Det klør! Har jeg fått skabb?

Skabb er en type midd som kan angripe mennesker og gir intens kløe. Skabben graver ganger i huden vår og legger egg.

Sist oppdatert: 10.11.2020 Av: Lege, ung.no

Illustrasjon av en ung gutt som klør på grunn av skabb
KLØR: Klør du mye på hendene og andre steder, kan det hende du har fått skabb. Sjekk symptomene i denne artikkelen. Illustrasjon: ung.no

Skabb skyldes infeksjon av en parasitt som heter skabbmidd. Det vitenskapelige navnet er sarcoptes scabiei.

Skabb har antagelig blitt mer vanlig i Norge de siste årene, men det finnes ikke nøyaktige tall. Midden er 0,3-0,5 mm stor og er for liten til at du kan se den uten mikroskop.

Hva er symptomer på skabb?

Skabb gir intens kløe og utslett i huden. Det kan ta flere uker før kløen oppstår etter at du er smittet. Det er fordi det er kroppens forsvarsmekanisme mot skabben som gir kløen, ikke skabben i seg selv. Den er for liten til at vi kjenner den.

Kløen startet oftest på hendene på steder som mellom fingrene og håndleddet. Du kan også få kløe i armhulen, på magen og nedentil, men dette er ikke like vanlig. Går du lenge med kløe kan den også spre seg til resten av kroppen. Siden skabb er smittsomt kan ofte flere i familien få kløe.

Utslettet kan se forskjellig ut men er ofte små røde prikker eller små blemmer. Det er også mulig å se gangene som skabben graver i huden, men det er vanskelig. Det er små hvite tynne ganger med en svart prikk i enden.

Hvordan smitter skabb?

Skabb smitter ved langvarig hudkontakt, det betyr minst 15 minutter. For eksempel hvis du har sex, eller om du koser med en venn på sofaen når dere ser film.

Skabb smitter også hvis du deler seng med noen. Det er også mulig å bli smittet gjennom deling av klær, fra en sofa eller et håndkle med det er sjeldent.

Hva kan jeg gjøre for å ikke bli smittet?

Det er vanskelig å gjøre noe spesielt for å unngå og bli smittet av skabb. Grunnen til dette er at personer som er smittet kan ha skabb i flere uker før de begynner å klø eller få andre symptomer.

Siden personen ikke kan smitte deg så snart behandlingen er tatt, trenger du ikke unngå en person du har fått høre har skabb. Det viktigste du kan gjøre er å ta behandlingen mot skabb hvis noen du bor sammen med får vite at de har skabb.

Hvordan vet jeg om jeg har skabb? Skal jeg til legen?

Hvis du tror du har skabb, eller har kløe eller utslett uten at du vet årsaken bør du gå til legen. Legen kan undersøke og sørge for at du får riktig behandling for dine plager.

Det er viktig å oppdage skabb slik at det kan behandles før kløen blir verre og før flere blir smittet. Infeksjon med skabb går ikke over av seg selv så det er viktig at du forteller om dine plager og tar behandling.

Hos legen vil du bli stilt spørsmål og legen vil se på utslettet, det er også mulig å se skabben i mikroskop.

Hvis noen du bor sammen med har vært hos legen og vet at de har skabb trenger du ikke gå til legen for samme undersøkelse. Alle som har hudkontakt lenger enn 15 minutter eller deler seng må behandles.

Hva er behandlingen for skabb?

Behandlingen mot skabb er en krem du kan kjøpe på apoteket (“Nix”).

Kremen skal smøres over hele kroppen, husk å smøre godt også mellom tær og fingre. Etter 12 timer skal hele kroppen vaskes, ta en god dusj.

Har du vasket hendene i løpet av de 12 timene, må du smøre disse på nytt etter håndvask. Som oftest holder det å gjøre behandlingen en gang. Det er likevel vanlig å ta behandlingen på nytt etter en uke for å være på den sikre siden.

Noen få ganger fungerer ikke denne medisinen, da må du oppsøke fastlegen på nytt.

I tillegg til selve behandlingen må skabben fjernes fra sengetøy og klær.

Alle klær, sengetøy og håndklær som tåler det skal vaskes på 60 grader eller mer for å drepe skabben.

Skabben dør også hvis klærne blir liggende i en uke innendørs uten at skabben får komme tilbake til hud. Klær og sko og annet du ikke får vasket kan derfor legges i et eget rom og hentes ut igjen etter en uke.

Du kan fortsette å klø et par uker etter at du tok behandlingen, det betyr ikke at det ikke fungerte. Er kløen svært plagsom kan du få medisin mot dette hos legen.

Kan jeg gå på skolen eller besøke venner?

Du kan ikke gå på skolen eller overnatte borte hjemmefra før du har tatt behandling. Dagen etter du smurte inn kremen kan du leve som normalt. Du trenger ikke vente til du har tatt behandlingen på nytt en uke etter.

Kan jeg være sammen med en venn som har fått skabb?

Du kan fint være sammen med en venn som har fått skabb. Hvis du har fått vite at din venn har skabb har personen sannsynligvis allerede fått behandling.

Allerede dagen etter så vil ikke din venn kunne smitte deg. Det er også slik at du må ha hudkontakt i minst 15 minutter eller dele seng med noen før sjansen for smitte er stor.

Er det farlig?

Skabb er ikke farlig, men veldig plagsomt. Det er viktig å behandle fordi det ikke går over av seg selv, men alle blir helt friske. Huden får ingen skader som ikke blir helt bra igjen.

Må jeg fortelle det til foreldrene mine?

Hvis du tror du har skabb eller er veldig plaget med kløe er det viktig at du forteller det! Det er viktig at de du bor med får vite det da de også kan bli smittet, eller kanskje allerede er smittet uten å være klar over det.

Det er også foreldrene dine sitt ansvar å ta deg til legen slik at du får behandlingen du trenger. De kan også hjelpe deg med behandlingen og betale det kremen koster. Hvis du ikke har foreldre du kan prate med eller trenger hjelp kan du ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom.

Fakta

  • Skabb smitter særlig hvis du har langvarig hudkontakt.
  • Skabb gir intens kløe og utslett i huden.
  • Hvis du tror du har skabb, eller har kløe uten at du vet årsaken, bør du gå til legen.
  • Skabb er ikke farlig, men veldig plagsomt. Det er viktig å behandle fordi det ikke går over av seg selv.
Illustrasjon av en ung gutt som klør på grunn av skabb
KLØR: Klør du mye på hendene og andre steder, kan det hende du har fått skabb. Sjekk symptomene i denne artikkelen. Illustrasjon: ung.no

Fakta

  • Skabb smitter særlig hvis du har langvarig hudkontakt.
  • Skabb gir intens kløe og utslett i huden.
  • Hvis du tror du har skabb, eller har kløe uten at du vet årsaken, bør du gå til legen.
  • Skabb er ikke farlig, men veldig plagsomt. Det er viktig å behandle fordi det ikke går over av seg selv.

Spørsmål og svar

Fikk du svar på det du lurte på?