Hva er arbeidslivsfag?

Ønsker du praktisk erfaring framfor å lære et fremmedspråk eller ta språklig fordypning? Da kan arbeidslivsfag være noe for deg.

PRAKTISK: I arbeidslivsfag får du erfaring med relle arbeidssituasjoner innenfor ulike yrkesfelt, blant annet ved å produsere eller lage noe selv. Foto: Jeswin Thomas/Unsplash

Arbeidslivsfag er et valg du har i stedet for fremmedspråk eller språklig fordypning på ungdomsskolen.

Selv om de fleste skoler tilbyr dette faget, er det ikke sikkert at din skole gjør det. Hør derfor med en rådgiver eller kontaktlærer ved skolen din, eventuelt den skolen du skal begynne på.

Her finner du læreplanen for arbeidslivsfag på ungdomsskolen.

Praktisk erfaring

Arbeidslivsfag er et praktisk rettet fag, der du får erfaring med reelle og virkelighetsnære arbeidssituasjoner ved å løse arbeidsoppdrag.

Målet for opplæringen er at du skal kunne undersøke behov for varer og tjenester på skolen og i lokalsamfunnet. I tillegg får du mulighet til å produsere og levere varer og tjenester både for skolen, og for andre oppdragsgivere.

Det å følge og lære kravene for helse, miljø og sikkerhet underveis, er også en del av faget.

Faget er særlig egnet for deg som er interessert i å velge et yrkesfaglig utdanningsprogram på videregående.

Elevbedrift

Noen skoler organiserer en del av arbeidet i faget som en elevbedrift.

I en elevbedrift jobber man sammen, der hver enkelt får arbeidsoppgaver og roller som passer til det de er interessert i. Noen liker å holde på med regnskap og annonsering, mens andre er mest glade i å produsere.

Alle må bidra med sitt, slik at det blir et godt team. I tillegg er det viktig at dere har full kontroll på inntekter og utgifter. Når dere går med overskudd, kan dere investere dette inn i nytt utstyr. Dette fører gjerne igjen til at dere kan jobbe med andre spennende ting.

Vurdering i faget

Standpunktkarakteren du får i arbeidslivsfag skal være uttrykk for den samlede kompetansen du har i faget ved avslutningen av opplæringen etter 10. trinn.

Læreren skal sette karakter i faget basert på kompetansen du har vist ved å planlegge, gjennomføre og vurdere praktiske arbeidsoppdrag i samarbeid med medelever og oppdragsgivere.

Alle deler av arbeidsprosessen skal vurderes.

Skrevet av ung.no-redaksjonen, i samarbeid med rådgiver/ungdomsskolelærer

Sist oppdatert: 09.11.2021

Kilder:

Udir.no

Offentleg og kvalitetssikra
PRAKTISK: I arbeidslivsfag får du erfaring med relle arbeidssituasjoner innenfor ulike yrkesfelt, blant annet ved å produsere eller lage noe selv. Foto: Jeswin Thomas/Unsplash
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Utdanningsprogram på videregående skole

Skal du søke på videregående skole til våren, og lurer på hva du skal velge? Her får du en oppdatert oversikt over de ulike programmene du kan velge mellom på både yrkesfag og studieforberedende.

Gutt står og tenker (colourbox.com)

Valgfag på ungdomsskolen

Hvilket valgfag skal du velge? Kan du bytte valgfag underveis? Her får du en oversikt som kan være til hjelp.

Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente