Hva skjer når du bryter loven?

Under 15 år? Les dette først

Velg emne og lovbrudd i listen under.

 • Alkohol og rus

 • Bråk, uro og hærverk

 • Identitetstyveri og ID-kort

 • Nettvett

   Kler av meg på nettet

   - Kler av meg på nettet

   Jeg var på chatroulette og gjort noe veldig dumt, lekte med puppene mine. Men han i andre enden så frivillig på det, vi ble bedre kjent osv. Jeg trykka next og det kom opp en boks som sa at jeg hadde blitt anmeldt og at politiet ville få min IP-adresse og samtidig bruke bilde. Er forferdelig bekymra for at familie skal få vite det. Får jeg noen straff?

   Naken foran pcen (colourbox.com)

   Hva sier loven?

   Straffeloven § 298 sier at den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd på offentlig sted, eller i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det, kan straffes med bot eller fengsel i inntil 1 år.

   Etter straffeloven § 305 gjelder det samme hvis man utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor barn under 16 år.

   Hva kan straffen bli?

   Siden chatroulette-partneren din så på deg frivillig, har du ikke gjort noe ulovlig.

   Hadde du vist deg frem overfor tilfeldige brukere kunne dette etter omstendighetene vært ulovlig. Det som imidlertid er klart ulovlig, er om andre sprer bildene av dine bryster videre eller om du ble presset til å vise de frem, men det er da ikke du som bryter loven. Derimot kan chatroulette stenge deg ute fra sin tjeneste om de mener du bryter deres vilkår, men det er ikke det samme som en anmeldelse.

   Ut fra chatroulette.no sine sider på facebook ser det ut til at mange får en automatisk melding om politianmeldelse, men at dette likevel ikke nødvendigvis betyr at saken blir anmeldt.

   Selv om du kanskje ikke har brutt loven, er det uansett ikke lurt å vise frem bryster, kjønnsorganer, onanering og liknende på chattetjenester. Du vet aldri hvem som sitter på den andre siden. Denne kan fort ta opp både bilder og video av det han/hun ser for å spre det videre. Mange får fatt i både bilder, filmer og navn, da gjerne også Facebook-profil og legger alt dette samlet ut på nett slik at det blir søkbart. Dette må du huske på om du velger å vise deg frem på nett.

   Det er i tillegg flere tjenester som henter inn informasjon fra chatroulette og liknende chattesteder og legger automatisk ut bilder tatt fra folks webcamera. Det du gjør på chatroulette kan da plutselig dukke opp et helt annet sted uten at hverken du eller den du prater med foretar seg noe spesielt. Flere slike tjenester henter også inn informasjon om ip-adresse som har blitt brukt og kobler da bildene opp mot folks personlige adresse på interaktive kart. Dette kan bli svært ubehagelig om en har vist frem bryster eller kjønnsorgan på webcam.

   I artikkelen Hjelp! Det er nakenbilder av meg på nettet får du tips til hvordan du kan få fjernet bilder fra nettet.

   Hva havner på rullebladet?

   Når du begår et lovbrudd, vil dette registreres hos politiet. Det er imidlertid ikke slik at en bemerkning på politiattesten automatisk vil være til hinder for deg senere.

   Likevel vil det i noen tilfeller kunne hindre utenlandsreiser til land som krever visum, og få konsekvenser når du skal søke om skoleplass eller jobb. Bakgrunnen for dette er at noen skoler og arbeidsgivere etter loven kan kreve at du legger frem ulike typer politiattester.

   Det finnes tre typer politiattester:

   • En "vanlig" attest.
   • En "uttømmende" attest.
   • En "begrenset" attest.

   I den uttømmende politiattesten vises i utgangspunktet alle reaksjoner for lovbrudd som er registrert på deg i politiets registre, uansett hvor lenge det er siden disse er begått.

   Skal du for eksempel begynne i forsvaret, i kriminalomsorgen, i politiet, i et vaktselskap eller jobber relatert til luftfart/flyplass, du vil adoptere barn eller liknende, går de gjennom den uttømmende politiattesten. Da vurderes det om ditt lovbrudd vil ha betydning for om arbeidsgiver/studiestedet vil ansette deg eller la deg få plass ved skolen.

   I den vanlige/ordinære politiattesten, som du får hvis ikke loven sier noe annet, blir stort sett alle reaksjoner for lovbrudd som er mer enn to eller fem år gamle utelatt. Du kan lese mer om hvilke reaksjoner som tas med i denne politiattesten i politiregisterloven § 40.

   En begrenset politiattest viser kun reaksjoner for lovbrudd som vil ha betydning for det arbeidet eller oppdraget du skal ha. Alle andre reaksjoner vil bli utelatt.

   Får du tilbud om en jobb i grunnskolen, vil for eksempel reaksjoner som knytter seg til eventuelle seksuelle overgrep mot barn komme med i politiattesten. I slike attester blir reaksjonene tatt med, uansett hvor gamle de er.

   Les mer om politiattester

   Hvem kan hjelpe deg?

   SLETTMEG.NO: Hvis man opplever at private bilder eller opplysninger man har lagt ut om seg selv på nettet blir misbrukt, kan man gå på nettstedet www.slettmeg.no for informasjon, råd og veiledning.

   HELSESYKEPLEIER: Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller nærmeste helsestasjon for ungdom om alt som du strever med. Helsesykepleiere forteller det ikke videre til noen. De har taushetsplikt så fremt det ikke er fare for liv og helse.

   UNGDOMSTJENESTEN: Mange kommuner har også en ungdomstjeneste eller en utekontakt, der du kan ta kontakt og si at du trenger noen å snakke med. De vet ofte hva som kan gjøres for at du skal få det bedre.

   UNG.NO: Flere spørsmål, men ingen svar?

   ung.no/oss kan du både stille spørsmål selv - eller søke deg fram til noen av de tusenvis av svarene som allerede ligger der.

   Der finner du også en stor oversikt over hjelpetjenester som kan være nyttige for deg.

 • Politi og politiattest

 • Sex og seksuell lavalder

 • Stjeling og tyveri

 • Trafikk og førerkort

 • Vold