Produseres det farlige stoffer om man koker julebrus?
Gutt, 14
Hei, jeg prøvde å koke julebrus med sukker. Det luktet godt først når det ikke var svidd. Men når jeg gikk bort til gryten luktet det svidd og litt brent. Har det blitt produsert noe farlige stoffer av dette? Hilsen bekymret gutt 14
Svar
Hei!
Når du koker brus med sukker i så begynner væsken (vannet) i brusen å fordampe, mens sukkeret blir værende igjen. Hvis du koker på høy temperatur over lengre tid kan sukkeret bli brent. Jeg vil tro det er det som har skjedd, og som har gitt den ubehagelige lukten. Det skal ikke være noe farlig med det, men jeg kan ikke svare deg helt sikkert. Det er mange ulike stoffer i brus, og om noe av dette ikke tåler varmebehandling det vet jeg ikke.
Hvorfor koker du brus? For å være på den sikre siden bør man innta matvarer slik det er ment, kun varmebehandle mat/drikke som det er meningen å varme opp.
Du skal ikke være bekymret om du nå har drukket/spist dette, men du trenger kanskje ikke gjøre det igjen? Spesielt om det ble brent og uansett ikke vellykket.
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 24.11.2019
Oppdatert: 24.11.2019
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål