Gule tenner og tannbleking

Det er få som har kritthvite tenner fra naturens side. Les tannlegens informasjon om tannbleking og gode råd mot misfarging.

Sist oppdatert: 16.11.2020 Av: Tannlegen i samarbeid med redaksjonen

Gule tenner?
TANNBLEKING? Ikke kjøp blekemidler på nett og bruk dem hjemme. Bleking kan gi varige skader og bør kun gjøres på tannklinikk.

Tannkremer og tannrens

Det finnes svært mange tannkremer som lover hvitere tenner, men det tror jeg dessverre ikke at du skal forvente at virker. Det beste tipset jeg har for å unngå misfarging av tennene er puss med fluortannkrem morgen og kveld, samt at du bruker tanntråd.

Å gå til sjekk hos tannpleier eller tannlege er også lurt. På klinikken kan de fjerne belegg som fester seg til tennene, for eksempel misfarging fra snus, røyk, kaffe, te og rødvin.

Styr unna kjerringråd som bruk av kull, sitron eller bakepulver. Jeg har til gode å høre at dette virker.

Tannbleking hos profesjonelle

All tannbleking bør foregå under veiledning og kontroll på tannklinikk. Det er fordi blekestoffene er sterke saker som bør brukes med stor forsiktighet. Jeg fraråder bruk av hjemmebleking kjøpt på nett, i parfymeri eller andre butikker.

Hos tannlege er det 18 års aldersgrense for tannbleking, med mindre det er en spesiell grunn til at det er nødvendig. Da må man ha tillatelse fra foresatte før tannlegen kan bleke tennene.

Det er ikke alltid tennene lar seg bleke. Tannbleking er heller ikke evigvarende. Naturlig misfarging fra drikke og tobakk kan komme tilbake i løpet av 1-2 år. Om man har kunstige tenner, eller tannfyllinger, vil ikke disse kunne blekes. Det er bare tannemaljen som blekes. Tenk deg godt om før du setter i gang med tannbleking!

Blekemidler kan skade

Blekemiddel kan gi gjennomskinnelig blålige tenner. Det er ikke pent når tennene blir selvlysende. Hver gang vi bleker tennene tar vi bort bittelitt av emaljen, det ytterste skallet av tannen. Dette kan gi isinger i tennene, derfor skal man ikke gjøre det for ofte. Dersom man søler blekemiddel på tannkjøttet kan det gi lokale skader.

Det er ikke lov å selge tannblekemidler med mer enn 0,1 prosent hydrogenperoksid til privatpersoner. Bare tannhelsepersonell skal håndtere så sterke kjemikalier. Det er oppdaget at flere blekemidler som selges på nett inneholder høyere nivå av skadelige kjemikalier enn det som er tillatt i Norge/EU. Noen har også høyere innhold enn det som står utenpå pakka. Sterke blekemidler kan etse på tannkjøttet, skade emaljen og på sikt nerven i tanna.

Urealistisk hvite tenner

Det finnes ulike nyanser av hvit farge på tannemalje, og dessverre tror mange at de har gule tenner uten at de har det.

Kjendiser, bloggere og profiler på sosiale medier har som regel svært hvite tenner. Ofte er det mer enn bleking som ligger bak: Falske tenner («kroner»/«bro») eller falske fasader («skallfasetter) må til for å skape så hvite tenner. Disse er laget av porselen eller komposittplast. Husk også at bilder ofte er redigert med filter og annen fargekorrigering også.

Hvite flekker på tennene

Hver fjerde person har ufarlige hvite flekker på tennene. Kritthvite flekker kan få resten av tennene til å se mindre hvite ut i sammenligning, men bortsett fra det er det sjelden grunn til å plages eller bekymre seg for dem.

De vanligste hvite flekkene vi ser er de vi kaller en utviklingsforstyrrelse i emaljen. Vi vet ikke sikkert hvorfor de oppstår, men de blir som regel synlig med en gang tannen kommer opp. Man tror at de kom da tannen ble dannet. Feber, medisinbruk som liten, skade mot melketennene er årsaker man diskuterer. Flekkene kan også komme av en fluorskade eller en annen emaljeskade, og i noen tilfeller være begynnende hull.

Vær utendørs!

Om sommeren når man får fin farge i ansiktet ser tennene mye hvitere ut. Det er fordi kontrasten mellom huden og tannemaljen blir større. Billigste tipset for hvitere tenner er derfor en dag ute i frisk luft!

Usikker? Snakk med tannlegen

Om du mener at tennene dine er unormalt gule, har hvite flekker eller misfarging som plager deg, bør du snakke med tannlegen eller tannpleieren din om det. For de fleste vil god rens på tannklinikken og tannpuss hjemme være nok til å holde tennene pene. Noen få har tannsykdommer som gjør at tennene må blekes eller behandles på annen måte.

Gule tenner?
TANNBLEKING? Ikke kjøp blekemidler på nett og bruk dem hjemme. Bleking kan gi varige skader og bør kun gjøres på tannklinikk.

Spørsmål og svar

Kilder:

Kilde: Tannlegen i ung.nos fagpanel

Offentlig og kvalitetssikret
Fikk du svar på det du lurte på?
Temasider