Er det sant at disse kombinasjonene er farlige?
Gutt, 15
Hei, jeg elsker å spise mye frukt og grønt. Men det som er problemet, er at jeg har lest at noen enkelte kombinasjoner mellom frukt og andre grønnsaker og andre matvarer helst skal unngås , fordi det fucker opp fordøyelsen og slikt. Og jeg spiser nemlig disse kombinasjonene hver dag. Kan dette spises sammen? Appelsin og Gulrot - har lest at detter er farlig i og med at du får "heartburn" når du spiser denne kombinasjonen. Kokte egg med frukt - har lest at frukt bryter ned proteinene til egget, og at man helst ikke skal spise det sammen fordi det kan forårsake "Food poisoning". Og til sist lurte jeg på om man kan spise frukt sammen med grønnsaker, fordi når man googler det, kommer denne forklaringen opp er dette sant?: Fruits and vegetables digest differently. Fruits have a quicker pace of digestion, and many nutritionists say that they are partially digested by the time they reach the stomach. fruits have more sugar content, someting that can hinder the digestive process of vegetable
Svar
Hei
Nei, dette er ikke farlig
Det stemmer ikke at disse kombinasjonene er farlige. Du kan fint spise appelsin og gulrot sammen. Det samme gjelder med egg og frukt, og de andre kombinasjonene du skriver om her. Det er helt supert at du liker å spise frukt og grønnsaker. Fortsett med det!
Samspill mellom stoffer i maten
Mat inneholder mange stoffer som kan forsterke hverandre, eller endre opptaket av andre stoffer. Her er det et fantastisk samspill. Noen effekter kjenner man godt, andre mindre godt.
Men de aller færreste effektene som stoffene har på hverandre er akutt farlige. Det er mer snakk om at noen kombinasjoner kan være uheldige over lang tid. Men selv da, er de sjelden et stort problem.
Dette er en av grunnene til at man anbefaler variert kost.
Jern som eksempel
Jeg skal være litt mer konkret. Et klassisk eksempel er at mennesker med mangel på jern, blir anbefalt å drikke appelsinjuice, slik at jernopptaket fra maten blir bedre. Samtidig blir de bedt om å vente med å drikke kaffe til det har gått to timer etter et måltid, siden kaffen kan hindre opptaket av jern.
MEN: Legg merke til at eksemplet mitt tar utgangspunkt i de som har en jernmangel. Det er lite sannsynlig at de har fått jernmangel på grunn av at de har drukket kaffe. Antakeligvis så er det fordi de ellers har et kosthold som er lavt på mat som er gode kilder til jern.
Noen spørsmål til deg
Jeg lurer på om du har noen plager med magen, eller helsa di som gjør at du lurer på dette? Hvis du har smerter eller har veldig mange tanker om mat bør du snakke med en lege. Dessverre vil søk på internett kunne gjøre en veldig forvirret. Mange har en mening om mat, ikke alle stemmer. Det er også mange tanker om mat, som ikke er godt nok bevist vitenskapelig sett.
Så er det slik at du sliter med mat på en eller annen måte, ta dette opp med lege. På den måten kan du få klarhet i hvorfor du har det slik.
Håper du fikk svar på det du lurte på! Og ønsker deg alt godt!
Hilsen klinisk ernæringsfysiolog, ung.no
Besvart: 20.2.2021
Oppdatert: 20.2.2021
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
