Jeg reagerer veldig på gluten etter en matforgiftning?
Jente, 13
Jeg hadde matforgiftning i sommer av og ha spist skylling. Og jeg fikk en bakterie jeg var ca syk i 3-4uker før det begynte og bli litt mere normalt igjen. Når ferien var over og vi begynte på skolen begynnte jeg og få ekstreme smerter av mat med gluten i og hvis jeg spiser glutenfritt er jeg helt bra. Jeg skal ta flere tester for det men jeg føler ikke legen min tar meg på alvor, jeg ble testa negativt får cøliaki for blod prøver men jeg skal ta en gen test. Jeg får ikke bare vondt i magen av og spise gluten jeg får feber, ekstreme smerter i magen, blir kvalm,oppblåst, kramper, sliten, og føler meg syk. Og det kan bli verre enn det også, jeg har vært hjemme noen ganger fra skolen ide siste fordi legen min ba meg spise gluten i 2 uker fordi ellers får jeg ikke svar på de testene. Men etter jeg fortsatte og spise gluten har smertene og hvordan jeg reagerer blitt verre. Hvor flere og mere ganger jeg spiser gluten hvor sykere blir jeg. Jeg orker ikke og spise gluten nesten.
Svar
Hei!
Dette høres ikke noe kjekt ut for deg! Jeg skjønner at det er frustrerende å ha det på denne måten. Det er imidlertid godt å høre at du har vært i kontakt med legen din, og undersøkes av han/henne for å finne ut hva det skyldes. Det er helt riktig at du må spise gluten før du tar blodprøver for å se om du reagerer på dette.
Det finnes andre mulige årsaker til plagene dine enn bare glutenintoleranse. Hvis disse blodprøvene og testene viser seg å være negative, kan det være flere andre årsaker til problemene du beskriver. Jeg regner med legen din vil gjøre ytterligere undersøkelser og snakke med deg om dette.
Den vanligste årsaken til mageplager, som ofte forveksles med cøliaki, er irritabel tarm. Da får man mange av de symptomene du beskriver, og man tror man reagerer på gluten, fordi de stoffene man egentlig reagerer på finnes mye av i nettopp glutenholdig mat. Du kan gjerne lese litt om irritabel tarm og diskutere dette med legen din neste gang du skal dit.
En idé er at du skriver en matdagbok fremover og tar med til legen. Da fører du opp klokkeslett på alt du spiser og når, og skriver også hvordan symptomer du opplever og hvilket klokkeslett det er. For eksempel hvis du får magesmerter kl 10.00, så skriver du det. Hvis du går på toalettet med løs mage kl 12.30, så skriver du det. Det kan hjelpe legen din og deg i å se en sammenheng mellom hva du spiser og hvordan kroppen reagerer.
Ikke gi opp å få hjelp for dette. Du skal ikke gå rundt med disse plagene uten å ha fått en forklaring på hva årsaken er. Samtidig er det viktig at du ikke kutter ut matvaregrupper uten at du faktisk reagerer på det, da du kan få for lite næringsstoffer av å kutte ut hele matvaregrupper.
Lykke til fremover!
Vennlig hilsen
klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no
Besvart: 23.10.2020
Oppdatert: 23.10.2020
Vi har valgt ut dette for deg
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål

