fysiske tester. Du finner mer om disse kravene under hver enkelt tjenestetype.

Pakkeliste

For å gjøre pakkingen til militæret lettere har Forsvaret laget en oversikt over obligatoriske ting som må være med i kofferten når du ankommer leiren. På Forsvarets nettsider finner du også smarte pakketips og oversikt over hva du ikke skal ta med.

Treningstips

Å være i god fysisk form kan derfor være nyttig når du er i Forsvaret.

Forsvaret har flere treningstips til deg som ønsker å møte til tjeneste godt forberedt Finn Forsvarets treningstips her.

Hva skjer på oppmøtedagen?

På oppmøtedagen er det plassert ut uniformert personell på trafikk-knutepunktene der du skal møte. De forteller deg hvordan du skal komme deg videre til rett sted.

Hvis du ikke kan møte presist på grunn av tog-, buss- eller flytider, kan du møte dagen før. Bare meld deg i porten/vakta. Husk å ta med matpakke dersom du kommer seint.

Du finner mer informasjon om forsvarets ulike knutepunkter, hvordan du bestiller reisen og så videre på forsvaret.no

Dette skjer de første dagene

De to-tre første dagene i Forsvaret dreier seg om å samle inn rett informasjon om deg. Alle undersøkelsene er obligatoriske, og du skal blant annet gjennom:

  • Tannlegesjekk
  • Blodprøve og vaksinasjon
  • Måling av høgde, vekt, syn og fargesyn
  • Samtale med lege og psykolog
  • Samtale med økonomioffiser
  • Fotografering til ID-kort
  • Narkotikasøk

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 23.05.2018

Offentlig og kvalitetssikret
Førsteganngstjeneste (skjermdump fra forsvaret.no)
TIPS: På Forsvaret.no finner du tips til trening for å forberede deg til førstegangstjenesten.

Fakta

Visste du at

  • Om det står informasjon om flybestilling i innkallingen din får du gratis flyreise av forsvaret. Er det ingen informasjon om flybestilling i innkallingen din må du ta tog eller buss til militærleiren.
  • Husk også at du kan bruke innkallingen din for å få rabatt. Du får 90 prosent rabatt om du reiser med NSB. Les mer om dette her.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor aldersforskjell? Ungdomsjournalist Hege har sett litt på hvilke utfordringer dere kan møte.

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Forelsket i en venn

Forelsket i noen du allerede er venn med? Vanskelig å vite hvordan du skal gå fram, eller redd for å ødelegge vennskapet? Ungdomsjournalist Julie har samlet noen råd til deg.

Gutt smiler (colourbox.com)

Å be om unnskyldning

Hvordan kan man få sagt unnskyld på best mulig måte? Her får du tips.


Av Tiril, ungdomsjournalist i ung.no

Unnskyld på mobil (ung.no)