Gule tenner og tannbleking

Det er få som har kritthvite tenner fra naturens side. Les tannlegens informasjon om tannbleking og gode råd mot misfarging.

Gule tenner (colourbox.com)
TANNBLEKING? Ikke kjøp blekemidler på nett og bruk dem hjemme. Bleking kan gi varige skader og bør kun gjøres på tannklinikk.

Tannkremer og tannrens

Det finnes svært mange tannkremer som lover hvitere tenner, men det tror jeg dessverre ikke at du skal forvente at virker. Det beste tipset jeg har for å unngå misfarging av tennene er puss med fluortannkrem morgen og kveld, samt at du bruker tanntråd.

Å gå til sjekk hos tannpleier eller tannlege er også lurt. På klinikken kan de fjerne belegg som fester seg til tennene, for eksempel misfarging fra snus, røyk, kaffe, te og rødvin.

Styr unna kjerringråd som bruk av kull, sitron eller bakepulver. Jeg har til gode å høre at dette virker.

Tannbleking hos profesjonelle

All tannbleking bør foregå under veiledning og kontroll på tannklinikk. Det er fordi blekestoffene er sterke saker som bør brukes med stor forsiktighet. Jeg fraråder bruk av hjemmebleking kjøpt på nett, i parfymeri eller andre butikker.

Hos tannlege er det 18 års aldersgrense for tannbleking, med mindre det er en spesiell grunn til at det er nødvendig. Da må man ha tillatelse fra foresatte før tannlegen kan bleke tennene.

Det er ikke alltid tennene lar seg bleke. Tannbleking er heller ikke evigvarende. Naturlig misfarging fra drikke og tobakk kan komme tilbake i løpet av 1-2 år. Om man har kunstige tenner, eller tannfyllinger, vil ikke disse kunne blekes. Det er bare tannemaljen som blekes. Tenk deg godt om før du setter i gang med tannbleking!

Blekemidler kan skade

Blekemiddel kan gi gjennomskinnelig blålige tenner. Det er ikke pent når tennene blir selvlysende. Hver gang vi bleker tennene tar vi bort bittelitt av emaljen, det ytterste skallet av tannen. Dette kan gi isinger i tennene, derfor skal man ikke gjøre det for ofte. Dersom man søler blekemiddel på tannkjøttet kan det gi lokale skader.

Det er ikke lov å selge tannblekemidler med mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid til privatpersoner. Bare tannhelsepersonell skal håndtere så sterke kjemikalier. Det er oppdaget at flere blekemidler som selges på nett inneholder høyere nivå av skadelige kjemikalier enn det som er tillatt i Norge/EU. Noen har også høyere innhold enn det som står utenpå pakka. Sterke blekemidler kan etse på tannkjøttet, skade emaljen og på sikt nerven i tanna.

Urealistisk hvite tenner

Det finnes ulike nyanser av hvit farge på tannemalje, og dessverre tror mange at de har gule tenner uten at de har det.

Kjendiser, bloggere og profiler på sosiale medier har som regel svært hvite tenner. Ofte er det mer enn bleking som ligger bak: Falske tenner («kroner»/«bro») eller falske fasader («skallfasetter) må til for å skape så hvite tenner. Disse er laget av porselen eller komposittplast. Husk også at bilder ofte er redigert med filter og annen fargekorrigering også.

Hvite flekker på tennene

Hver fjerde person har ufarlige hvite flekker på tennene. Kritthvite flekker kan få resten av tennene til å se mindre hvite ut i sammenligning, men bortsett fra det er det sjelden grunn til å plages eller bekymre seg for dem.

De vanligste hvite flekkene vi ser er de vi kaller en utviklingsforstyrrelse i emaljen. Vi vet ikke sikkert hvorfor de oppstår, men de blir som regel synlig med en gang tannen kommer opp. Man tror at de kom da tannen ble dannet. Feber, medisinbruk som liten, skade mot melketennene er årsaker man diskuterer. Flekkene kan også komme av en fluorskade eller en annen emaljeskade, og i noen tilfeller være begynnende hull.

Vær utendørs!

Om sommeren når man får fin farge i ansiktet ser tennene mye hvitere ut. Det er fordi kontrasten mellom huden og tannemaljen blir større. Billigste tipset for hvitere tenner er derfor en dag ute i frisk luft!

Usikker? Snakk med tannlegen

Om du mener at tennene dine er unormalt gule, har hvite flekker eller misfarging som plager deg, bør du snakke med tannlegen eller tannpleieren din om det. For de fleste vil god rens på tannklinikken og tannpuss hjemme være nok til å holde tennene pene. Noen få har tannsykdommer som gjør at tennene må blekes eller behandles på annen måte.

Skrevet av Tannlegen i samarbeid med redaksjonen

Sist oppdatert: 16.11.2020

Kilder:

Kilde: Tannlegen i ung.nos fagpanel

Offentleg og kvalitetssikra
Gule tenner (colourbox.com)
TANNBLEKING? Ikke kjøp blekemidler på nett og bruk dem hjemme. Bleking kan gi varige skader og bør kun gjøres på tannklinikk.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Sånn tar du vare på tennene dine

Gode vaner gir sunne og friske tenner. Tannpleieren gir deg råd for å unngå hull og betennelse i tannkjøttet.

TANNPUSS: Å pusse to minutter to ganger om dagen er bra. Husk at tennene dine skal vare hele livet! Foto: Colourbox

Hvordan kan du like deg selv bedre?

Du kan føle deg verdiløs eller tenke at du ikke er bra nok. Det er noe mange kjenner på innimellom. For å få bedre selvfølelse kan det hjelpe å endre måten du tenker på om deg selv.

Hva skjer hos tannlegen?

Tannlege eller tannpleier undersøker tennene dine og kan spørre deg om vanene dine. De har taushetsplikt.

IKKE FARLIG: Tannlegen vil deg vel. Gå til tannlege regelmessig for å ta vare på tenner og tannkjøtt! Foto: Colourbox
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)