Førerkort for snøscooter (klasse S)

Skal du ta førerkort for snøscooter? Slik foregår opplæringen.

KLASSE S: Du kan ta førerkort i klasse S fra du er 16 år, men frem til du fyller 18 er det visse begrensninger i hva slags type snøscooter du får lov til å kjøre. (Foto: Sebastian Voortman/Pexels)

Føreropplæringen for snøskuter (beltemotorsykkel) følger et forløp på fire trinn:

  1. Trafikalt grunnkurs
  2. Grunnleggende opplæring
  3. Trafikal del
  4. Avsluttende opplæring

Det legges stor vekt på at du skal ha riktig framdrift i opplæringen, slik at du får et godt utbytte av undervisningen på hvert trinn.

Når den obligatoriske opplæringen er fullført, må du gjennomføre og bestå en teoretisk førerprøve. Du kan lese mer om de ulike trinnene og teoriprøven på Statens vegvesens nettsider.

Hvor kan du øvelseskjøre med snøskuter?

Temaene og målene i læreplanen kan brukes som veiledning ved privat øvingskjøring, men i klasse S er det store begrensinger på hvor du har lov til å øvelseskjøre.

Det kan øvelseskjøres på særskilte baner og på andre lovlige områder som ikke defineres som utmark. Kommunen og fylkesmannen kan gi nærmere informasjon om hvor du kan kjøre.

Husk at det er forbudt å kjøre snøskuter i utmark, med mindre det er gjort særlige unntak.

Minstealderen for å få lappen på snøskuter er 16 år, men frem til fylte 18 år er førerrettigheten begrenset til klasse 1 (snøskuter hvor forholdet mellom effekt og egenvekt er høyst 0,20 kW/kg). Les mer om hva du har lov til å kjøre med førerkort klasse S på vegvesen.no.

Skrevet av Redaksjonen, ung.no

Sist oppdatert: 20.05.2022

Offentleg og kvalitetssikra
KLASSE S: Du kan ta førerkort i klasse S fra du er 16 år, men frem til du fyller 18 er det visse begrensninger i hva slags type snøscooter du får lov til å kjøre. (Foto: Sebastian Voortman/Pexels)
Fikk du svar på det du lurte på?
Aktuelt

Å nei, ikke mensen nå!

Skal du ha mensen akkurat den uka du skal på badeferie? Her er noen tips hvis det passer dårlig med mensen akkurat nå.

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

Hva skjer hvis du ikke består alle fag?

Har du strøket på eksamen eller ikke fått godkjent et fag på VGS? Her kan du lese om konsekvensene av det – og hvordan du kan komme deg videre.

Norges grunnlovsdag - 17. mai

17. mai feirer vi Grunnloven og at Norge er et demokrati hvor alle borgerne har de samme rettighetene.

17. mai-tog (foto: colourbox.com)