Spørsmål og svar

Kan sjefen bestemme hvor lenge jeg kan være på do?

Gutt, 17

Hei jeg jobber i en fastfoodrestaurant å jeg var ganske dårlig i magen idag jeg var på do 2 ganger å sjefen ga meg 2 minutter å jeg var der i 7-8 minutter han klikka helt fpr at jeg brukte så mye tid på do å lar meg ikke gå på do selv om jeg er dårlig i magen har han lov til å fortelle meg hvor lang tid jeg kan bruke på do?

Svar

Hei, og takk for at du tar kontakt!

Arbeidsgiver kan forvente at du ikke bruker mer tid på do enn nødvendig. Er man dårlig i magen eller har en medisinsk årsak til at du trenger mer tid på do, må du få lov til det. Men da er det selvfølgelig også viktig at arbeidsgiver er klar over at du trenger slik tilrettelegging.

Kjenner arbeidsgiver ikke til årsaken til at du trenger lengre/flere dobesøk, kan arbeidsgiver misforstå og tro at du sniker deg unna jobben.

Mathåndtering

Mattilsynet skriver på sine nettsider at man ikke skal lage mat når man er syk:

Når du tilbereder eller håndterer mat må du være frisk, dvs. ikke ha sykdommer som kan overføres via maten.

Det betyr at personer med oppkast og diaré, matforgiftning eller lignende ikke skal tilberede mat.

Det er viktig å være klar over at enkelte sykdommer, slik som Norovirus, kan smitte etter at man er symptomfri. Mattilsynet og Folkehelseinstituttet anbefaler derfor at man venter 48 timer etter at symptomene har gitt seg før man håndterer mat etter en slik infeksjon.

Arbeidsgiver skal altså ikke la deg jobbe med tilberedning av mat når du er syk.

Hilsen Frida i Arbeidstilsynets svartjeneste i samarbeid med ung.no

Vær oppmerksom på at vårt svar kun er veiledende. 

Besvart: 21.3.2024

Oppdatert: 21.3.2024

Vi har valgt ut dette for deg

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål