Hei
En av årsakene til at du har det vanskelig at du ikke snakker med noen om det du sliter med! Du har derfor løsningen selv - snakk med noen om det du sliter med. Det kan f.eks. være dine foreldre, helsesøster på skolen der du går eller ta kontakt med nærmeste helsestasjon for barn og unge i kommunen der du bor. Dersom du gjør dette så er jeg sikker på at du vil få det bedre med deg selv. Selvmord er ikke en fornuftig løsning på problemer. Det er ikke vanlig å tenke på selvmord veldig ofte. Men hvis det er slik at du er dypt fortvilet og opplever at livet ditt er vondt, vanskelig og umulig å forandre, så er det forståelig og normalt å få selvmordstanker. Hvis livet ditt er altfor tungt og vanskelig og du selv ikke klarer å se hvordan situasjonen kan endres til det bedre, så er selvmord en utvei å tenke på fordi døden er et alternativ til hvordan situasjonen kan bli mer fredfull og du slipper vekk fra det som er vondt og vanskelig.
I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker, tanker om at du bare vil dø og at du ikke har lyst til å leve lenger, er på en måte tanker og ønsker om å slippe og måtte streve og slite med triste, tunge og vanskelige ting i livet ditt. Når du får hjelp og støtte slik at du får det bedre og situasjonen endres til det bedre, kommer du til å klare å se at det finnes flere alternative veier ut av den fortvilende situasjonen du er i. Da er det sannsynlig at du får lyst til å leve videre og selvmordstankene forsvinner. For uansett hvor fastlåst og håpløst alt ser ut, så er det helt sikkert mulig å få til en forandring til det bedre. Helt sikkert. Selv om det ikke føles sånn for deg akkurat i dine mørkeste øyeblikk der du bare vil slippe vekk fra alt.
Uten å ha hatt deg til samtaler og utredning er det vanskelig å si noe med sikkerhet om hva du sliter med, men det er tydelig at du har behov for og vil kunne gagne av å få snakket med en profesjonell behandler og motta terapi. Selvmordstanker kan være et tegn på depresjon. Symptomene på depresjon er ofte ganske lik hos ungdom og voksne. I all hovedsak dreier det seg om at personen som er deprimert lider av et senket stemningsleie, tapt interesse, gledesløshet og energitap som fører til trettbarhet og redusert aktivitet. Andre vanlige symptomer er, redusert konsentrasjon og oppmerksomhet, redusert selvfølelse og selvtillit, skyldfølelse og mindreverdighetsfølelse, triste og pessimistiske tanker om fremtiden, søvnforstyrrelse, hodepine, redusert appetitt og hos noen planer om, eller utføring av, selvskade eller selvmord. Folk har forskjellige måter å takle depresjonen sin på.
Du må snakke med noen om det du sliter med! Jo mer du forteller, jo lettere vil det bli å hjelpe deg. Hvis du føler at det er vanskelig å ordlegge seg, så skriv dine plager ned på et papir og gi det til den/de du snakker med. Det mest skremmende er det å vente på å fortelle andre om hva som plager deg. Når du endelig har tatt skrittet og begynt å snakke så vil det føles lettere. Det er derfor bare å "hoppe i det".
Problemer føles alltid litt mindre når man deler dem med noen og kan hjelpe deg å få ting litt på avstand og få tømt tankene og følelsene sin litt. For eksempel kan du ringe Mental Helse sin hjelpetelefon på tlf: 116 123. Du vil kunne snakke om alle slags problemer og tjenesten er anonym. Hjelpetelefonen er et døgnåpent tilbud for alle mennesker, uansett alder. Det er gratis å ringe.
Håper dette var til hjelp for deg! Lykke til!
Med vennlig hilsen psykologen