Hvordan unngå å spise for mange kalorier på sunn mat?
Jente, 14
Hei. Trener en del, r ganske sunn, spiser lite søtt og godt, annet enn frukt. Man sier jenter og damer skal ha rundt 2000kcal hver dag. Vt d kommer an p person, gener osv, men frø som solsikkefrø, chiafrø osv, nøtter, avokado, egg, musli, banan osv har jo mye kcal. Jeg spiser ofte banan, gjerne andre frukter, frø, musli, kanel og yoghurt til frokost. Mye av kcal går jo i d, men d r Jo veldig lite av feks chiafrø og solsikkefrø som skal til før man r oppi mange kcal. Har hatt problemer med mat før, og vil ikke gå tilbake. Men hvordan funker d? Litt nøtter og en banan som en snacks tar jo mange kcal fra d daglige, og ikke all mat metter like godt. En spiseskje chiafrø r Jo en del kcal, men metter jo veldig lite. Kan dere hjelpe meg? R 156 og veier mellom 42-44kg.
Svar
Hei!
Du har rett i at 2000 kalorier er en slags tommelfingerregel. Det skal ikke være noe problem å holde seg innenfor den grensen selv om man spiser mat som nøtter, frø og avokado, som er kaloririke (på grunn av mye fett). Her har det mye med mengden man spiser å gjøre. For eksempel så bør man ikke spise mye mer enn en neve nøtter om dagen (det er rundt 115 kcal). En avokado er ca 200 kalorier, og bruker man det som pålegg så kan man ikke bruke majones og andre feite pålegg i tillegg.
Chiafrø er veldig fiberrikt, og fiber tar vi ikke opp i kroppen. Det er derfor begrenset hvor mye av kaloriene fra fiber vi får tatt opp. Alle kaloriene i 1 ss chiafrø vil altså ikke tas opp. Chiafrø bløtlagt i vann er også ganske mettende på grunn av det høye fiberinnholdet. Det er fint å blande chiafrø med yoghurt og cottage cheese + litt musli, til frokost for eksempel.
Frø har mye fett (i motsetning til müsli som er karbohydrater), man bør derfor ha et noe begrenset inntak av frø.
Et mellommåltid skal gjerne være på 100-200 kalorier, og en banan har 100 kalorier. Det er altså et fint mellommåltid, og jeg er derfor ikke helt enig i at banan har mye kalorier. Andre frukter har litt lavere kaloriinnhold (50-80). Til middag anbefaler vi at 1/3 av tallerken er med grønnsaker, og det gir svært lite kalorier, så da "kutter man litt ned" på kalorimengden til middag.
Det er ikke meningen man skal trenge å telle kalorier. Det viktigste er at man spiser når man er sulten, stopper når man er mett, forsøker å spise regelmessig gjennom dagen, og unngår snacks/søtsaker til hverdags.
Du som er 14 år skal gå opp i vekt i årene fremover, så det betyr at så lenge du legger på deg i et jevnt tempo de neste årene, så spiser du helt riktig.
Hvis du synes dette er veldig vanskelig å forholde seg til, så vil jeg anbefale deg å ta en prat med helsesykepleier på skolen din.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 20.5.2019
Oppdatert: 20.5.2019
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål