Spørsmål og svar

Hvor mye er det normalt å forbrenne?

Jente, 15

Hei. Hvor mye er det normalt å forbrenne? Har forstått det som at alle forbrenner forskjellig, men det står også at de som er godt trent forbrenner mer? Jeg forbrenner ca 1700/1800/1900 kalorier daglig ved hjelp av både hvileenergi og aktiv energi. Er dette mye eller lite? Og hva vil det si? Jeg er 15 år, hva er gjennomsnittet på forbrenning når man er 15? Har jeg god forbrenning?

Svar

Hei!

Du har rett i at alle forbrenner forskjellig. Det vanlige for en jente på 15 år er rundt 2000-2500 kalorier om dagen, avhengig av hvor aktiv man er og hvilke gener man har arvet.

Det er umulig å vite akkurat hvor mye man forbrenner, så du kan ikke vite at du forbrenner 1700-1900 kalorier, mest sannsynlig forbrenner du mer. Trening og fysisk aktivitet øker forbrenningen, desto hardere trening, desto mer forbrenner man. Men det betyr ikke at man skal ha harde treningsøkter for ofte.

Det er ikke nødvendig å vite hvor mye man forbrenner, fordi man skal uansett ikke telle kalorier.

Ha et sunt kosthold i hverdagen, vær i regelmessig fysisk aktivitet, spis når du er sulten og stopp når du er mett. Da klarer kroppen å regulere energibehovet og vekten slik den skal.

Dette er våre generelle anbefalinger for et sunt kosthold:

  • Spis 4-6 måltider hver dag, inkludert mellommåltider. Vi anbefaler å spise hver 3.-4. time for å opprettholde en god sult- og metthetsregulering, konsentrasjon og energi til å fungere i hverdagen.
  • Bruk mest mulig grove og fiberrike kornprodukter, både når du spiser brød, knekkebrød og frokostblanding.
  • Spis to frukt og tre porsjoner grønnsaker hver dag, ha gjerne frukt og grønnsaker som mellommåltid.
  • Nøtter inneholder sunne fettsyrer, og en liten neve egner seg godt som et mellommåltid.
  • Velg magre meieriprodukter: Ekstra lettmelk, kesam, cottage cheese, smøreost og lettost. 
  • Velg magre kjøttprodukter: Karbonadedeig, kylling og svin er magert. Bruk mest mulig rene kjøttprodukter.
  • Begrens mengden smør, bruk heller margarin og oljer, men pass på mengdene!
  • Ha fisk til middag to dager i uka, og bruk også fisk som pålegg. Pass på at du får i deg både den fete og den hvite fisken.
  • Ha minst 1/3 av middagstallerkenen med grønnsaker.
  • Drikk vann som tørstedrikk. 
  • Unngå godteri, brus og kaker på hverdager, og begrens inntaket i helgene til en utvalgt mengde som du kan spise med god samvittighet.
  • Bruk noe belgfrukter i matlagingen, dette er bønner, erter og linser.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 9.1.2021

Oppdatert: 9.1.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål