Spørsmål og svar

Hvordan vite at kjøtt er trygt?

Jente, 17

Hei, jeg sliter med helseangst. Jeg ble for noen måneder siden matforgiftet av kalkunpølse og etter det har jeg vært ekstremt redd for kjøttprodukter. Har du noen gode tips på hvordan vite om kjøtt er dårlig/har ligget for lenge? Evt også hvor godt forskjellig kjøtt burde være stekt/varmet?

Svar

Hei, og takk for at du skriver til oss i ung.no.

Det er leit å lese om det du går og kjenner på. Har du snakket med noen om disse tankene? Ofte hjelper det å få snakket med noen, f.els helsesykepleier på helsestasjo for ungdom. Hun kan komme med gode råd for hvordan du kan takle disse følelsene, slik at de ikke utvikler seg til et anstrengt forhold til mat.

Når det gjelder hvordan du kan vite om kjøttprodukter er trygge er det viktig å lese på datomerkingen, og samtidig bruke sansene våre for å se om maten ser grei ut, og om den lukter greit. Så lenge du oppbevarer kjøttet riktig (lar det ligge i kjøleskap, eventuelt fryser det ned og tiner det) skal det være trygt å spise. Det er i tillegg viktig at kjøttet gjennomstekes under matlaging.

Du kan lese mer om dette på Matvett sine sider.

Jeg håper dette var til hjelp, og ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Klinisk ernæringsfysiolog, ung.no

Besvart: 8.5.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål