Spørsmål og svar

Hvor lang tid tar det før sukker er ute av kroppen/blodet?

Jente, 15

Hei! På torsdag skal jeg ta blodprøve hos legen for å sjekke folat nivået mitt igjen etter tre måneder på tilskudd. Hva andre ting kan de se når de tar blodprøve for å sjekke folat? Og en ting til jeg lurer på er hvor lang tid tar det før sukker er ute av kroppen/blodet? Jeg elsker denne siden forresten

Svar

Hei!

Så hyggelig å høre at du liker siden vår!

Hvis man tar en blodprøve for å undersøke mengden folat i blodet, så er det ikke noe annet den blodprøven gir svar på, enn akkurat mengden folat. Men ofte når man tar blodprøver for å sjekke vitaminstatus, så inkluderer man noen flere vitaminer, sånn som vitamin B12, vitamin D og jern. Det er fordi det er disse vitaminene det er vanligst å ha mangel på. Det er ikke sikkert legen din har gjort det, ettersom du skal følges opp for akkurat en folatmangel. Men du har har rett til å vite hva som undersøkes, så det kan du bare spørre om når legen fyller ut blodprøveskjemaet.

Vi har hele tiden sukker i blodet. Det er fordi cellene våre i kroppen er helt avhengig av sukker for å leve. Vi har derfor et stabilt nivå av sukker i blodet, som ligger på rundt 5 (mmol/L). Etter et måltid så stiger mengden, fordi det er sukker i maten, eller fordi det er andre næringsstoffer som omdannes til sukker. Hvis man spiser et par brødskiver, så stiger blodsukkeret til ca 7-8-9 (mmol/L). Hvor mye det stiger, kommer an på om det er fiber i maten (da stiger det mindre) og om det er sukker i pålegget/drikken (da stiger det mer). Etter noen timer, er det tilbake på 5 igjen (fordi da har kroppen brukt av det som er tilført).

Når vi våkner om morgenen etter en natts søvn, så er blodsukkeret ca 3,5-4,5 (mmol/L), fordi da er det lenge siden vi har spist, og kroppen har brukt en del av det sukkeret som er i blodet. Blodsukkeret kan aldri bli 0, da kan vi ikke leve.

Hvis man spiser store mengder godteri, så stiger blodsukkeret mer, kanskje til 9-12 (mmol/L). Det er ganske individuelt hvor mye blodsukkeret stiger etter et måltid. Men det vil uansett gå ned til normale verdier igjen etter noen timer.

Hvis man har sykdommen diabetes, så har man problem med å få tatt opp sukkeret som er i blodet, og da kan blodsukkeret bli veldig høyt. Da kan det bli opp mot 20-30 (mmol/L), og det kan skade cellene våre hvis det er sånn over tid. Derfor må man enten ta insulin (som hjelper til med å frakte sukkeret ut av blodet og inn i cellene) eller man må spise mindre sukker og mer fiber. Det spørs om man har diabetes type 1 eller type 2 hvilke råd som gjelder.

Jeg håper dette hjalp deg med å skjønne hvordan kroppen vår bruker sukkeret vi spiser, og at det hele tiden går opp og ned avhengig av hva vi spiser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 25.1.2019

Oppdatert: 25.1.2019

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål