Spørsmål og svar

Jeg får vondt i magen av frokost og lunsj, hvorfor?

Jente, 17

Hei, i vår hadde jeg litt problemer med å få i meg mat, og nå når jeg får til å spise «normalt» igjen får jeg fryktelig vondt i magen, etter å ha spist. Jeg føler meg dårlig, noe som igjen gjør til at jeg velger å ikke spise når jeg er på skolen. Det er ikke noe sammenheng i hva jeg spiser og når jeg får vondt, jeg klarer å få i meg middag uten å få vondt, og om jeg får vondt etter middagen er det fordi jeg har spist for mye. Når det kommer til frokost og lunsj er det ikke nøye hva jeg spiser, om jeg så spiser et eple eller brødskive så får jeg vondt i magen eller blir kvalm. Hva er årsaken til at jeg ikke får i meg mat uten å få vondt til frokost, lunsj og kveldsmat, men ikke har dette problemet når det kommer til middag. I vår fikk jeg nesten ikke i meg mat i hele tatt, kan dette være årsaken? Og om det er det, hvorfor fikk jeg ikke vondt med en gang jeg begynte å spise «normalt» igjen. Jeg har alltid spist lite men dette har ikke plaget meg før. Bør jeg gå til legen med dette???

Svar

Hei!

Det du beskriver er nok mest sannsynlig en reaksjon på noe i maten, altså en matvareintoleranse. Det finnes ulike former, og den aller vanligste er "irritabel tarm." Det er også mulig at det kan være Cøliaki (reaksjon på gluten) eller laktoseintoleranse (melkeprotein), men ettersom du reagerer på eple også høres det ikke ut som de to siste. Ved irritabel tarm reagerer man på ulike typer frukt, grønnsaker, korn, sukkerfri pastiller, noen reagerer på laktose (melkeprodukter).

De plagene du har er ganske vanlige, men det er ikke "normalt", så du må gå til legen og finne ut hva det skyldes. Det skal ikke være sånn at du ikke kan spise mat på skolen, du trenger nok næring i løpet av dagen!

Du kan lese mer om irritabel tarm her.

Det er ikke alltid sånn at man får en reaksjon rett etter at man spiser noe man ikke tåler. Det trenger derfor ikke være sånn at du alltid tåler middagen du spiser, du kan få en reaksjon på den først dagen etter, fordi det tar en stund for maten å passere gjennom tarmsystemet (hvor problemet sitter).

Det finnes råd og hjelp man kan få, i all hovedsak handler det om å gjøre noen endringer i kostholdet. Dette bør du snakke med legen din om når dere finner ut hva det er snakk om i ditt tilfelle.

Alle kan til tider ha en del luft i magen, men noen ganger kan det være mer enn vi er komfortable med.

Dette kan skyldes mange ting, for eksempel: cøliaki, matvareallergi og laktoseintoleranse. Men for andre kan det være ting vi gjør eller spiser som fører til disse plagene.

Her er noen tips for å unngå oppblåst mage:

  • Spis uten å stresse. Ta deg tid til å sette deg ned og spis i ro og mak.
  • Ikke drikk brus og annet med kullsyre i.
  • Vær forsiktig med søtstoffer som slutter på - ol, slik som sorbitol, og mannitol. Disse finner man ofte i tyggegummi og drops.
  • Linser, bønner, erter, kål, blomkål, løk og en del andre grønnsaker er det mange som får luft i magen av. Ofte vil rå grønnsaker kunne trigge magen mer enn dersom grønnsakene er kokte eller tilberedt på annen måte. Det er veldig viktig at man ikke slutter å spise grønnsaker. Prøv deg frem og finn ut hva det er som gjør deg oppblåst. 
  • Fysisk aktivitet; for mange hjelper det å være i bevegelse. Det kan være enkle ting, slik som å gå i et kvarter.
  • Stress ned. Noen føler at de blir oppblåste og får magesmerter når de er stressede. Ta godt vare på deg selv og ta tak i det som er stressende.

 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 11.11.2019

Oppdatert: 11.11.2019

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål