Penisutvikling og penisstørrelse

Når begynner den å vokse, og hvor stor skal den være? Du er ikke alene om å lure. Her får du svarene.

Gutt studerer penis (illustrasjon: ung.no)
VANLIG: Hva er normal størrelse på penis? Illustrasjon: ung.no

Når skjer det?

Det første tegnet på at penisen er i gang med å utvikle seg, er at huden på pungen begynner å bli tynnere og skifter farge til litt mer rødlig. Ikke lenge etter dette begynner testiklene å vokse. Vanligvis skjer dette når du er 10-11 år, men kan variere mye. Les mer om hva som skjer når i puberteten her.

Testiklene fortsetter å vokse til du er ca. 16-18 år. Da har de blitt ca. tre ganger så store. Denne vekstperioden kan altså ta rundt fem år, men den kan også ta noe kortere eller lengre tid.

Under puberteten vokser penisen gradvis. Det varierer veldig når det starter og når det er helt ferdig. Dette styres av det mannlige kjønnshormonet testosteron som produseres i testiklene. Derfor begynner gjerne penisen å vokse ca. ett år etter at det har begynt å skje endringer i pungen.

Etterhvert begynner det å vokse hår rundt penisen. I starten kommer det noen lange og lyse hår. Deretter får du mer grove og mørke hår når testiklene og penisen er ferdig utvokst. Håret fortsetter å vokse også etter kjønnsorganene er ferdig utvokst.

Siden penisen ikke har fett rett under huden vil talgkjertler, hårsekker og blodårer være mer synlig enn ellers på kroppen.

Forhud

Forhuden kan være litt trang før puberteten starter. Som regel vil den strekke seg parallelt med at penisen vokser. Etterhvert vil forhuden kunne trekkes tilbake over penishodet.

I puberteten vil det begynne å produseres mer smegma (eller kukost) under forhuden. Dette er en hvitaktig væske, som passer på at huden holder seg glatt, og beskytter penisen fra bakterier og sopp. Smegmaen kan begynne å lukte litt vondt om den ligger under forhuden for lenge. Det kan skylles bort ved daglig dusj eller vask med rent vann. Ikke bruk såpe.

Noen får fjernet forhuden når de er små. Dette vil påvirke hvordan penisen blir seende ut, men har ikke noe å si for funksjonen.

Hvor stor er det normalt at penis er?

Akkurat som for andre deler av menneskekroppen, er det store forskjeller fra person til person på hvordan en penis ser ut. Også størrelsen er forskjellig fra person til person, både i slapp og erigert tilstand. Størrelsen i slapp tilstand har lite å si for hvor stor den kan bli når den er erigert.

Det er heller ingen andre faktorer ved kroppen som sier noe om lengden på penisen. Det er altså en myte at de med store føtter også har stor penis.

Nesten alle menn har en penis som er mellom 8 og 22 cm lang i erigert tilstand. Gjennomsnittstallet 14-15 cm.

Penisen bøyer seg

Penisen har tre svampelegemer som fylles med blod når du får ereksjon. Det er vanlig at det er litt ulik lengde på disse svampelegemene. Dette kan gjøre at penisen bøyer seg i en retning. Det er ingenting i veien med en bøyd penis, så lenge det ikke gjør vondt under sex. Det er helt vanlig at pensen ikke peker rett fram, men litt til den ene siden.

Noen erigerte peniser peker mer oppover, andre litt nedover.

Spontan ereksjon

Mange gutter eller menn har opplevd å få ereksjon uten at de har villet det, eller uten å være kåte. Det kan ha skjedd når var nær en annen person, i en skoletime, eller kanskje på bussen mens man så ut av vinduet. Mange synes dette er pinlig, særlig når det er synlig. Husk at det er helt normalt og at det er noe som også skjer andre.

Onanering

Det er deilig å onanere (runke), og kan hjelpe om du føler deg stresset eller anspent. Det er heller ingen grunn til å skamme seg over det, slik man sa i gamle dager. Det er en fin måte å bli kjent med sin egen kropp, tenning og nytelse på.

Det kan være greit å gjøre det litt privat. Et godt tips er å ha nøkkel i døra. Det kan også være lurt å øve på å onanere med kondom på. Da blir du trygg på hvordan den brukes.

Når penisen er erigert vil det komme ut litt blank væske. Dette kalles forsats(precum), og er en rensing av sædkanalen. Det fungerer også som naturlig glidemiddel, og det inneholdet i utgangspunktet ikke sædceller. Det kan allikevel være sædceller som sniker seg med. Les mer om hvorfor det å «hoppe av i svingen» ikke er en sikker prevansjon.

Ved orgasme vil det komme en utløsning, et nytelsesfullt topp-punkt. Da vil det komme sæd om du er kjønnsmoden. Før det vil det bare komme en mindre mengde klar væske som det ikke er sædceller i, eller ikke noe i de hele tatt.

Ved utløsning kommer det ut ca. 3-5 milliliter sæd. Det tilsvarer omtrent en teskje. Det er ca. 100 millioner sædceller per milliliter sædvæske. Gutter kan øve seg opp til å få orgasme uten sædutløsning, og kan på den måten få flere orgasmer før sæden kommer. Utløsningen vil gjøre at penisen blir slapp igjen.

Klar for samleie?

Så lenge penisen er stiv, er det mulig å ha samleie med en partner. Penisen trenger ikke å være helt utvokst. Det er allikevel viktig å vente til begge føler seg modne og klare for det. Det er mye bra sex og nytelse man kan ha før man har samleie, for eksempel ved å onanere.

Gjennomsnittlig alder for å ha sitt første samleie, er ca. 18 år for gutter. Du kan lese mer om seksuell debut her.

Selv om penisen ikke er ferdig utviklet, kan det komme sæd. Det er derfor viktig å beskytte seg mot graviditet ved samleie. Kondomer finnes i ulike størrelser, og du kan enkelt bestille de på nett og få dem tilsendt gratis.

Lurer du på noe?

Det er vanlig å ha spørsmål om utvikling, kropp, tenning, sex og lignende. Hvis det er noe DU lurer på, vil vi anbefale deg å spørre. Du kan prate med noen på Helsestasjon for ungdom, med helsesykepleier på skolen din, med fastlegen eller du kan sende inn spørsmål til oss på ung.no/oss.

Fakta

Ordliste

 • Ejakulasjon: Det latinske ordet for utløsning. Hos gutter kalles det gjerne for sædutløsning (sædavgang).
 • Ereksjon: Det som skjer når penis svulmer opp og blir hard, og blir veldig følsom å ta på. Det er det samme som "stå" og "å bli hard".
 • Onanere/å runke: Å tilfredsstille seg selv seksuelt ved å stimulere kjønnsorganet og eventuelt andre erogene soner.
 • Orgasme/å komme: Man kan få orgasme ved å stimulere seg selv (onanere) eller når man har sex med en partner. Selve orgasmen er rytmiske sammentrekninger av musklene i underlivet.
 • Prevensjon: Midler eller metoder som skal forhindre uønsket graviditet. Kondom beskytter også mot kjønnssykdommer
 • Sæd/Sædvæske: Det som kommer ut av urinrøret i penis, når en gutt får utløsning.

Skrevet av helsesykepleier, ung.no

Sist oppdatert: 26.11.2021

Offentleg og kvalitetssikra
Gutt studerer penis (illustrasjon: ung.no)
VANLIG: Hva er normal størrelse på penis? Illustrasjon: ung.no

Fakta

Ordliste

 • Ejakulasjon: Det latinske ordet for utløsning. Hos gutter kalles det gjerne for sædutløsning (sædavgang).
 • Ereksjon: Det som skjer når penis svulmer opp og blir hard, og blir veldig følsom å ta på. Det er det samme som "stå" og "å bli hard".
 • Onanere/å runke: Å tilfredsstille seg selv seksuelt ved å stimulere kjønnsorganet og eventuelt andre erogene soner.
 • Orgasme/å komme: Man kan få orgasme ved å stimulere seg selv (onanere) eller når man har sex med en partner. Selve orgasmen er rytmiske sammentrekninger av musklene i underlivet.
 • Prevensjon: Midler eller metoder som skal forhindre uønsket graviditet. Kondom beskytter også mot kjønnssykdommer
 • Sæd/Sædvæske: Det som kommer ut av urinrøret i penis, når en gutt får utløsning.
Fikk du svar på det du lurte på?
Les også

Gutter og puberteten

Kanskje får du mer hår på kroppen, større føtter, eller svette – velkommen til puberteten. Dette skjer som regel en gang mellom 11 og 15 år hos gutter.

FORSKJELLER: Vanligvis starter puberteten mellom 11 og 15 år hos gutter. Puberteten hos jenter starter i snitt to år før. Foto: Colourbox

Skal du fjerne hår eller ikke?

Du bestemmer selv om du vil fjerne hår på kroppen og i ansiktet eller ikke. Her får du noen tips og råd om hårfjerning.

Tegning av gutt på badet som har barbert seg på halve kroppen. Illustrasjon: ung.no

Ofte og plutselig ereksjon?

Du sitter i klasserommet. Ingenting handler om sex, men plutselig kjenner du at penis blir stiv eller det kribler i underlivet. Hvorfor skjer det?

Kåthet, onanering og orgasme

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell. Når kåtheten øker, er det naturlig at nysgjerrigheten på sex også øker.

Gutt med buksene nede (colourbox.com)
Aktuelt

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Hva skjer hvis du blir tatt med falsk legitimasjon?

Det kan være fristende å låne legitimasjon av andre for å komme inn på utesteder eller konserter, men hvis du blir tatt kan du få problemer.

Ungdom ved gjerde på festival (Foto: www.colourbox.com)

Gutt og utsatt for overgrep?

Gutter opplever også seksuelle overgrep. For å få hjelp til å takle de vonde opplevelsene, er det viktig å snakke om det som er vanskelig.

Trist jente