Spørsmål og svar

Kan man bli dårlig av å grille mat på bål med diesel?

Gutt, 15

Hei. Jeg har tenkt litt på en episode som skjedde på en leirsamling jeg var på før koronaen begynte. Jeg vet ikke helt om jeg har valgt rett kategori, men håper det. Vi skulle alle samle oss rundt et bål etter å ha gått hele dagen på ski og grille pølser og burgere. Av en eller annen grunn ble den ene lederen veldig irritert over at han ikke klarte å få fyr på bålet, og gikk derfor bort til bilen sin og hentet en kanne diesel som han helte på. Det brant godt og ingen tenkte noe mer på det. Men på kvelden/natta var det flere som jeg hørte ble veldig dårlige og kastet opp blant annet. Flere måtte ta fri fra skolen mandagen etterpå. Jeg merket også at jeg ble litt dårlig, men ikke like mye som de andre. Jeg spiste heller ikke så mye siden jeg hadde med meg ekstra nistepakke også. Det ble egentlig ikke snakket noe mer om episoden, og derfor spør jeg dere om jeg har rett i at det kan ha vært dieselen som gjorde oss syke den gangen. Snakket med mamma og hun var ikke helt sikker?

Svar

Hei!

Alt som fyres opp i et bål avgir ulike gasser. Gasser fra diesel er ikke noe bra å inhalere, og jeg vil heller ikke tro det er bra å grille mat på et bål som avgir slik gass. Om det kan føre til brekninger og oppkast vet jeg ikke, det er ikke så lett å finne ut av heller. Det er mulig å spørre giftinformasjonen (tlf 22591300) om dette.

En annen mulig årsak til brekninger og oppkast etter et grillmåltid er at maten ikke ble godt nok grillet, slik at man ble matforgiftet. Det er derimot mindre sannsynlig når det gjelder så mange, og jeg vil tro de fleste grillet maten godt nok. Med mindre maten ble oppbevart lenge i romtemperatur og ble dårlig før tilberedning. 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Besvart: 2.4.2021

Oppdatert: 2.4.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål