Nudes av meg er delt, hva gjør jeg?
Her finner du konkrete tips til hvordan du får fjernet intime bilder eller videoer av deg som er blitt delt.
Sist oppdatert: 27.04.2023 Av: Redaksjonen, ung.no i samarbeid med jurister
Nudes kan havne på avveie. Hvis du opplever dette, er det viktig å vite hva du kan gjøre.
Be personen som delte innholdet om å slette det
Hvis du vet hvem som har lagt ut bildet/videoen av deg, bør du først spørre denne personen direkte om hen kan slette det. Husk å be om å se at personen faktisk sletter bildet/videoen.
Hvis noen sprer nakenbilder eller andre intime bilder av deg, uten ditt samtykke, vil de kunne straffes for dette. Dette gjelder uansett om du har sendt bildene frivillig, eller om personen har fått tilgang til bildene ved å hacke seg inn på din mobil eller pc.
Det er straffbart å oppbevare og spre seksualiserte bilder av barn under 18 år. Dette følger av straffeloven § 311. Du kan lese mer om hva som er straffbart og hvorfor i denne artikkelen.
Vurder å anmelde personen til politiet
Hvis personen ikke sletter bilder eller videoer av deg, selv om du har bedt hen om å gjøre det, kan du anmelde personen til politiet. Si gjerne ifra at du kommer til å gjøre det, da kan det hende personen ser alvoret i saken.
Hvis du ønsker å anmelde, kan du ringe politiet på 02800. De vil hjelpe deg med hva du skal gjøre videre med saken. Du kan også møte opp på ditt lokale politikontor.
Dersom innholdet blir delt i private chatter lønner det seg å samle så mye bevis (skjermbilder eller lignende) som mulig, før du går til politiet.
Kontakt nettstedet
Hvis du finner bilder eller videoer av deg selv på en nettside kan du kontakte nettsiden for å få det fjernet.
Du finner ofte kontaktinformasjon nederst på nettsiden, på hjelpesidene eller lagt inn i brukervilkårene for nettstedet.
Om du ikke finner kontaktinformasjon på nettsiden, kan du søke opp nettsiden i et såkalt "Whois"-søk. Alle nettsteder blir registrert med opplysninger om hvem som eier nettstedet, og hvordan en kan kontakte eieren.
For utenlandske nettsider kan du for eksempel benytte www.whois.com. For oppslag på norske nettsider (nettsider som ender med .no) kan en søke hos www.norid.no.
Hva skriver du til nettstedet?
For nettsidens eier er det viktig å få informasjon om hvilket bilde / hvilken video det gjelder, og hvorfor dette bør fjernes. Ha med direktelenken til bildet/videoen det gjelder, og en kort forklaring på problemet. Direktelenken (også kalt URL) er nettadressen til selve siden der bildet ligger ute for eksempel: http://www.ung.no/om/403_Kontakt.html.
Husk også at ofte er ikke bildet lagret på selve siden du selv ser bildet på. Du bør derfor også få med direktelenken til selve bildet. For å finne korrekt lenke kan du høyreklikke på selve bildet det gjelder. Velg så "kopier bildenettadresse".
Fakta
Trenger du hjelp?slettmeg.no kan hjelpe deg.
Send dem en e-post hjelp@slettmeg.no Du kan også ringe dem på telefon 911 29 392 (Åpent mandag-torsdag 14-18).
Hvis bildet/videoen er delt på en utenlandsk nettside
Veldig ofte havner slike bilder/videoer på utenlandske nettsider. En må da skrive på engelsk til eieren av nettstedet, noe ikke alle alltid føler er like enkelt.
Vi har utarbeidet en tekst som kan benyttes:
Fortell noen om det som har skjedd
Hvis et bilde eller en video av deg er på avveie, bør du snakke med en voksen om det som har skjedd. Det kan være foreldre, kontaktlærer, helsesykepleier, eller noen andre voksne du stoler på.
De kan hjelpe deg med å finne ut om dette er noe som bør anmeldes, eller om dere kan løse det på andre måter.
Selv om det kan føles både flaut og vanskelig å fortelle at du har sendt et nakenbilde av deg selv, er det likevel viktig at du snakker med noen som kan hjelpe deg. Du er ikke den eneste som har gjort dette.
Trenger du hjelp?
Slettmeg.no: Hvis du opplever at private bilder eller opplysninger du har lagt ut om deg selv på nettet blir misbrukt, kan du gå til nettstedet slettmeg.no. Der finnes informasjon, råd og veiledning. Du kan også kontakte dem via nettsiden.
Konfliktrådet: Megling i konfliktråd er en mulighet for deg som er involvert i en konflikt eller et straffbart forhold. Det er gratis, og dersom saken din løses her vil den ikke bli registrert på den ordinære politiattesten. Les mer på konfliktraadet.no og finn ditt konfliktråd.
Helsesykepleier: Du kan snakke med helsesykepleier på skolen eller nærmeste helsestasjon for ungdom om alt som du strever med. Helsesykepleiere forteller det ikke videre til noen. De har taushetsplikt så fremt det ikke er fare for liv og helse.
Ung.no: På ung.no/oss kan du både stille spørsmål selv – eller søke deg fram blant noen av de mange svarene som allerede ligger der.
Her på ung.no finner du også en stor oversikt over hjelpetjenester som kan være nyttige for deg.
Stengt
Fakta
Trenger du hjelp?slettmeg.no kan hjelpe deg.
Send dem en e-post hjelp@slettmeg.no Du kan også ringe dem på telefon 911 29 392 (Åpent mandag-torsdag 14-18).
Stengt