Det som er bra med å lese bøker!

Bøker kan få deg til å føle deg trist, glad, sint eller informert. Det finnes bøker for alle, uansett interesser. Finn deg en bok som passer for deg! Skrevet av ungdomsjournalist Emilie

En åpen bok som ligger på et bord (Foto: Colourbox)
LESE: Føler du deg ensom eller kjeder deg en dag, kan en god bok være en super aktivitet. Ikke bare er det underholdende, det kan også være lærerikt.

Om det er fiksjon, sakprosa, biografier eller en kokebok, så gir bøker deg en hel verden av inntrykk. Noen er tykke, noen er tynne, noen er lettleste og noen er tyngre å lese. Uansett så kan det å lese gi deg noe helt spesielt.

Assosiasjoner og følelser

Bøker kan få deg til å føle utrolig mye forskjellig. En bok som handler om sommer, kjærlighet eller venner kan få deg til å smile, le og gråte lykkelige tårer. Men den samme boken - lest av en annen person – kan gjøre personen lei seg og få den til å gråte sårt av de samme temaene. Dette er fordi alle har forskjellige assosiasjoner til de samme temaene i en bok, og det gjør at alle opplever en bok forskjellig.

En enkelt bok kan få deg til å føle deg ekstatisk, nedstemt, full av savn eller oppløftet. Det er helt individuelt hva man kan få ut av en bok; men det er ingen tvil om at det er en myriade av følelser i bøker, som bare venter på deg!

Masse å lære

Bøker av alle slag kan lære deg noe. De kan lære deg spennende fakta om mye, eller så kan boken virkelig utdype et tema og gi deg spesialkunnskap. Kokebøker, skolebøker eller faktabaserte bøker er alle bøker som er lagd for å lære deg noe, for å informere om noe.

Noen fiksjonsbøker kan også lære deg noe her og der, men er ikke basert på fakta på samme måte, siden fiksjon er oppdiktet. En lærebok eller en sakprosabok kan utdype godt innenfor et tema, og kan lære deg masse om det boken handler om. Det kan være kjempespennende bare å lære noe nytt om et tema for moro skyld, men det kan også være kjempenyttig for hverdagslivet med skole og jobb.

Utvikler deg som person

En annen ting som er bra med bøker er at man kan få et bredere perspektiv på verden, og generelt en bedre forståelse av mye. Ved å lese en fiksjonsbok kan du bli helt slukt opp i en annen verden, der karakterene tenker og føler på annen måte enn deg.

Ved å da lese forskjellige bøker, kan du få en bedre forståelse av hvordan mennesker er og hvorfor de gjør som de gjør.

Ved å lese forskjellige fiktive situasjoner der du leser gjennom noen andre sine øyne, kan du lettere skjønne hvordan mennesker er forskjellige og hvorfor noen gjør de tingene de gjør. Å lese fiksjonsbøker er på mange måter å analysere menneskelige oppførsler og tankemåter, noe som kan gi deg en bedre forståelse av mennesker og utvikle synsvinkelen din på verden og andre mennesker.

Forbedrer språket!

Samme om du leser på fransk, norsk eller engelsk, språket ditt vil forbedre seg ved å lese. Du kan bli flinkere til å skrive på det språket du leser, fordi du ser hvordan forfatterne gjør det, og hva som er grammatisk korrekt.

I tillegg kan du bli flinkere til å snakke ved å lese, fordi du lærer deg flere ord til å bedre utrykke det du vil formidle. Det å bli flinkere til å lese og skrive, er gunstige ferdigheter som vil hjelpe deg i gjennom hele livet.

Bøker for enhver

Ikke bare er bøker lærerike, emosjonelle og fremmende, de kan også være utrolig hyggelige og givende å lese. Bøker kan være utrolig spennende, morsomme og koselige, det handler bare om å finne de riktige bøkene for deg.

Om du leser dette og du liker bøker, eller du leser dette og ikke leser bøker til vanlig, har ikke noe å si. Uansett hva din nåværende status er med bøker så håper jeg du kan ha fått et nytt inntrykk av bøker fra denne artikkelen, og at du nå har lyst til å gå ut og finne deg din nye favorittbok.

Spør de som jobber på biblioteket - de har gode tips til deg!

Lykke til!

Skrevet av Ungdomsjournalist i samarbeid med redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 23.09.2020

Offentlig og kvalitetssikret
En åpen bok som ligger på et bord (Foto: Colourbox)
LESE: Føler du deg ensom eller kjeder deg en dag, kan en god bok være en super aktivitet. Ikke bare er det underholdende, det kan også være lærerikt.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Ti tips til ting du kan gjøre når du kjeder deg

Det er helt normalt å kjede seg av og til, men det kan føles veldig … kjedelig. Her får du tips til aktiviteter som kan slå i hjel kjedsomheten.

Aktuelt

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

LAG EN PLAN: Tegn med grønn farge de dagene du klarer målet ditt. På den måten kan du se at du blir litt flinkere hver dag/uke. Foto: Estée Janssens/Unsplash

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Finn ut hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg, utveksling, læreplass og ungdomsrett.

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Promping, rumling og luft i magen

De fleste opplever ulike former for plager i magen og fordøyelsen i blant. Men hva skyldes det egentlig, hva er normalt og hva kan du gjøre med det?