Spørsmål og svar

Hvor mange kalorier trenger jeg og hvordan kan jeg gå opp i vekt?

Jente, 14

Hei. Jeg er en 14 ar gammel jente, og jeg sliter litt med spising. Jeg har ikke noe sånn sjukdom eller noe, men jeg kan gå fra å ikke ha noe matlyst i det hele tatt til å være KJEMPE sulten 1 time seinere, men det som er er at jeg blir som oftest kvalm etter at jeg har spist. Det er ikke fordi jeg har spist for mye eller noe. Jeg bare blir kvalm. Jeg veier ganske lite og har gjort det så lenge jeg kan huske. Som sagt er jeg 14 år og veier rundt 34 kilo, også er jeg 150 høy. Jeg ønsker veldig å gå opp i vekt, men det er så vanskelig når jeg bare blir kvalm av å spise mye. Kan dere ved hjelp av vekta og høyden min finne ut av hvor mange kalorier jeg trenger i løpet av en dag? Også lurte jeg på om dere hadde noen tips til hva jeg kan spise som gjør at jeg går opp i vekt? Jeg takler kvalmen og så lenge jeg klarer å begynne å spiser mer igjen så tror jeg den vil gi seg. Håper det i hvertfall. Klarer dere finne ut av hvor mange kalorier jeg trenger og f.eks hva sklags mat jeg kan spise?

Svar

Hei

Trist å høre at du sliter med spisingen din, men fint at du tar kontakt med oss i ung.no for dette. Det er helt vanlig å ha litt varierende matlyst i perioder, men hva som er årsaken til de store svingningene og kvalmen hos deg er dessverre vanskelig for meg å svare på. For mang vil det hjelpe å spise regelmessige måltider hver dag - altså frokost, lunsj, middag og kvelds til omtrent faste tider, og i tillegg enkle mellommåltider dersom det går lang tid mellom noen av måltidene. 

Hvor mange kalorier man trenger om dagen er veldig individuelt og avhenger av flere faktorer som blant annet alder, kjønn, gener og hvor fysisk aktiv du er. Generelt trenger en jente i din alder rundt 2300 kcal, men noen trenger også mer.  Det er ikke nødvendigvis så bra å fokusere for mye på kalorier og hvor mye mat man trenger. Hvis man begynner å telle kalorier og fokusere for mye på å ikke gå opp i vekt, så kan man bli veldig opphengt i dette.

Når det gjelder vektoppgang er prinsippet at man må tilføre kroppen mer kalorier enn man forbrenner. Dette innebærer generelt at man spiser litt oftere og litt mer til hvert måltid og at man velger matvarer med mye energi. Det vil først og fremt si matvarer som inneholder mer fett, fortrinnsvis av den sunne typen.

  • Bruk et tykt lag myk margarin på brødet
  • Bruk mye pålegg, helst kaloririke: majones, rekesalat, italiensk salat o.l, remulade, peanøttsmør, makrell i tomat. Eller proteinrike: leverpostei, ost, kjøttpålegg, fiskepålegg, egg.
  • Bruk lettmelk eller helmelk som drikke til måltidene
  • Rør inn 1-2 ss raps-/olivenolje i yoghurt og havregrøt
  • Lag supper og sauser med ekstra smør/margarin, matolje eller fløte
  • Ha raps-/olivenolje på salaten
  • Ha raps-/olivenolje i smoothie
  • Bruk ofte fet fisk (laks, makrell, ørret, kveite) i stedet for mager fisk (torsk, sei)
  • Ikke la det gå mer enn 3 timer mellom hvert måltid
  • Spis kveldsmat hver dag
  • Unngå å bruke lettprodukter
  • Nøtter er veldig kaloririke, og kan spises som et mellommåltid eller på slutten av et måltid. Spis gjerne 2 never nøtter (mandler, valnøtter) flere ganger om dagen
  • Matolje kan tilføres i overraskende mye mat. Velg rapsolje eller olivenolje, da disse har det sunneste fettet.

Om du ønsker flere råd eller en grundigere sjekk vil jeg anbefale deg å ta kontakt med helsesykepleier på skolen eller fastlegen din.

Jeg legger også ved noen artikler som du kan titte på.

 

 

Vennlig hilsen,

ernæringsfysiologen

Besvart: 27.5.2021

Oppdatert: 27.5.2021

Fikk du svar på det du lurte på?

Still oss et spørsmål

Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.

Still et spørsmål