Hva er Operasjon Dagsverk?

Operasjon Dagsverk, også kjent som OD-dagen, er en solidaritetsaksjon av og med ungdom for å støtte marginalisert ungdom i ulike land i verden.

Sist oppdatert: 24.01.2023 Av: Redaksjonen, ung.no

To unge jenter holder rundt hverandre og smiler. Hun ene ser inn i kameraet, mens hun andre ser vekk
FRIVILLIGE: På OD-dagen jobber skoleungdommer over hele landet frivillig for å samle inn penger. Foto: Operasjon Dagsverk

Operasjon Dagsverk er Norges største solidateritetsaksjon og arrangeres for, av og med ungdom.

Aksjonen arrangerer både en internasjonal uke (IU) og OD-dagen.

I løpet av disse dagene ønsker Operasjon Dagsverk å skape refleksjon rundt kompliserte spørsmål omkring fattigdom, flukt, bærekraftig utvikling, og andre strukturer i verden som skaper urettferdighet.

Om OD-dagen

På selve OD-dagen gir skoleungdom en dag av egen utdanning, for å jobbe inn penger til marginalisert ungdom i ulike land i verden.

Årlig jobbes det inn omtrent 15 millioner kroner på OD-dagen, og Operasjon Dagsverk lover at rundt 85 prosent av pengene går til formålet.

Hva kan du gjøre?

Det er omtrent bare kreativiteten som setter grenser for hva du kan gjøre på OD-dagen. Du kan jobbe alene, eller lage et opplegg med kompisene, klassen eller hele skolen.

Det er også mange arbeidsplasser og privatpersoner som ansetter elever hos seg på OD-dagen. På Operasjon Dagsverk sine nettsider kan du lese mer om hvordan du går frem for å fikse deg jobb.

De gir også følgende tips til jobber:

Internasjonal uke

I løpet av Internasjonal Uke (IU) skal skolene som deltar sette fokus på global urettferdighet og et prosjekt. Dette prosjektet velges hvert år på Elevtinget med stemmer fra elever ved skoler i hele Norge.

I løpet av Internasjonal Uke skal elevene lære mer om prosjektet, men også om solidaritet, frivillighet og hvorfor forskjellene i verden øker.

I tidligere prosjekter har Operasjon Dagsverk fokusert på blant annet traumer og flukt i Nord-Uganda, gruvearbeid og mineralutvinning i DR Kongo, kastesystemet i Nepal, vestens syn på Afrika, og vold i skolen i Mellom-Amerika.

Hvem bestemmer i Operasjon Dagsverk?

I Operasjon Dagsverk er det ungdommene som bestemmer. Derfor er alt arbeid i Operasjon Dagsverk ledet av ungdom.

Alle de ulike organisasjonsleddene i aksjonen er bygget opp av ungdommer mellom 13-25 år. De ulike leddene består av Elevtinget, OD-styret, Hovedkomitéen, Distriktskomitéene og Skolekomitéene. Du kan lese mer om hva de ulike organisasjonsleddene gjør her.

To unge jenter holder rundt hverandre og smiler. Hun ene ser inn i kameraet, mens hun andre ser vekk
FRIVILLIGE: På OD-dagen jobber skoleungdommer over hele landet frivillig for å samle inn penger. Foto: Operasjon Dagsverk

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?