Kan jeg spise ubegrenset med sukker om jeg fordeler det utover dagen?
Gutt, 16
Hei ung! Anbefalingen om hvor mye sukker man trenger om dagen ligger ca på 30 gram sukker. Så leste jeg at hvis man får mye sukker i f.eks. godteri så vil blodsukkeret gå tilbake til normal etter 1 til 2 timer. Betyr det at hvis jeg får i meg mye sukker så trenger jeg bare og vente 1 til 2 timer til blodsukkeret har gått ned så kan jeg spise mer? Så det har ikke noe og si hvor mye sukker jeg spiser så lenge blodsukkeret går tilbake til normal og kroppen har forbrent sukkkeret i blodet? Litt det samme som og ikke drikke for mye vann, hvis man drikker for mye vann klarer ikke leveren og forbennet alt som fører til at vannet går ut til cellene.
Svar
Hei!
Jeg skal forsøke å forklare deg litt hvordan dette med blodsukker fungerer, for at det blir enklere å skjønne hvorfor det er en dårlig idé å spise mye sukker gjennom dagen.
Årsaken til at vi har sukker i blodet er for å gi cellene (organene) i kroppen vår tilgang på energi/næring. Hjernen din trenger sukker/energi for å fungere. Så den tar sukker fra blodet, og det samme gjør alle andre organer i kroppen. Vi må derfor alltid ha litt sukker i blodet. Det er aldri på null.
Blodsukkeret vårt er lavest om morgenen, fordi da er det mange timer siden vi har spist. Om natta når vi ikke gir kroppen/blodet tilførsel av næring så bryter kroppen ned fett for å skaffe energi (holde blodsukkeret stabilt). I tillegg har vi et lite lager av sukker/karbohydrater i leveren og i musklene våre som kan brytes ned om natten slik at blodsukkeret blir stabilt. Kroppen er koblet sånn at når blodsukkeret er lavt, så blir man sulten. Derfor blir man gjerne sulten om morgenen når man våkner, da er det på tide å fylle på med næring og energi til kroppen og blodet.
Når du våkner er blodsukkeret ditt rundt 4-5. Hvor høyt det stiger kommer an på hva du spiser. Her er to ulike scenario:
- Du spiser to grove brødskiver eller en porsjon havregrøt til frokost. Dette havner først i magesekken, og siden det er fiberrik mat så bruker magen lang tid på å bearbeide det og fordele det ut til tarmen i små porsjoner. Det fører til at blodet får langsom tilgang på denne energien. Blodsukkeret stiger altså langsomt oppover. Samtidig som blodsukker stiger fordi du spiser, så bruker kroppen (organene dine) av det sukkeret som er der. Noe kommer altså til, og noe forsvinner. Etter en time så er kanskje blodsukkeret steget fra 4-5 til 7. Og kanskje går det aldri over 7 fordi hele prosessen er langsom. Etter noen timer er alt tatt opp i kroppen og fordelt ut, og da er blodsukkeret sunket ned til 4-5 igjen og du føler deg sulten. Spiser du da noe sunt og fiberrikt igjen, så skjer samme prosess.
- Du spiser en bolle og sjokolademelk til frokost. Dette er det mye sukker i, og lite fiber. Det krever ikke mye bearbeiding i magesekken, men fyker gjennom og tas opp i tarmen og går i blodet. Da vil blodsukkeret etter 30-60 minutter være 9-10. Og siden det ikke kommer jevnt påfyll, men alt tas opp kjapt, så er blodsukkeret ned på 4-5 igjen allerede etter en til to timer. Da blir du sulten og må spise på nytt. Hvis dette skjer ofte gjennom dagen så spiser vi for mange kalorier. Det er mye kalorier i boller og sjokolademelk, og det holder oss ikke mette lenge, men gir raskt blodsukkerstigning og mye kalorier. Et kosthold med mye sånn type mat kan derfor føre til overvekt, fordi kroppen får så mye sukker at det tas ut av blodet og omdannes til fett.
Når du spiser godteri så er det kun masse sukker, og ikke noe fiber. Det tas derfor fort opp i blodet ditt, gir høyt blodsukker, og etter kort tid lavt blodsukker igjen. Spiser du for eksempel 10 godteribiter så får du kanskje 300 kalorier. Du blir ikke mett, og du blir også sulten ganske fort. Fyller du på med 10 nye godteribiter etter 1-2 timer så får du igjen 300 kalorier, og du har i løpet av noen timer spist 600 kalorier (som er ca 25 % av det du skal ha av kalorier på en dag), uten å ha blitt mett og uten å tilføre kroppen sunne næringsstoffer som den trenger. Hvis du spiser mat for å bli mett i tillegg til godteriet så blir det for mange kalorier totalt sett i løpet av dagen, og overskuddet lagres som fett. Det gir overvekt. Hvis du spiser godteri i stedet for mat sånn at kaloriinntaket blir passe, så går man ikke opp i vekt, men man får for lite næringsstoffer (vitaminer, mineraler, fiber, proteiner, sunne fettsyrer). Det kan over tid gi sykdommer. Så det er heller ingen god idé.
Dette er altså grunnen til at vi anbefaler å spise godteri maks én dag i uka. Kroppen tåler å få litt for mye sukker/kalorier én dag. Det vil stort sett ikke påvirke vekta. Men skjer dette hver dag, så er det ikke bra for helsa.
Det blir ikke helt likt som med vann. Det stemmer at det ikke er bra å drikke masse vann på en gang, det kan faktisk være livsfarlig. Men overskudd av vann vil etter hvert tisses ut. Så hvis man sprer vanninntaket utover dagen, så går det helt fint. Overskudd av sukker tisses ikke ut, det omdannes til fett og gir overvekt.
Håper du fikk svar på spørsmålet ditt :-)
Og ps: husk at det er en del sukker i vanlig mat også. Så når vi sier maks 30-50 gram per dag, så innebærer det også sukker som er tilsatt i yoghurter, brød, pålegg, frokostblanding, dressinger osv. Man kan altså ikke spise en liten mengde godteri hver dag, fordi de 30 gram med sukker går ofte med i vanlig mat. Det er derfor lurt å være bevisst på å kjøpe yoghurter med lite sukker, frokostblanding uten sukker osv.
Med vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 10.4.2022
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål


