Spørsmål og svar

Hvordan kan jeg gå opp i vekt?

Gutt, 19

Hei, så hele ungdomstiden min har jeg slitt med vekt. Jeg har alltid blitt fortalt at jeg er tynn, også før ungdomstiden. Når jeg gikk i starten av 9 klasse, og var vel 14-15år og rundt 170cm høy, veide jeg litt over 30 kg. Har funnet ut i ettertid at dette var ganske kritisk undervekt. Nå er jeg 19, 183cm og veier 60kg som jeg er fortsatt er veldig missfornøyd med. Jeg prøver nå å spise så mye som overhode muligt, spiser mer eller mindre 4 middager om dagen. Altså et middagsmåltid til frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Jeg har drevet med dette i noen måneder nå og det har funket, for jeg veide rundt 50 i sommer. Spiser nå til jeg enten får så vondt i magen at det er umulig å fortsette, eller til jeg er på brinken til oppkast hvert måltid. Er dette farlig? Har veldig veldig lyst til å bli "normal" etter å ha slitt sånn hele ungdomsstiden. Spesielt lårene mine føler jeg at aldri får fett på seg og jeg plages mye av at de er veldig tynne. Hva kan jeg gjøre for å bli lettere "normal"?

Svar

Hei!

Trist å høre at du sliter med selvfølelsen din, men fint at du skriver til oss i ung.no.

Hvordan kroppen vår er bygget og hvor mye vi veier er for en stor del bestemt av genene våre. Vi er alle født med et sett gener som bestemmer hvor høy forbrenning vi har. Ut ifra det du beskriver høres du ut som at du har veldig høy forbrenning, noe du dessverre ikke får gjort så mye med.

Det du imidlertid kan gjøre, og som du til en viss grad allerede har merket effekt av, er å legge om kostholdet ditt.

Prinsippet for å gå opp i vekt er at man må tilføre kroppen mer kalorier enn man forbrenner. Dette innebærer generelt at man spiser litt oftere og litt mer til hvert måltid og at man velger matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.

  • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
  • Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
  • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
  • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
  • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
  • Ha raps-/olivenolje på salaten
  • Ha raps-/olivenolje i smoothie
  • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
  • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
  • Spis kveldsmat hver dag
  • Unngå å bruke lettprodukter
  • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
  • Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.

Forsøk å følg en del av disse rådene. Ha også litt tålmodighet, men opplever du ikke noen endringer i løpet av noen måneder, kan du kontakte fastlegen din for en vurdering av evt. andre tiltak.

Jeg legger også ved noen nyttige artikler som du kan ta en titt på.

Vennlig hilsen, ernæringsfysiologen

Besvart: 4.12.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål