Hopp til hovedinnholdet

Martin: Jeg føler meg trygg, når jeg har mobilen med meg overalt. Les innlegg Liten pil høyre

Kommentaren

Jente er lei seg (colourbox.com)
Jente er lei seg (colourbox.com)

A-Å

Alt du bør vite om jegerprøven

Skog om høsten (colourbox.com)
KRAV: I Norge er det krav om at alle som ønsker å jakte må bestå jegerprøven først. Likevel finnes det unntak for ungdommer som er mellom 14-16 år.

Hvor gammel må man være for å ta jegerprøven? Hvor mye koster det? Og hvordan melder jeg meg på? Få svar på alle dine spørsmål om jegerprøven her.

Offentlig og kvalitetssikret

Aldersgrenser

I Norge er det krav om at alle som ønsker å jakte må bestå jegerprøven først. Likevel finnes det unntak for ungdommer som er mellom 14-16 år. Fra 14-16 årsalderen kreves det ikke bestått jegerprøve under opplæringsjakt på småvilt. Skal du være med på opplæringsjakt for storvilt må du derimot ha fylt 16 år, og i tillegg ha bestått jegerprøven. Er du med på opplæringsjakt kan du ikke gå alene, og er du under 18 år må det dokumenteres samtykke fra foresatte.

 

Når kan jeg jakte alene?

Om du ønsker det kan du jakte småvilt alene fra du har fylt 16 år, men bare hvis du har bestått jegerprøven. Storvilt kan du jakte alene fra du har fylt 18 år. For å jakte storvilt må du også ha bestått jegerprøven og skyteprøven for storvilt.

 

 

Hvordan melder jeg meg på jegerprøvekurs?

Det avholdes jegerprøvekurs flere steder i landet. I Norge er det som oftest lokallagene til Norges Jeger- og Fiskeforbund som avholder jegerprøvekurs. Klikk her for å finne kurs nær deg, samt datoer for de ulike kursene. Du kan også finne en oversikt over kursene på denne nettsiden. Finner du ikke noe kurstilbud i nærområdet ditt kan du kontakte ditt lokale fylkeslag via mail eller telefon.

Det er miljødirektoratet som har det overordnede ansvaret for jegerprøven, men kommunene står for den praktiske gjennomføringen av eksamen.

 

Hvor mye koster det?

Jegerprøven koster som regel fra cirka 2.000 kroner til 3.500 kroner. Jegerprøveboken og medlemskap er også inkludert i kursprisen. Er du allerede NJFF-medlem får du gjerne den laveste prisen.

 

Øv på nett!

Jegerprøvens lærebok er også tilgjengelig på nett. Ønsker du å øve på de ulike kapitlene kan du klikke her. Hver nettbaserte samling avsluttes med testspørsmål som er relevante til jegerprøve-eksamen.

Har du spørsmål om jegerprøven, eller ønsker å vite mer, kan du gå inn på Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) sine nettsider.

 

 

Jegerprøve-eksamen

Når du har gjennomført obligatorisk jegerprøvekurs skal du ta jegerprøve-eksamen. Når du har startet på kurset må du registrere deg som jegerprøvekandidat. For informasjon om hvordan du gjør dette, og hvordan du skal betale jegerprøvegebyret kan du klikke her.

Har du flere spørsmål om jegerprøve-eksamen kan du besøke nettsiden jegerproveeksamen.no.

 

Kilder:

Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).
Miljødirektoratet.
Jegerproveeksamen.no.


Var dette til hjelp?
Var dette til hjelp?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar

Kan jeg som er 18 jakte uten å ha tatt noen prøver?
Hei Nei, det kan du ikke. Alle som driver jakt skal være registrert i Det norske jegerregisteret og ha betalt jegeravgiften. Dette kan du lese mer ...