Spørsmål og svar

Er det farlig å spise kjøttdeig som er fryst i kiwi-handleposer?

Gutt, 18

Da foreldrene mine drar til Sverige pleier de å kjøpe en del kjøtt. Da kjøper de blant annet kjøttdeig osv og kjøttdeigen for eksempel kjøper i en stor pose og skal fryses. Da pleier de å dele det i mindre porsjoner og fryse det. Problemet er at de river opp kiwi og rema poser og har gjort i i årevis. Jeg visste aldri at det var et problem og lurer på om det har skadet helse vår på langsikt? Jeg tror jeg leste et sted at kjemikaliene fra handleposer lekker ut mest i varme og det fryses, men de tiner jo kjøttet i de posene og vet ikke om vannet de tiner det i er kaldt varmt eller lunkent som er et annet problem. Jeg fant ut for en stund siden hvor ille det er og prøver å gi dem bedre alternativer men de mener jeg overreagerer og at vi ikke har blitt syke enda. Men så leste jeg på en nettside at det kan føre til kreft og problemer med å få barn. Dette bekymret meg og jeg lurte på om jeg er i risiko for alle disse sykdommene. Skal prøve å fikse problemet til neste gang forhåpentligvis.

Svar

Hei kjære deg.

Slik jeg skjønte deg, så fryser foreldrene dine kjøttdeig i kiwi- og rema-handleposer. Disse posene river de opp, og når de trenger kjøttdeigen, tiner de det opp i (fortsatt i posene) i vann. Du er nå redd for at plasten skal kunne være skadelig for dere som spiser kjøttdeigen.

Den siste tiden har det vært en del oppmerksomhet omkring plast som kan havne i maten og kroppen vår. Det kan være vanskelig å vite hva som er sunt og hva som kan være uheldig eller farlig.

Kiwi-og Remaposer er ikke godkjente for å oppbevare mat. De kan inneholde stoffer som kan smitte over til maten vår. I tillegg er de ikke så rene - de kan inneholde stoff fra trykking, bakterier og smuss fra butikken osv.

Så det kan teoretisk komme stoffer fra posene over på maten når rå kjøttdeig (uten emballasje utenpå) lagres i slike poser, særlig om de rives opp.

MEN - helsefaren ved å gjøre dette, er nok ganske liten. Så jeg tror IKKE at du eller dere i familien har fått noen skader nå eller langtidsskader, av plast eller andre stoffer fra disse posene. Til det er det trolig (etter det vi vet i dag) for lite stoffer og tross alt ikke så farlig.

Det står ofte om kreftfare osv av kjemikalier og plast osv. Men husk at mye av dette stammer fra dyreforsøk (som ikke er det samme som med mennesker). Og selv om noe i seg selv er farlig og kan gi kreft - så må det oftest MYE til av et stoff før det faktisk gir kreft eller sykdom hos mennesker. Så her

Tiningen du forteller om derimot, den kan være skadelig. Mange tiner fryst kjøtt på benken eller i vann. Men denne tiningen er faktisk det mest "farlige" ved det du forteller om! For hvis man tiner kjøtt på benken, kan bakterier vokse. Tiner man kjøtt i vann (varmt eller lunkent) kan bakterier vokse mer.

Så - man bør tine kjøtt i kjøleskap, eller bare tine det mens man lager mat (steike fryst kjøttdeig til den tiner). Men hvis man får i seg skadelige bakterier fra tint kjøttdeig, så blir man som regel dårlig - man merker det! Så hvis dere ikke har merket noe (oppkast, diare, kvalme, blitt syke) etter å ha spist dette, har det nok gått bra. Det er ingen langtidsskader av å spise dette uansettt.

Så oppsummert:

  • det er ikke sunt å bruke handleposer - bruk heller fryseposer beregnet til å oppbevare mat. De koster ikke så mye og fås kjøpt på vanlig matbutikk
  • man får IKKE alvorlig sykdom av å ha spist mat som ble oppbevart i handleposer
  • ikke tin kjøttdeig eller kjøtt på kjøkkenbenken og ikke i vann! Da vokser ofte bakteriene, og det er usunt! Tin kjøtt i kjøleskap eller direkte når man lager maten.

Jeg tror altså IKKE at dere har fått skader av å spise denne maten - verken nå eller på lang sikt. Men det kan være lurt å ha bedre rutiner for oppbevaring og laging av mat.

Alt godt! Vennlig hilsen lege, ung.no

Besvart: 18.11.2025

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål