Sliter med å spise, er redd for å bli matforgiftet!
Jente, 20
Hei Jeg sliter med med å spise mat. Jeg får veldig fort angst etter jeg har spist mat. Jeg er så utrolig redd for å bli mat forgiftet selv om det er jeg som har laget maten. For eksempel, nå lagde jeg meg wok med biff og nå begynner jeg å tenke på om biffen var dårlig. Den så helt fin ut, og jeg tror den lukta normalt. Jeg er egentlig ikke kvalm, men etter jeg har spist tror jeg er det, og da tenker jeg at jeg burde gå å spy. Viss dette fortsetter er jeg redd jeg kommer til å slutte å spise. Hva skal jeg gjøre? Hilsen Jente 20
Svar
Hei!
Dette høres ikke noe greit ut for deg. Jeg skjønner at du ønsker hjelp med dette.
Først og fremst må jeg si at det å bli matforgiftet, skjer veldig sjeldent. Det skal mye til å bli det. Det er nok mange som får i seg en del stoffer som ikke er så bra, men som det går helt fint å få i seg, fordi vi har mange mekanismer i kroppen for å ødelegge det. For eksempel så har vi magesyre i magesekken, som er så sterk at den tar knekken på det aller meste. Om det skulle slippe noe gjennom der, så vil bakterier som lever i tarmen vår, sammen med immunforsvaret vårt, ta hånd om det. Derfor er det sjeldent noen blir syk, og mange går gjennom hele livet uten å noen gang bli matforgiftet.
Om man skulle være så uheldig å bli matforgiftet, så er det i de aller fleste tilfeller helt ufarlig. Man kan vi kvalme, oppkast og løs mage, som varer et døgns tid, så er det over. Det er ekstremt sjeldent noen får i seg bakterier som er så farlige at man må på sykehuset. I Norge er det i alle fall veldig liten sjanse for det.
For å være trygg på at maten man spiser ikke gir matforgiftning, kan man ta noen forhåndsregler:
- Skylle frukt, grønnsaker og bær
- Steke kylling slik at den er helt gjennomstekt (hvit, ikke rosa inni)
- Steke svin sånn at den er gjennomstekt
- Okse må stekes til en viss grad, der tåler man noe mer rått kjøtt
- Ris og pasta skal ikke stå på kjøkkenbenken over natten. Det må settes i kjøleskapet innen et par timer, og spises senest dagen etter det er kokt
Hvis man klarer å følge disse rådene, så har man utelukket sjansen for å bli matforgiftet. De fleste kan nok spise rått kjøtt uten at det skjer noe som helst farlig, men vi anbefaler å steke det for å være på den trygge siden.
Hvis disse rådene ikke beroliger deg, så må du snakke med noen om dette. Da vil jeg råde deg til å bestille en time hos fastlegen din, slik at han kan henvise deg til en psykolog som kan hjelpe deg med å endre tankesettet ditt. Å slutte å spise vil være mye farligere for helsa di enn å spise f.eks. et eple som ikke er vasket. Kroppene våre er flinke til å fikse og ta hånd om det meste, og får vi i oss noen bakterier som ikke er så bra, så taes de knekken på ganske fort.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 16.1.2019
Oppdatert: 16.1.2019
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål