Kjeder du deg? Les en bok!

Er det lite å finne på, så skaff deg noe godt lesestoff. Det finnes bøker for alle, uansett interesse, og det er også mange fordeler ved å lese som du kanskje ikke har tenkt over.

Sist oppdatert: 23.09.2020 Av: Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

En bok ligger på et bord med sidene åpne
LESE: Føler du deg ensom eller kjeder deg en dag, kan en god bok være en super aktivitet. Ikke bare er det underholdende, det kan også være lærerikt. (Foto: Colourbox)

Om det er fiksjon, sakprosa, biografier eller en kokebok, så gir bøker deg en hel verden av inntrykk. Noen er tykke, noen er tynne, noen er lettleste og noen er tyngre å lese. Uansett så kan det å lese gi deg noe helt spesielt.

Her er ungdomsjournalist Emilies argumenter for hvorfor du bør sette av tid til å lese:

Skaper assosiasjoner og følelser

Bøker kan få deg til å føle utrolig mye forskjellig. En bok som handler om sommer, kjærlighet eller venner kan få deg til å smile, le og gråte lykkelige tårer. Men den samme boken - lest av en annen person – kan gjøre personen lei seg og få den til å gråte sårt av de samme temaene. Dette er fordi alle har forskjellige assosiasjoner til de samme temaene i en bok, og det gjør at alle opplever en bok forskjellig.

En enkelt bok kan få deg til å føle deg ekstatisk, nedstemt, full av savn eller oppløftet. Det er helt individuelt hva man kan få ut av en bok; men det er ingen tvil om at det er en myriade av følelser i bøker, som bare venter på deg!

Bøker kan lære deg masse

Bøker av alle slag kan lære deg noe. De kan lære deg spennende fakta om mye, eller så kan boken virkelig utdype et tema og gi deg spesialkunnskap. Kokebøker, skolebøker eller faktabaserte bøker er alle bøker som er lagd for å lære deg noe, for å informere om noe.

Noen fiksjonsbøker kan også lære deg noe her og der, men er ikke basert på fakta på samme måte, siden fiksjon er oppdiktet. En lærebok eller en sakprosabok kan utdype godt innenfor et tema, og kan lære deg masse om det boken handler om. Det kan være kjempespennende bare å lære noe nytt om et tema for moro skyld, men det kan også være kjempenyttig for hverdagslivet med skole og jobb.

Utvikler deg som person

En annen ting som er bra med bøker er at man kan få et bredere perspektiv på verden, og generelt en bedre forståelse av mye. Ved å lese en fiksjonsbok kan du bli helt slukt opp i en annen verden, der karakterene tenker og føler på annen måte enn deg.

Ved å da lese forskjellige bøker, kan du få en bedre forståelse av hvordan mennesker er og hvorfor de gjør som de gjør.

Ved å lese forskjellige fiktive situasjoner der du leser gjennom noen andre sine øyne, kan du lettere skjønne hvordan mennesker er forskjellige og hvorfor noen gjør de tingene de gjør. Å lese fiksjonsbøker er på mange måter å analysere menneskelige oppførsler og tankemåter, noe som kan gi deg en bedre forståelse av mennesker og utvikle synsvinkelen din på verden og andre mennesker.

Forbedrer språkkunnskapene

Samme om du leser på fransk, norsk eller engelsk, språket ditt vil forbedre seg ved å lese. Du kan bli flinkere til å skrive på det språket du leser, fordi du ser hvordan forfatterne gjør det, og hva som er grammatisk korrekt.

I tillegg kan du bli flinkere til å snakke ved å lese, fordi du lærer deg flere ord til å bedre utrykke det du vil formidle. Det å bli flinkere til å lese og skrive, er gunstige ferdigheter som vil hjelpe deg i gjennom hele livet.

Det finnes en bok for alle

Ikke bare er bøker lærerike, emosjonelle og fremmende, de kan også være utrolig hyggelige og givende å lese. Bøker kan være utrolig spennende, morsomme og koselige, det handler bare om å finne de riktige bøkene for deg.

Om du leser dette og du liker bøker, eller du leser dette og ikke leser bøker til vanlig, har ikke noe å si. Uansett hva din nåværende status er med bøker så håper jeg du kan ha fått et nytt inntrykk av bøker fra denne artikkelen, og at du nå har lyst til å gå ut og finne deg din nye favorittbok.

Spør de som jobber på biblioteket - de har gode tips til deg!

Lykke til!

En bok ligger på et bord med sidene åpne
LESE: Føler du deg ensom eller kjeder deg en dag, kan en god bok være en super aktivitet. Ikke bare er det underholdende, det kan også være lærerikt. (Foto: Colourbox)

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?