Hva er Operasjon Dagsverk?

Operasjon Dagsverk, også kjent som OD-dagen er en solidaritetsaksjon for, av og med ungdom som arbeider for å hjelpe mennesker i land som trenger det.

Operasjon dagsverk-logo (od.no)
HJELP: På den årlige OD-dagen gir alle skoleungdommer som deltar én dag av egen utdanning, for å samle inn penger til utdanning og bistand til folk i land som trenger det.

Operasjon Dagsverk, også kjent som OD-dagen er Norges største solidateritetsaksjon og arrangeres for, av og med ungdom. Aksjonen arrangerer både en internasjonal uke (IU) og OD-dagen. I løpet av disse dagene ønsker Operasjon Dagsverk å skape refleksjon rundt kompliserte spørsmål omkring fattigdom, flukt, bærekraftig utvikling, og andre strukturer i verden som skaper urettferdighet.

Om OD-dagen

På selve OD-dagen jobber ungdom på skoler som deltar å gi en dag av egen utdanning, for å jobbe inn penger til ungdom i land som trenger det.

Årlig jobbes det inn omtrent 20-25 millioner kroner på OD-dagen, og Operasjon Dagsverk lover at 91 prosent av pengene går til formålet.

Internasjonal uke

I løpet av Internasjonal Uke (IU) skal skolene som deltar sette fokus på global urettferdighet og et prosjekt. Dette prosjektet velges hvert år på Elevtinget med stemmer fra elever ved skoler i hele Norge.

I løpet av Internasjonal Uke skal elevene lære mer om prosjektet, men også om solidaritet, frivillighet og hvorfor forskjellene i verden øker.

Tidligere prosjekter Operasjon Dagsverk har fokusert på blant annet traumer og flukt i Nord-Uganda, gruvearbeid og mineralutvinning i DR Kongo, kastesystemet i Nepal, vestens syn på Afrika, og vold i skolen i Mellom-Amerika.

Hvem bestemmer i Operasjon Dagsverk?

I Operasjon Dagsverk er det ungdommene som bestemmer. Derfor er alt arbeid i Operasjon Dagsverk ledet av ungdom. Alle de ulike organisasjonsleddene i aksjonen er bygget opp av ungdommer mellom 13-25 år. De ulike leddene består av Elevtinget, OD-styret, Hovedkomitéen, Distriktskomitéene og Skolekomitéene. Du kan lese mer om hva de ulike organisasjonsleddene gjør her.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 26.01.2021

Kilder:

OD.no.

Offentleg og kvalitetssikra
Operasjon dagsverk-logo (od.no)
HJELP: På den årlige OD-dagen gir alle skoleungdommer som deltar én dag av egen utdanning, for å samle inn penger til utdanning og bistand til folk i land som trenger det.
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)